E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFED piyasanın istediği gibi---

FED piyasanın istediği gibi

FED piyasanın istediği gibi
06 Eylül 2023 - 08:20 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, Küresel piyasalar mercek altına alınıyor

AB durumlar iyi değil. Euro Bölgesinde Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI),   Kasım 2020’den bu yana görülmeyen en düşük seviye olan temmuzdaki 48,6 seviyesinden ağustos ayında 46,7’ye düştü. Veri son 3 aydır 50 seviyesinin altında ve her geçen ay daralmaya devam ediyor. Ana etmenler ise; Borçlu tüketicilerin artan borçlanma maliyetleri ve yüksek yaşam maliyetlerinin yarattığı baskıyı hissetmesi ve harcamalarının dizginlenmesi. Talebin bir göstergesi olan yeni iş endeksi, 2021’in başından bu yana görülmeyen en düşük seviye olan 48,2’den başabaş noktasının daha da altına düşerek 46,7’ye geriledi. ECB’nin faiz artırması kolay değil.

FED piyasanın istediği gibi gibi.  FED Başkanlarından  Waller son ekonomik verilerin ABD merkez bankasına faiz oranlarını yeniden artırması gerekip gerekmediğini görme alanı sağladığını, şu anda . Kısa vadeli borçlanmanın maliyetinin yeniden artırılması yönünde bir hamleyi zorlayacak hiçbir şey görmediğini  AMA gerekirse başka bir faiz artırımının işgücü piyasasına çok fazla zarar vermeyeceğini çünkü;  İşsizlik oranı yükselirken ve iş piyasasının yumuşadığına dair kanıtlar olsa da, işe alımlar tarihsel olarak hala güçlü, “bu nedenle oranları bir kez artırsak bile iş piyasasına çok fazla zarar verme tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuz açık değil”  diyerek yine açık kapı bırakıyordu. Hatta waller  tahvil piyasası getirilerindeki bir sıçramanın ABD ekonomik büyümesi üzerinde daha büyük olumsuzluklara yol açacağını göz ardı ederek,  artışın Fed’in politika eylemleriyle BERABER bir hareket olduğunu, “Hazine getirilerinin muhtemelen olması gereken yerde olduğunu düşünüyorum” dedi. Waller’ın  açıklamalarından sonra bile CME FedWatch aracına göre piyasalar, Fed’in bu ayın sonuna doğru faiz oranlarını sabit tutma ihtimalini %93, bu yıl başka faiz artırımı yapmama ihtimalini ise %55 olarak fiyatlıyor.

Petrol ralli devam. Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya’nın gönüllü arz kesintilerini yeni bir şekilde uzatarak günlük toplam 1,3 milyon varillik kesintiyi Aralık ayına kadar üç ay daha uzatmasının ardından % 1’den fazla artış gösterdi. Suudiler  günlük 1 milyon varillik gönüllü kesintiyi uzatma kararının, kesintiyi derinleştirmenin mi yoksa üretimi artırmanın mı değerlendirileceğini değerlendirmek üzere aylık olarak gözden geçirileceğini söyleyerek baskının devam edeceğinin sinyalini de net bir şekilde verdiler.  Dünyada işlem gören petrolün dörtte üçünden fazlasını fiyatlandıran Brent, Suudilerin gönüllü kesintilerini ilk kez açıklamasının ardından Haziran sonundan bu yana artmaya devam ediyor. ABD ham petrolü %0,16 artışla varil başına 86,83 dolara ve Brent %0,19 artışla varil başına 91,21 dolardan ve Spot altın %0,07 gerileme ile ons başına 1.924,5 dolardan işlem görmekte.

Asya borsaları, Çin ve Avrupa’dan gelen zayıf ekonomik verilerin küresel büyümeye ilişkin endişeleri artırmasının ardından bugün düşerken, yatırımcıların ABD faiz oranlarına ilişkin görünümü tartmasıyla dolara yönelim oldu ve dolar endeksi %0,067 artışla 104,80’e yükseldi.

Dolar son dönemdeki gücünün büyük kısmını Hazine tahvil getirilerindeki yükselişten almakta ce dün de  durum farklı değildi; iki ve 10 yıllık getirilerin her ikisi de neredeyse 10 baz puan yükseldi; bu da sırasıyla dört ve altı haftanın en dik artışlarını kaydetti. Gösterge ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisinin , 25 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyesi olan %4,268’e ulaştıktan sonra 9 baz puan artışla %4,26’da.

Dolar, tahvil getirileri ve petrol fiyatlarının yükselişe geçmesiyle yatırımcıların heyecan duyması pek de şaşırtıcı değil. Belki de yatırımcılar, riskli varlıklarda daha fazla kazanç elde etmek üzerine bahse girmek yerine, masadan biraz para almaya daha yatkın olacaklardır. Geçmiş dönemleri analiz edenler ya da biz buna Tarih bilincine sahip olanlar diyelim , Eylül ayının son derece değişken bir ay olabileceğinin de farkındadırlar.

Yurtiçinde piyasaların tek gündemi OVP ve ana içeriğinin  ; İhracat, büyüme, enflasyon, para politikası ve yapısal reformlar olması bekleniyor. Diğer maddeleri ise ; Maliye Politikası, Milli Gelir, Satın alma gücüne göre ekonomik büyüklük, Kişi Başı Milli Gelir, Turizm Geliri,  Cari Açık, İstihdam. Bakalım YOL haritamız nasıl olacak.

Petrolde 'Rusya ve Suudi Arabistan' etkisi

 

Orta vadeli program bugün açıklanıyor

 

En fazla para girişi olan hisseler (05 Eylül 2023 Gün Sonu Verileriyle)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)