E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed Mart'ta faiz artıracak mı?---

Fed Mart'ta faiz artıracak mı?

Fed Mart'ta faiz artıracak mı?
28 Ocak 2016 - 07:07 borsagundem.com

Fed'in küresel risklere dikkat çekmesi, Mart ayında faiz artırımına gitme ihtimalini düşürdü

Fed, bu yıl ekonomi için görünümünü değiştirmek ve muhtemelen daha yavaş bir faz atırımı için kapıyı açtı. Bu durum, Mart ayında faiz artırımına gidilme ihtimalini düşürüken, Fed'in daha fazla veri beklemesi gerektiğinin altını çiziyor.

Fed fon (gösterge faiz) vadelileri, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Fed'in Mart ayında faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 19 olarak görüyor. Bu olasılık 26 Ocak'ta yüzde 25 seviyesindeydi.

Fed'in Aralık ayındaki toplantısında, yetkililerin tahminlerinin medyanına göre, 2016 yılında her biri çeyrek puanlık dört faiz artırımı öngörülüyordu.

West Chester, P.A.'da, Moody's Analitics Inc.'de Real-Time Economics'in direktörü Ryan Sweet, "Fed gerçekten bekle-gör modunda," dedi ve "Küresel ekonomi ve finans piyasalarındaki herşeyin gerçekten yayılarak, enflasuon ve ekonomi için görünümleri üzerinde etkili olup olmadığını görmek istiyorlar" şeklinde konuştu.

Toplantı, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) için karışık bir iletişim meydan okumasıydı. ABD merkez bankacıları, hisse senedi piyasalarında güçlü bir satış dalgası yaratan küresel ekonomik büyümeye yönelik kötümser beklentileri kabullenirken, aynı zamanda, bir sonraki faiz artırımının zamanlaması konusunda kesin bir yön işareti vermekten kaçınmaya çalışıyorlar. Bununla birlikte, yaklaşık 10 yıl sonra gerçekleştirdikleri ilk faiz artırımının üzerinden yalnızca altı hafta geçti.

FOMC, iki gün süren toplantısının ardından, Çarşamba günkü açıklamasında, küresel ekonomik ve finansal gelişmeleri yakından izlerken, bunun işgücü piyasası ve enflasyon ve aynı zamanda ekonomik görünüme yönelik risklerin dengesi üzerindeki etkilerini değerlendirdiklerini belirtti. Fed öte yandan, gelecekteki faiz artırımlarının kademeli olacağını bir kez daha işaret etii.

Geri adım

Bu, risklerin "dengeli"olduğu şeklindeki Aralık ayı açıklamasına göre yumuşak bir geri adımdı ve bazı ekonomistler, bu durumun Mart ayında gerçekleştirilecek bir sonraki FOMC toplantısında faiz artırımına gidilme ihtimalini, tamamen ortadan kaldırmasa da azalttığını düşünüyor. FOMC, Çarşamba günü sona eren toplantısında, gösterge faizi değiştirmeyerek yüzde 0.25 - yüzde 0.50 bandında bıraktı.

New York'ta BNP Paribas'nın ABD ekonomissti Laura Rosner, "Mart ayında faiz indirimi olasılığı azaldı, zira komite üyeleri arasında daha fazla belirsizlik olduğu ortaya çıktı," dedi ve "Konu verilere ve görünüme itibar etme ile ilgiliydi ve şimdi bu konuda görüş ayrılığı var. Açıklama, henüz teyit etmese de, bunu yansıtıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)