E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed mesajlarının ‘güvercin’ olacağı beklentileri artıyor---

Fed mesajlarının ‘güvercin’ olacağı beklentileri artıyor

Fed mesajlarının ‘güvercin’ olacağı beklentileri artıyor
17 Eylül 2024 - 09:03 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Fed fon vadeli işlemlerinde bizim de beklediğimiz gibi, ekonomiyi yumuşak bir inişe doğru yolda tutmak, aynı zamanda yavaşlayan iş büyümesini ve ılımlı enflasyonu yönetmek için faiz oranlarını daha önce beklenenden daha fazla, yarım puan kadar düşürebileceği yönünde beklentilerin geçen haftaki %30’a kıyasla %67’ye çıkması, bu yıl kalan üç politika toplantısında 120 baz puanlık bir gevşeme bekliyor. Bu, etkili bir şekilde ikisinin 50 baz puanlık indirimler sunacağı anlamına geliyor. Teknoloji hisseleri ABD endekslerini aşağı çekerken dolar, yen karşısında bir yıldan fazla bir süredir en düşük seviyesine geriledi. 2009’dan beri varlığını sürdüren gelişmekte olan piyasa para birimlerini kapsayan MSCI endeksi, dün tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

Fed’in Çarşamba günü -25 baz puan mı yoksa -50 baz puan mı seçeceğinden bağımsız olarak, Fed’in mesajlarının ‘güvercin’ olacağını düşünenler de çoğaldı. Bu ön yüklemeli güvercinlik, dolara, özellikle de yene karşı ağır bir yük bindiriyor.

USD, -25 baz puanlık bir düşüşle bile majör para birimlerine karşı çok ılımlı bir tonda zayıflayabilir ki En büyük kayıpların, varsa, JPY karşısında yaşanması muhtemeldir. Çünkü merkez bankalarının görünümleri arasındaki fark, şimdilik Fed ve BoJ arasında en belirgin şekilde devam edecek. Japonya Merkez Bankası’nın Cuma günü politikasını istikrarlı bir şekilde sürdürmesi ancak daha fazla faiz artışının geleceği sinyalini vermesi bekleniyor; bu da muhtemelen Ekim ayındaki toplantıyı hareketli bir toplantıya dönüştürebilir.

Bu yıl dolara karşı %3,9 değer kazanan G10 para birimi olan Sterlin, İngiltere ekonomisindeki dayanıklılık belirtileri ve enflasyondaki istikrar sayesinde dolara karşı da yükselişe geçti. Dün 1,32$’ın üzerine çıktı ve bu sabah ise 1,3209$’da. İngiltere Merkez Bankası’nın Perşembe günü toplantısında genel olarak oranları %5’te tutması bekleniyor, ancak piyasalar başka bir indirim için %36’lık bir şans fiyatladı.

Dolar, piyasaların büyük bir faiz indirimiyle başlayabileceğini umudunu arttırmasıyla birlikte bu sabah yılın en düşük seviyelerine yakın işlem gördü. Euro, 1,1138 dolara yükselirken, Yen dün tatil nedeniyle zayıflayan işlemlerde 140 seviyesinin üstüne çıktı ve bugün 140,96 seviyesinden işlem görmekte.

Genellikle kısa vadeli faiz oranı beklentilerini yansıtan iki yıllık Hazine tahvili getirisi, iki yılın en düşük seviyesi olan %3,5280’e düştükten sonra en son %3,5571 seviyesindeydi. Referans 10 yıllık getiri %3,6195 seviyesinde pek değişmedi.

Çin tarafı ise keyifsiz. Cumartesi günü zayıf seyreden sanayi, tüketici ve konut fiyat verileri, Cuma günü zayıf banka kredi rakamlarının ardından Goldman Sachs ve Citi’deki, Çin için 2024 GSYİH büyüme tahminlerini Pekin’in yaklaşık %5’lik hedefinin oldukça altında olan %4,7’ye düşürdüler. Bu durum, talebi ve büyümeyi desteklemek için agresif teşvik önlemlerinin gerekliliğini güçlendirdi. Sorun şu ki, çok az analist Pekin’in gerekli mali ve parasal desteği sunmasını bekliyor. Çin 10 yıllık tahvil getirisi dün ilk kez %2,05’in altına düşerek %2,00’ın altında çok daha sembolik olarak önemli bir kırılmaya yaklaştı. %1,35 civarındaki iki yıllık getiri, pandeminin zirvesinde düşülen düşük seviyelere yakın.

ABD Körfezi’ndeki Francine Kasırgası’nın üretime olan etkisinin sürmesi ve ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı öncesinde Çin’deki talep endişelerinin dengelenmesiyle petrol fiyatları yükselişte. Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’de sanayi üretimi Ağustos ayında beş ayın en düşük seviyesine gerilerken, perakende satışlar ve yeni konut fiyatlarındaki düşüş daha da arttı. Brent ham petrol vadeli işlemleri Kasım kontrat %1,59 artışla varil başına 72,75 dolardan ve ABD ham petrol vadeli işlemleri Ekim kontrat  %2,1 artışla varil başına 70,09 dolarda.

Altın da borçlanma maliyetlerindeki düşüşün etkilerini hissederek %0,22 artışla ons başına 2.582 dolara çıktı ve tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.588 dolara yaklaştı.

Bakır fiyatları yükselişteBakır fiyatları yükselişte

 

Altında hafif gerilemeAltında hafif gerileme

 

Oba Makarnacılık, pay geri alım programı başlattıOba Makarnacılık, pay geri alım programı başlattı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ17 Eylül 2024 16:33

    Borsa ve kripto paralardaki herkez  batacaksınız haberiniz yoktur.Bunlar son fırsatlarınız satmak için.