E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed’den sürpriz gelir mi?---

Fed’den sürpriz gelir mi?

Fed’den sürpriz gelir mi?
31 Temmuz 2024 - 11:07 borsagundem.com

Fed'den gelecek beklenmedik bir faiz indiriminin borsalar için iyi olmayacağı öngörülüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan Merkez Bankası (Fed) bugün faiz kararını açıklayacak. Beklentiler politika yapıcıların Eylül ayında faiz indirimi için gerekçeleri teyit etmesi yönünde.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yine de uzmanlar beklentilere ters bir duruma karşı senaryoları tartıyor ve sürpriz ve erken bir faiz indiriminin tüketicileri çok memnun etse de borsalar için iyi bir haber olmayacağını vurguluyor.

Protokol ihlali

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, yatırımcılar, Fed'in Eylül ayında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağının teyit edilmesini istiyor, ancak bu, piyasaların bugün sürpriz bir faiz indirimini alkışlayacağı anlamına gelmiyor.

U.S. Bank’ın kıdemli yatırım stratejisti Rob Haworth, “Fed’in piyasayı şaşırtması biraz sorunlu olur” diyor ve “Sonuç muhtemelen hisse senedi piyasası için bir düşüş ve yatırımcıların gelecekteki faiz indirimlerine yönelik beklentilerini hızlandırmasıyla Hazine bonolarında bir satış dalgası olur” diye ekliyor.

Faiz indirimi beklentileri ABD hisse senetleri için yükselen bir boğa piyasasında önemli bir rol oynamış olsa da, yatırımcıların Fed'in toplantı öncesinde herhangi bir politika yapıcısı tarafından işaret edilmeyen bir ton değişikliğine muhtemelen olumsuz tepki vereceğini söyleyen Haworth, böyle bir hareketi ekonomide veya finansal sistemde daha büyük sorunlar olabileceğine dair korkuları körükleyebilecek bir ‘protokol ihlali’ olarak yorumluyor.

Sürpriz bekleniyor mu?

Fed fonları vadeli işlem yatırımcıları, Fed'in Çarşamba günü iki günlük politika toplantısını tamamladığında faiz indirimi yapma ihtimalinin 20'de 1'den az olduğunu düşünüyor. Buna karşılık, CME FedWatch Tool'a göre, Fed'in Eylül toplantısında en az çeyrek puanlık bir faiz indirimi yüzde 100 olarak fiyatlanmış durumda.

Bugün bir sürprizden bahsedilmesinin nedeni ise bazı eski Fed politika yapıcıları da dahil olmak üzere artan sayıda ekonomistin bir indirimin için çoktan gecikildiğini savunması.

New York Fed'in eski başkanı William Dudley, ekonomik verilerin yumuşamasının Temmuz ayındaki faiz indirimini haklı çıkardığını savunuyor. Bu, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek tutulması yönündeki önceki çağrılarına tam tersi bir tutuma karşılık geliyor.

Eski Fed Başkan Yardımcısı Alan Blinder da, beklentilerin Eylül ayında faiz indirimi yönünde olmasına rağmen, paranın şu anda sıkı olduğunu ve merkez bankasının ABD ekonomisini boğmasa da ‘sıkıştırdığını’ belirtiyor. Beklentilerin Eylül ayında bir indirime doğru indirgendiğini belirten Blinder, bu hafta yapılacak bir hamlenin uygulanabilir bir seçenek olduğunu savunarak “Çok az kişi bunun canlı bir olasılık olduğunu düşünse de, belki de öyle olmalı…" diye yazıyor.

Dışsal bir olasılık

Simplify Asset Management'ın baş stratejisti Michael Green de, sürpriz bir indirimin ‘dışsal bir olasılık’ olduğunu ancak yatırımcıları muhtemelen tedirgin edeceğini söylüyor. Green, Blinder'ın mevsimsel faktörlerin muhtemelen ilk çeyrekte enflasyonda yanıltıcı bir yukarı yönlü dalgalanmaya yol açtığı konusunda hemfikir olduğunu ekliyor ve “Mevsimsel faktörler artık enflasyon okumalarını daha kolay destekliyor” diyor. Green, “Şimdi soru, Fed'in genel olarak eğrinin ne kadar gerisinde olduğu” diye belirtiyor.

Pandemi ortasında enflasyonun yükselmesine izin verdikten sonra Fed, Mart 2022'de sıfıra yakın olan federal fon oranını geçen yaz itibarıyla yüzde 5,25-5,5'lik mevcut seviyesine çıkararak tarihin en agresif artış döngüsünü yönetti.

Bu arada, daha yüksek faiz oranları, yüksek oranlarla kazanılan geliri tasarruflarına harcamaktan çekinmeyen yaşlı ve daha zengin Amerikalılar için gelirleri artırma anlamına geliyor. Ancak Green, Fed politika yapıcılarının geçmişteki sıkılaştırmaları geri almak için artık çok yavaş olduğunu kanıtlamasıyla, bunun ekonominin başka yerlerindeki gerçek acıyı maskelediğini belirtiyor.

Endeksler yükselişte

S&P 500 Endeksi yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 14 oranında yükselişte kalmaya devam ediyor ve yatırımcıların bu ayın başlarında dev teknoloji hisselerinden küçük ölçekli hisse senetlerine ve piyasanın daha önce sevilmeyen diğer alanlarına şiddetli bir dönüşe başlamasının ardından rekor bölgeden mütevazı bir şekilde geri çekildi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq ise Temmuz ayında şu ana kadar yüzde 3,2 oranında değer kaybettikten sonra 2024'te şu ana kadar yaklaşık yüzde 20 oranında yükselişte kalmaya devam ediyor.

Öte yandan Russell 2000 ise Temmuz ayında yüzde 9'dan fazla yükselerek yıl başından bu yana kazancını yüzde 13,3'e seviyesine çıkardı. Dow Jones da Temmuz ayında yüzde 4'lük bir ralli ile kayıpları telafi etti ve 2024'te yüzde 8 oranında artış gösterdi.

Fed'in Çarşamba günü Eylül ayında bir faiz indiriminin yaklaştığını işaret etmesi muhtemel ve bu yatırımcılar tarafından olumlu karşılanıyor. Green, “Piyasanın önemli ölçüde satış yapmasını sağlamanın tek yolu, bir panik veya ciddi bir belirsizlik kokusu olmasıdır" dedi.

Gerçek risk…

Tabii ki herkes Çarşamba günü bir sürprizin hisse senetlerini batıracağını düşünmüyor. Blinder, böyle bir olasılıkta piyasaların ‘ayağa kalkıp tezahürat edeceğine’ inandığını ifade ediyor.

Sevens Report Research'ün kurucusu Tom Essaye de faiz indirimi pek olası görünmese de yatırımcıların sürpriz bir karar alacağını ve hisse senetlerinin büyük ihtimalle keskin kazançlar elde edeceğini, teknoloji hisselerinden çıkış aşırı olmadığı takdirde bu olasılığın S&P 500'ü yüzde 1'den fazla yükselteceğini söylüyor.

Haworth, daha büyük riskin Eylül ayında faiz indirimi onayı bekleyen yatırımcıların hayal kırıklığına uğraması olduğunu, Fed'in ise gelen verilere bağımlı kalmaya devam ettiğini vurguluyor.

Eğer bu durum yatırımcıları Eylül ayında faiz indirimi beklentilerinden geri adım atmaya yönlendirirse, bunun en azından kısa vadede, kısmen sonbahar faiz indirimlerine ilişkin artan kesinliğe yanıt olarak yükselen küçük ölçekli şirketler ve diğer döngüsel olarak hassas hisse senetleri için sorun yaratabileceğini söylüyor.

Piyasalarda gözler Fed'e çevrildiPiyasalarda gözler Fed'e çevrildi

 

Fed ip üstünde yürüyorFed ip üstünde yürüyor

 

Fitch, Fed'den ilk faiz indirimini beklediği tarihi açıkladıFitch, Fed'den ilk faiz indirimini beklediği tarihi açıkladı

 

Faiz indirimleri dolarda satış dalgasına yol açacak mı?Faiz indirimleri dolarda satış dalgasına yol açacak mı?

 

Eski Fed başkanından faiz indirimi yorumuEski Fed başkanından faiz indirimi yorumu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)