E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed neye göre karar verecek?---

Fed neye göre karar verecek?

Fed neye göre karar verecek?
27 Ocak 2016 - 12:32 borsagundem.com

Fed'in bugün sona erecek toplantısında, yatırımcıların ve piyasa oyuncularının dikkat etmesi gereken noktalar

Fed bu hafta ABD ekonomisiyle ilgili değerlendirmesini gözden geçirecek. Fed bu toplantıda küresel ekonomide son günlerde yaşanan volatiliteye de dikkat çekebilir. Ancak, faiz oranına yönelik bir hareket veya kesin bir sinyal oldukça ihtimal dışı gözüküyor. Toplantıya ilişkin tüm bilgiler Çarşamba günü TSİ 21:00'da açıklanacak Fed'in politika kararıyla edinilecek, çünkü Fed Başkanı Yellen'ın bir basın açıklaması yapması beklenmiyor. Ayrıca Fed yetkililerinin Mart'a kadar ekonomik beklentilerini güncellemesi de beklenmiyor. Salı günü başlayan ve 2 gün süren Fed toplantısının ardından piyasa oyuncularının dikkat etmesi gerekenleri Wall Street Journal derledi.

1) Esnek mesajlar
Fed, neredeyse 10 yıl sonra ilk kez faiz artırdığı Aralık toplantısının üzerinden sadece 6 hafta geçtikten sonra bugün gösterge faiz oranı olan federal fonlama oranını artırmayacaktır. Fed, son politika açıklamasında yer alan "ekonomik göstergelerdeki gelişmelerin, federal fonlama oranında ancak kademeli bir faiz artışına izin vermesi beklenmektedir" ancak "federal fonlama oranının gerçekte izleyeceği yol, gelecek verilerin işaret edeceği ekonomik görünüme bağlı olacaktır" ifadesini terketmek de istemeyecektir. Her halükarda, 15-16 Mart'ta gerçekleşecek toplantıda alınacak faiz artırımı kararına ilişkin güçlü sinyaller beklememek gerekir. Yetkililer, yeni verileri beklerken ve finansal piyasaların sakinleşip sakinleşmeyeceğini gözlemlerken, muhtemelen ellerindeki seçenekleri tutmaya devam etmek isteyeceklerdir.

2) Piyasalardan bahsedilecek mi?
Fed, Aralık'ta, "yurtiçi ve uluslararası gelişmeler dikkate alındığında" ekonominin görünümü ve istihdam piyasasına ilişkin risklerin "dengeli" olduğu yönünde değerlendirmede bulunmuştu. Ayrıca, Fed, Aralık açıklamasında, Eylül ve Ekim açıklamalarında yer alan "küresel ekonomik ve finansal gelişmeler" ifadelerini de bırakmıştı. Bugünkü açıklamada, yetkililerin bu uyarının bir benzerini tekrar açıklamaya koyarak finansal piyasalarda yenilenen volatilite ve yurtdışı büyümesiyle ilgili kaygıların onaylanıp onaylanmadığına bakılabilir. Eğer bu konuya ilişkin bir ifade varsa da nerede yer aldığına dikkat edilmeli. Eylül açıklaması, açık bir şekilde ekonomik aktivite ve enflasyon üzerine etkilere ilişkin bir cümle içerirken, Aralık'tan önceki son toplantı olan Ekim açıklamasında, ekonomik görünüme ilişkin risklere yönelik referansların tonu düşürülmüştü.

3) Büyümede yavaşlama
Fed'in politika kararı açıklamasında en büyük değişiklikler muhtemelen mevcut ekonomik göstergelerden bahsedilen ilk paragrafta yer alacak. Fed, Aralık'ta ekonomik büyümeyi ılımlı olarak nitelendirmişti. Fed ayrıca, istihdam piyasasındaki gelişmeleri övmüş ve tüketici ve ticari harcamaların güçlü oranlarda yükseldiğini söylemişti. Bunun yanında, ner ihracattaki zayıflığa da dikkat çekilmişti. O günden bu yana gelen veriler karışık seyretti. İstihdam artışı sağlam olmaya devam ederken ABD ekonomisinin geneli yavaşlıyor gibi gözüktü. ABD 4. çeyrek GSYİH'sine ilişkin ilk resmi tahmin Cuma günü gelecek. Ekonomistler yılın son çeyreğinde ABD ekonomisinin yüzde 0.8 büyümesini bekliyor.

4) Enflasyon beklentisi
Aralık ayı politika kararında, Fed'in yıllık yüzde 2 enflasyon hedefi doğrultusunda yetkililerin yeniden bir faiz artışının ne zaman yapılacağına ilişkin "mevcut ve beklenen ilerlemeyi dikkatle gözlemleyeceği" söylenmişti. O zamandan bu yana, petrol fiyatları düşerken, enflasyon beklentileriyle ilgili çeşitli ölçümlerde düşüş olduğuna dair işaretler görüldü. Bugün açıklanacak Fed kararının ilk ve ikinci paragraflarında, Fed'in enflasyon cephesinde yeni şüpheleri var mı yok mu anlaşılacak. Geçtiğimiz ayki açıklama, piyasan bazlı enflasyon etkisini arındıran göstergelerin "düşük kaldığı" ve anket bazlı bazı ölçümlerin "aşağı yönlü hareket ettiği" söylenmişti.

5) Masada yeni yetkililer olacak
2016'nın ilk toplantısında, oy verenler arasında yapılan rotasyon nedeniyle FOMC masasında yeni bölgesel başkanlar olacak. Kansas Fed Başkanı Esther George, muhalif olması muhtemel bir isim. George, 2013'te son görevi sırasında sıkça muhalif olmuştu. George, geçtiğimiz aylarda geri planda kalsa da, son günlerde bir gazeteye yaptığı açıklamada Aralık faiz artırım kararının "geç" bir karar olduğunu söylemişti. Tüm bunlara rağmen, Fed yetkilileri Aralık'ta oybirliğiyle aldıkları kararı da pek tabii tekrarlayabilirler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)