E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFED’de değişiklik yok---

FED’de değişiklik yok

FED’de değişiklik yok
29 Nisan 2021 - 09:00 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende TCMB ve FED toplantılarının piyasa etkileri değerlendiriliyor

Dün piyasaların takibinde FED toplantısı bulunmaktaydı. FED’in piyasaların beklentisi doğrultusunda faiz oranını ve 120 milyar dolarlık varlık alım miktarını sabit bıraktığını belirtelim. Toplantı karar metninde varlık alımlarının sürdürüleceği ve ekonomik aktivite ile birlikte istihdamın da güçlendiği vurgulandı. Enflasyonda görülen yükselişin geçici faktörlerden kaynaklığının altı bir kere daha çizildi. Hedeflere önemli bir ilerleme sağlanana kadar mevcut 120 milyar dolarlık varlık alımının sürdürüleceği de daha önceki metinlerde olduğu gibi bu metinde de yer aldı. Burada üzerinde durulması gereken unsur ‘önemli ilerleme’ cümlesi… Bu cümle ile istihdam ve özellikle de %2 hedefinin üzerine yerleşmiş enflasyon oranı işaret ediliyor. Dolayısıyla FED’in enflasyonda oluşan güçlenmeyi geçici olarak nitelendirmesi varlık alım miktarını kısa sürede azaltmayacağı izlenimini kuvvetlendiriyor. Bu da piyasalar için pozitif… FED Başkanı Powell ise “enflasyonda geçici yükselişlerin faiz artırışı gerektirmeyeceğini, ahvil alımlarının azaltılmasının konuşulması için henüz doğru zaman olmadığını “ tekrarlardı.

Son dönemde ABD tarafından gelen verilerin ekonomik aktivitede beklentilerin üzerinde güçlenmeye işaret etmesi piyasalarda varlık alım miktarında azaltım tarihine yönelik beklentileri erkene çekmişti.
Fakat Powell’ın bu beklentileri törpülediğini söyleyebiliriz. Buna karşılık yıl içerisinde ekonomik aktivitenin güçlenmeye devam etmesi ve özellikle de istihdam ve enflasyon verilerinin olumlu ivmesini sürdürmesi yeniden dikkatleri FED’e çevirecek. Yalnız dünkü toplantıda Powell’ın piyasaları şimdilik rahatlattığını söyleyebiliriz.

Açıklamalar sonrası dolar endeksi ve ABD tahvil getirilerinde geri çekilmenin ve hisse senedi endekslerin yükselişlerin hız kazanması bunun bir göstergesiydi.

Gün içerisinde TCMB’nin yılın ikinci enflasyon raporu toplantısını takip edeceğiz. Toplantıda orta noktası %9.4 olarak belirlenen yıl sonu enflasyon beklentisinin ne derece yukarı yönde revize olacağı en önemli konu. Hatırlatmak gerekirse TCMB beklenti anketinde piyasa katılımcıları %13 seviyelerinde enflasyon beklentilerini paylaşmışlardı. Bu toplantıda TCMB’nin enflasyon beklentilerinde revize miktarı piyasaların beklentisini karşılayamaz ise faiz indirimlerine ilişkin endişeleri destekleyeceği için TL için olumsuz bir durum olacaktır.

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisse senetleri

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı 3 aylık bilançoları

Günün önemli şirket haberleri 29/04/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)