E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed kararına kadar sallan, yuvarlan...---

Fed kararına kadar sallan, yuvarlan...

Fed kararına kadar sallan, yuvarlan...
04 Kasım 2013 - 17:30 borsagundem.com

İşte küresel piyasaların atmosferi tam açmış ve risk alma iştahı yükselmişken, bu havayı bozan iki neden...

Habertürk ekonomi yazarı Abdurrahman Yıldırım bugünkü köşesinde piyasaların hevesini kaçıracak iki nedeni kaleme aldı. Yıldırım'a göre bunlardan biri faiz kararını açıklayan Fed, bir diğeri ise sıkılaştırmaya giden Merkez Bankası...

İşte Abdurrahman Yıldırım'ın köşe yazısı;
Küresel piyasaların atmosferi tam açmış ve risk alma iştahı yükselmişken, geçen hafta iki gelişme bu havayı yeniden bozdu.

■ Bu gelişmelerden ilki ABD Merkez Bankası FED'in faiz kararı açıklamasıydı. Bu açıklama, piyasaların parasal genişlemeden çıkışın en erken mart ayında başlayacağı öngörüsünü yıktı. Şahince tanımlanabilecek açıklama ile piyasalar, FED'in 17-18 Aralık veya 28-29 Ocak'ta dahi varlık alımlarını kısabileceğim düşünmeye başladı. Özellikle de aralık ortasında bütçe ve borçlanma tavanı konusunda

Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında bir anlaşma olabilirse FED'in eli daha rahatlayacak. Başkan Ben Bernanke de, kendisinin başlattığı parasal genişleme programını kendisi noktalamış ve pozitif sonuçlandığını tescillemiş olarak dönemini kapayacak. Bu aynı zamanda Bernanke nin mayıs ayındaki "varlık alımlarının bu yıl içinde sonlandırılabileceği" açıklamasına uygun düşüyor.
Nitekim hafta ortasında FED den gelen açıklamanın ardından bu ihtimalin artması ile küresel piyasalarda belirgin bir bozulma başladı ve bu durum dış piyasalara fazlasıyla hassas Türkiye piyasalarına da yansıdı.

■ Yurtiçi piyasalarda havanın dönmesinde etkili olan bir başka gelişme bizim Merkez Bankası kaynaklıydı. Perşembe günü yılın son enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası para politikasında değişikliğe ve sıkılaştırmaya gitti. Yüzde 4.5 olan politika faizi ikinci plana itildi. Bu faiz üzerinden bankalara yapılan fonlama 10 milyarla sınırlandırıldı. Ağırlık yüzde 6.75 olan koridor faizine verilecek. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı "Enflasyon düşene kadar para politikasında gevşeme beklemeyin" dedi. Para politikasındaki sıkı duruş faizleri yükseltirken borsayı düşürdü.

SIKI DURUŞUN NEDENİ: Sıkı duruşun bir nedeni enflasyon olsa da, bir nedeni de FED in izleyeceği para politikasındaki belirsizlik, buradan kaynaklanacak risklerin azaltılması gereği. Tahvil alım miktarının azaltılmasına ne zaman başlanacağı yanında azaltılacak miktarın belirsizliği, küresel piyasalarda dalgalanmaya, gelişmekte olan piyasalardan tersine sermaye hareketlerine yol açıyor. Banka "Küresel düzeyde para politikalarına ilişkin belirsizliklerin artış göstermesi halinde bunun küresel likidite, sermaye akımları ve finansal varlıkların fiyatlanması açılarından etkileri gözlenebilecek. Böyle bir durumda gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımları zayıf seyretmeye devam edebilecektir" dedi.

YÜKSEK OYNAKLIK: Bu hafta ve önümüzdeki haftalarda açıklanacak ekonomik veriler ile ABD'deki siyasi gelişmeler, 18 Aralık ta FED in açıklayacağı kararı etkileyecek, buna ilişkin piyasaların yorumları ve pozisyonları da olacak. Buna dış piyasaların kasım ayı hesap kesim dönemini ve yıl sonu satış baskısını da eklemek gerek. Piyasaların ana seyrini yine FED kararı belirleyecek. O karara kadar da piyasalarda net bir trend oluşmayabilir ve yüksek oynaklığa, sallan yuvarlan şeklinde bir gidişe devam edilebilir.

SONUÇ: "İyi talih sallana sallana, kötüsü dört nala gelir." İrlanda sözü

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)