E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED şüpheleri kaldırdı: Wall Street’te ralli zamanı---

FED şüpheleri kaldırdı: Wall Street’te ralli zamanı

FED şüpheleri kaldırdı: Wall Street’te ralli zamanı
15 Aralık 2023 - 11:18 borsagundem.com

FED toplantısı sonrasında ortaya çıkan tablo Wall Street yatırımcıları için adeta yıl sonu hediyesi gibiydi. Faiz indirimi beklentileri artan yatırımcılar son bir yılın düşüşteki hisse senetlerine yöneldi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) çarşamba günü yatırımcılar için ideal bir senaryoyu ortaya koydu: ABD enflasyonu beklenenden çok daha hızlı yavaşlıyor. FED daha önce açıklanandan fazla sayıda faiz indirimine hazırlanıyor. Amerikan ekonomisi ise yavaşlasa dahi bir resesyona izin vermeyecek biçimde büyümeye devam ediyor.

Diğer bir deyişle piyasaların uzun zamandır en mükemmel senaryo olarak gördüğü “yumuşak iniş” ihtimali yaklaşıyor. Yatırımcılarsa yüksek faiz oranları nedeniyle adeta dayak yiyen hisse senetlerine yatırım yapmanın zamanın geldiğini düşünüyor.

YahooFinance’in haberine göre perşembe günü ABD borsalarında politika faizlerine duyarlılığı ile bilinen gayrimenkul sektörü %2,5’in üzerinde yükselerek borsa rallisine öncülük etti. Küçük sermayeli şirketler endeksi olarak bilinen Russell 2000 Endeksi bu yılın başlarında pandemi sonrası kazanımlarının tamamını tersine çevirmişti. Endeks yalnızca geçtiğimiz ayda %11 yükseldi.

S&P Bölgesel Bankalar Endeksi geçtiğimiz ay boyunca %20’nin üzerinde yükseldi. Endeksin perşembe günü kaydettiği yükselişse %5 seviyesindeydi. Teknoloji yatırımcısı Cathie Wood’un ünlü amiral gemisi fonu Ark Innovation ETF sadece perşembe gününde %3 yükseldi.

Söz konusu varlıklar, borsaların 2022’den bu yana en iyi aylık performansını gösterdiği kasım ayında halihazırda yükseliyordu. Ancak FED’in faiz indirimlerine giden yol daha da netleştikçe, ralli aralık ayında da aynı ivmeyle devam etti.

CFRA’in Baş Yatırım Sorumlusu Sam Stovall konuyla ilgili açıklamasında FED’in piyasalardaki şüpheleri kaldırdığını ve borsaların daha da fazla yükselebilecek alanı olduğunu söyledi.

Borsa rallisi endeksleri de rekor seviyelere yaklaştırdı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Dow Jones Endeksi çarşamba günü yaklaşık 500 puan, perşembe günü ise 158 puan yükseldi. İlk kez 37.000 puan barajını aşan endeksi perşembe gününü 37.248 puanda kapattı. S&P 500 Endeksi ise Ocak 2022’deki rekor kapanışına her geçen gün yaklaşıyor. Perşembe gününü 4.719 puanda kapatan endeksin rekor seviyeye ulaşması için geçmesi gereken seviye ise 4.796 puan.

Endekslerde 2023 boyunca düşüşlerin hakim olduğu hisse senetleri de yükselişe geçti. Bank of America ve Goldman Sachs hisseleri ekim ayı sonunda yıllık performansları itibariyle iki haneli düşüşler gösteriyordu. Şimdiyse bu iki hisse de perşembe günü %5 civarında yükseldi ve 2023’ü pozitif bitirmeye hazırlanıyor.

Stovall açıklamasında, “Finans ve gayrimenkul hisseleri hiç sürpriz olmayacak bir biçimde rallinin öncüleriydi. Zira söz konusu hisseler yüksek faiz oranları nedeniyle en büyük baskıyı hissedenlerdi” ifadelerine yer verdi.

Borsalardaki gidişat Wall Street’in en büyük boğalarının geçen ay 2024’e ilişkin öngörüleriyle aynı doğrultuda.

BMO Baş Yatırım Sorumlusu Brian Belski, S&P 500 Endeksi’nin 2024'te 5.100'e ulaşabileceği çağrısında bulundu ve finans hisselerini aşırı ağırlıklı olarak nitelendirdi. Belski, "Çoğu kurumsal ve küresel yatırımcının çok düşük seviyelerde yatırımda kaldığını ve olumsuz 'eğer'leri aşırı vurguladığını inkar etmek mümkün değil" dedi.

Belski’ye göre söz konusu ‘eğer’ler arasında kredilerin çöküşü, gayrimenkul krizi, geniş çaplı kredi kayıpları ve yönetilemeyen tüketici kredileri gibi ihtimaller bulunuyordu. Ancak Belksi tüm bu ihtimallerin iyi bir şekilde ele alındığını ve yönetildiğini söylüyor. Baş stratejist sektörün daha iyi bir konumda olduğunu, daha iyi performans göstermeye ve gelişmeye hazır olduğunu söyledi.

Güvercin Powell sonrası yeni gündem faiz indirimleri

 

Fed yalnız kaldı

 

Fed'in sinyalleri "güvercinleşti"

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)