E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed ip üstünde yürüyor---

Fed ip üstünde yürüyor

Fed ip üstünde yürüyor
29 Temmuz 2024 - 12:54 borsagundem.com

ABD’de piyasalar Fed’in faizleri ne şiddette ve hangi hızda indireceğini merak ediyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de piyasalar Eylül ayındaki faiz indirimine kesin gözüyle bakıyor ancak faiz indirim rotasının ne kadar hızlı ve ne büyüklükte olacağı hala belirsiz.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD’de piyasalar şu sorunun cevabını arıyor: “Amerikan Merkez Bankası (Fed) birkaç kez hızlı bir şekilde faiz indirip duraklayacak mı yoksa indirimler istikrarlı bir hızda mı gelecek?”

Hangi hızda ve hangi şiddette?

MarketWatch’tan Greg Robb’un haberine göre, ABD enflasyonunun yumuşaması ve ekonominin aşırı ısındığı yönündeki endişelerin azalmasıyla birlikte ekonomistler Fed'in bu döngüde ilk kez Eylül ayında referans faiz oranını düşüreceğinden oldukça emin ancak bundan sonra ne olacağı hala belirsizliğini koruyor.

KPMG Economics'in baş ekonomisti Diane Swonk, “Arazi engebeli ve bunu zorlaştıran şey Fed'in ip üstünde olması” diyor.

Fed, geçen yıl boyunca politika faizini yüzde 5,25-5,5 aralığında sabit tuttu. Bu, Fed’in talebi yavaşlatmak ve enflasyonu azaltmak için politika faizlerini yüksek tutmasıyla ‘nötr’ bir oran olarak görülen yüzde 3'e yakın oranın çok üzerinde bir seviyeye karşılık geldi.

İki ayrı kamp

Fed yetkilileri daha geniş parasal genişleme döngüsü hakkındaki düşüncelerini tartışmaya bile henüz başlamış değil. Ekonomistlerin ise iki ana kampa ayrıldığı görülüyor. Bu kamplardan biri, Fed'in ara vermeden önce oranları 75 veya 100 baz puan düşürmesiyle bir ‘yeniden ayarlama’ görüyor. Diğer kamp ise, ​​Fed'in ilk indirimden sonra duraklayacağını ancak daha sonra referans faiz oranını yüzde 3'lük nötr seviyeye yakın bir seviyeye düşürecek istikrarlı bir dizi indirme gideceğini düşünüyor.

Türev piyasalarındaki tüccarlar ise ikinci kampta yer alıyor ve gelecek yaza kadar faiz oranlarını yüzde 3,5-3,75 aralığına düşürecek 175 baz puanlık faiz indirimini fiyatlıyor.

Piyasalar ‘aşırı iyimser’

Bazı ekonomistler için bu, piyasaların 2023 için altı faiz indirimi fiyatladığı Ocak ayını hatırlatıyor. BofA Securities’den Michael Gapen, paylaştığı notta, “Piyasaların yaklaşan faiz döngüsü konusunda aşırı iyimser olmaya geri döndüğünü düşünüyoruz” diyor.

Fed'in kendi tahmini ise daha kademeli bir indirim hızına işaret ediyor. En son ‘nokta-grafik’ projeksiyonları, 2023'te bir faiz indirimi, ardından 2024'te dört faiz indirimi gösteriyor; bu esasen çeyrekte birlik bir hıza karşılık geliyor.

Capital Economics’ten ekonomist Stephen Brown, Fed'in Eylül ayında faiz indirimine gideceğini, Kasım ayını atlayacağını ve Aralık ayından itibaren faiz oranlarının gelecek yaz yüzde 3,5-3,75 seviyesine gelene kadar istikrarlı indirimlere devam edeceğini düşünüyor.

Brown, projeksiyonunun Fed'in faiz oranlarını şiddetli şekilde düşürdüğünü göstermediğini düşünüyor ve ekliyor: “Öngörüm temel olarak, normal bir ekonomik duruma daha yakın bir duruma geri döndüğümüz ve bu nedenle kısıtlayıcı politikalara ihtiyaç duymadığımız yönündeki dünya görüşüne dayanıyor."

Brown, “Her toplantıda 25 baz puanlık bir indirim yine de nispeten kademeli olacaktır. Acil bir tempo ise her toplantıda 50 baz puan veya daha fazlası anlamına gelir” diyor.

Yeni başkanın olası etkisi

Deutsche Bank’tan ekonomist Matthew Luzzetti, Eylül ayında ilk 25 baz puanlık indiriminin gerçekleşeceğini ve ardından Kasım ve Aralık aylarında iki indirim daha yapılacağını düşünüyor ve ekliyor: “Bundan sonra Fed, Eylül 2025'e kadar ara verecek.”

Luzzetti, bunun Fed'in 1990'ların başında ve 2019'da merkez bankasının durgunlukla mücadele etmediği iki kesinti döngüsünde uyguladığı döngünün ortasındaki ayarlamaları yansıttığını belirtiyor ve Fed'in ancak iş gücü piyasası zayıflamaya başlarsa daha fazla kesintiye gideceğini söylüyor.

Tüm taraflar, politika yolunun gelecek yıl yeni başkanın mali politikaları tarafından altüst edilebileceğini ise kabul ediyor.

Gelecek hafta bir araya gelecek Fed yetkililerinin faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Oxford Economics ekonomistleri yazdıkları notta, Fed yetkililerinin bu toplantıyı ilk hamlenin Eylül ayında yapılacağının tohumlarını ekmek için kullanmalarını beklediğini belirtiyor.

Fitch, Fed'den ilk faiz indirimini beklediği tarihi açıkladıFitch, Fed'den ilk faiz indirimini beklediği tarihi açıkladı

 

Küresel piyasalar Fed haftasına pozitif başladıKüresel piyasalar Fed haftasına pozitif başladı

 

Fed'in dikkate aldığı enflasyon göstergesi şaşırtmadıFed'in dikkate aldığı enflasyon göstergesi şaşırtmadı

 

Yatırımcılar Fed’in tuzağına düşmemeliYatırımcılar Fed’in tuzağına düşmemeli

 

Faiz indirimleri dolarda satış dalgasına yol açacak mı?Faiz indirimleri dolarda satış dalgasına yol açacak mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)