E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED rotayı değiştirdi! Faiz indirimleri derinleşecek---

FED rotayı değiştirdi! Faiz indirimleri derinleşecek

FED rotayı değiştirdi! Faiz indirimleri derinleşecek
29 Ağustos 2024 - 14:21 borsagundem.com

Wall Street devi JPMorgan’ın analistleri FED yönetiminin son istihdam verilerinin ardından para politikası duruşunu değiştirdiğine dikkat çekti. Banka bu yıl en az 100 baz puanlık faiz indirimi bekliyor


BORSAGUNDEM.NET
– DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası’nın (FED) eylül ayındaki para politikası toplantısında faiz indirimi gerçekleştireceğine kesin gözüyle bakıyor. Insider'ın haberine göre dev Wall Street bankası JPMorgan FED’in para politikasını gevşetmesini işgücü piyasasındaki zayıf verilerden kaynaklandığını açıkladı. Banka analistlerine göre FED faiz indirimleri konusundaki kademeli duruşundan vazgeçmek zorunda kaldı.

ABD ekonomisinde işgücü talebi yumuşadı, işsizlik arttı ve ekonomideki üretkenliğin yanı sıra arz da azaldı. Banka analistleri bu tablonun “garip bir kombinasyon” oluşturduğunu söylüyor. Analistler ABD’nin resesyona girmesine ilişkin endişelerin arttığını ancak finansal piyasalarda istihdamın geleceğine ilişkin iyimserliğin de devam ettiğini belirtiyor.

JPMorgan analistlerine göre FED bu artan belirsizliğin bir sonucu olarak rotasını değiştiriyor gibi görünüyor. FED yönetimi kademeli bir faiz indirimi tutumundan çıkıp faizleri çok geç düşürme konusunda endişeye kapılmış olabilir.

Geçtiğimiz hafta FED Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole’daki açıklamasında gelecek ay faiz indirimlerinin gerçekleşebileceğine dair açık işaretler verdi.

Powell, “Politikanın uyum sağlama zamanı geldi. Gidilecek yol çok açık ve faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı gelen verilere, gelişen ekonomik görünüme ve risk dengesine bağlı olacaktır” ifadelerine yer verdi.

FED yönetiminin verdiği bu güvence, geçmişte faiz indirimi kararı alınmadan önce enflasyon ve işsizlik hakkında daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğunu yineleyen Powell’ın tipik çekingen yorumlarından farklılık gösteriyor.

JPMorgan analistleri, Powell'ın konuşmasına işaret ederek "risk önyargısında bir değişim yaşandığını ve FED’in istihdam koşullarının daha fazla gevşediğini görmek istemediğini" doğruladığını belirtiyor.

Analistler, “FOMC tutanakları ve Başkan Powell’ın Jackson Hole konuşması FED yönetiminin sarsıldığını ve bu yılın sonuna kadar faizlerde kabaca 100 baz puanlık bir indirim yapılması gerektiğini doğruluyor” açıklamasında bulundu.

Bu yıl FED yönetiminin gerçekleştireceği yalnızca üç para politikası toplantısı kaldı. Dolayısıyla analistler FED’in 25 baz puanlık daha küçük faiz indirimlerinden vazgeçeceğini ve kalan toplantılardan en azından birinde 50 puanlık faiz indirimi gerçekleştireceğini öngörüyor.

Piyasaların beklentileri de kabaca bankanın projeksiyonlarıyla aynı doğrultuda. CME FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar FED’in aralık ayı sonuna kadar 75 baz puan - 125 baz puan arasında faiz indirimi gerçekleştireceğini öngörüyor.

Yatırımcılar eylül ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimini fiyatlıyor. 50 baz puanlık indirim içinse daha düşük bir ihtimal veriliyor.

JPMorgan analistleri mevcut istihdam piyasası belirsizliğinin yakın gelecekte faiz indirimlerini netleştirdiğini, gelecek yıl içinse olasılıkları genişlettiğini belirtiyor.

Gelecek yıl için faiz indirimi potansiyeli, işgücü piyasasındaki belirsizliklerin nasıl çözüleceğine bağlı ve analistlere göre bu da "önemli bir çift taraflı risk" getiriyor.

Analistler, "Zayıf işgücü talebinin ABD ekonomisini resesyona götürme riski artıyor ve bu da FED için en az 300 baz puanlık kümülatif bir faiz indirimine yol açacak bir sonuç. Finansal piyasalardaki önemli geçiş süreci sırasında muhtemelen başka alanlarda gevşeme hızlandırılacaktır" açıklamasında bulundu.

JPMorgan raporunda, “Aynı zamanda, gerçeğe dönüşmeyen riskleri dengelemek için erken parasal gevşeme dozundan kaynaklanan bir büyüme artışı, gelecek yıl yeniden hızlanan işgücü talebini yaratmak için arz tarafındaki olumlu sonuçlarla birleşebilir” ifadelerine yer verildi.

BIS: Küresel borsalar ağustos krizini ucuz atlattıBIS: Küresel borsalar ağustos krizini ucuz atlattı

 

Küresel piyasalarda 'Nvidia' depremiKüresel piyasalarda 'Nvidia' depremi

 

Fed, Goldman Sachs'ın ekstra sermaye seviyesini düşürdüFed, Goldman Sachs'ın ekstra sermaye seviyesini düşürdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HALİL KOZALAK29 Ağustos 2024 17:22

    ALTIN a gömdüm parayı umrumda dahi değil.ister ise savaşlar çıksın beni hiç ilgilendirmez.