E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed gelişmekte olan piyasaları umursamıyor mu?---

Fed gelişmekte olan piyasaları umursamıyor mu?

Fed gelişmekte olan piyasaları umursamıyor mu?
30 Ocak 2014 - 07:26 borsagundem.com

Varlık alımı azaltımı kararı alan Fed'den gelişmekte olan ülkeler için hiçbir açıklama gelmedi

Varlık alımlarını azaltma kararı almasıyla gelişen piyasalarda büyük bir satış dalgası yaratan ABD Merkez Bankası, dün akşamki toplantısında da aylık alımlarını 10 milyar dolar azaltarak 65 milyar dolara indirdiğini duyurdu.

AÇIKLAMA GELMEDİ

Piyasalar, Fed’den son dönemde özellikle Türkiye, Arjantin ve Güney Afrika borsalarında yaşanan büyük çaplı satışlarla ilgili mesajlar gelmesini beklese de Fed yetkilileri bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı. CNBC’ye konuşan analistler, Fed’in açıklamasında gelişen ülkelerden bahsetmemesinin, olayları yakından takip etmediği anlamına gelmeyeceğine dikkat çekti.

RAHATSIZ EDECEK BOYUTA ULAŞMADI

Moody’s Analytics’in Başekonomisti Mark Zandi, “Fed’in açıklamasında gelişen piyasalara değinmedi. ABD’nin bakış açısına göre, gelişen piyasalarda olan biten henüz ABD ekonomisine etki edecek boyuta ulaşmadı” dedi. Zandi, “Bence Fed gelişen piyasaları radarında tutuyor. Ancak bugüne kadar açıklamalarına yansıyacak büyüklükte bir sıkıntı hissetmediler” diye devam etti.

SİSTEMİK OLMASI LAZIM

Danışmanlık şirketi Newark’ın piyasa analisti Quincy Krosby, “Fed’in açıklamasında gelişen ülkelerden bahsetmemesi, Fed’in olanı biteni yakından takip etmediği anlamına gelmez” dedi. Krosby, “Merkez bankaları her zaman birbirleriyle bağlantı halindedir. Eğer gelişen ülkelerdeki sorun sistemik olarak görülürse, o zaman Fed devreye girer. Şu andaki algı, sorunların bireysel olarak Ukrayna, Arjantin ve Türkiye’de yaşandığı” diye devam etti.

“GÜLE GÜLE BEBEĞİM”

Citibank’ın kur analistlerinden Steven Englander, “ABD’liler için Fed’in açıklaması oldukça rahatlatıcıydı. Ancak gelişen piyasalara geldiğimizde,Fed’in onlara ‘Güle güle bebeyim’ mesajı erdiğini görüyoruz” dedi.

ŞAŞIRMADIM

Varlık yönetim şirketi Old Mutual’ın CEO’su Peter Bain, “Fed’in gelişen ülkelerden bahsetmemesi beni şaşırtmadı. Çünkü bu çok yeni patlak veren bir konu ve şu ana kadar ABD’yi etkileyecek boyuta çıkmadı” şeklinde konuştu.

DOLAR HAFİF DEĞERLENDİ

Fed kararının ardında ABD ve Asya borsalarında sert düşüşler görülürken, dolar Türk Lirası karşısında yüzde 0,2 değerlenerek, 2,26 seviyesine çıktı.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)