E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıFed sadece onu etkilemedi---

Fed sadece onu etkilemedi

Fed sadece onu etkilemedi
22 Ağustos 2013 - 09:52 borsagundem.com

Fed tutanaklarının beklendiği dünkü işlem gününde gelişen ülke para birimlerindeki büyük çaplı satıştan sadece bu para birimi etkilenmedi

ABD Merkez Bankası Fed’in merakla beklenen Temmuz ayı Açık Piyasa Komitesi Toplantı Tutanakları öncesinde gelişen ülke para birimleri büyük satış gördü ve dolar karşısında ciddi değer kayıpları yaşadı.
Ancak Çin para birimi yuan, dünkü büyük satıştan hiç etkilenmedi.
Yuan son bir ayda dolar karşısında yüzde 0,3 yükselerek diğer gelişen ülke para birimleri arasından sıyrıldı.
ÇİN’DEKİ EKONOMİK GELİŞMELER ETKİLİ
Uzmanlar yuanın dolar karşısında değer kazanmasında, Çin’in cari açığının ve iyileşen ekonomik verilerinin etkili olduğunu ifade etti.
Çin’de büyüme ve imalatın son zamanların en iyi performansını göstermesi, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde işlerin iyiye gittiği algısı yarattı.
Finansal danışmanlık şirketi Macquaerie’nin Başstratejisti Nizam İdris, “Gelişen ülkeler arasında Çin şu anda en güçlü pozisyona sahip ülke ama ekonomisinin yine de iyi yönetilmesi gerekiyor” dedi.
HSBC’nin Asya stratejistlerinden Paul Mackel, Temmuz ayında beklenenden iyi gelen sanayi üretimini ve ithalat verilerinin yatırımcıların Çin’e olan güvenini artıdığını ifade etti.
DİĞER PARA BİRİMLERİ SERT DÜŞTÜ
Diğer öne çıkan para birimleri Hindistan rupesi ve Endonezya rupiası bu süreçte dolar karşısında sırasıyla yüzde 7 ve yüzde 7,5 değer kaybetti.
Türk Lirası da da bu süreçte dolar karşısında değer kaybeden para birimlerinin başında geldi.
Dolar /TL dün 1,97’i aşarak kendi rekorunu kırdı.
Dolar/TL bugün sabah 1,99 sınırına çok yaklaştı.
FED ETKİSİ
Gelişen ülke para birimlerindeki satışta en büyük etken Fed’in aylık 85 milyar dolarlık tahvil satın alma programını sonlandırma planı.
Fed’in Ocak ayında görevi bırakacak Başkanı Ben Bernanke, Haziran’daki Açık Piyasa Komitesi Toplantısı’nda, Eylül ayında programın küçültülmeye başlanabileceğini, yılsonuna kadar da ekonomik gelişmeler öncülüğünde tamamen sonlandırılabileceğini ifade etmişti.
Dünkü toplantıdan net bir tarih bekleyen yatırımcılar ise umduğunu bulamadı. Fed tutanakları, geri çekilmenin yılsonuna kadar gerçekleşmesinin desteklendiğini ancak net bir tarih konusunda uzlaşma sağlanmadığını gösterdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)