E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in 50 baz puanlık faiz indirimi ‘şahin’ bir hamle mi?---

FED’in 50 baz puanlık faiz indirimi ‘şahin’ bir hamle mi?

FED’in 50 baz puanlık faiz indirimi ‘şahin’ bir hamle mi?
19 Eylül 2024 - 13:38 borsagundem.com

FED yönetimi çarşamba günü 50 baz puanlık bekledik derecede agresif bir faiz indirimi gerçekleştirdi. Faiz indiriminin ölçeği geniş olsa da uzmanlara göre paylaşılan mesajlar FED’in şahinleştiğini gösteriyor olabilir

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) çarşamba günü politika faiz oranlarını 50 baz puan düşürdü. Bu birçok ekonomisti beklediğinden daha agresif bir hareketti.

MarketWatch’un haberine göre Capitol Economics’in Kuzey Amerika Baş Ekonomisti Paul Ashworth ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine ‘bir patlamayla’ başlamayı tercih ettiğini söyledi.

Peki bundan sonrası için yeni sürprizler olabilir mi? FED yönetimi bunun böyle olmamasını umuyor. MW haberinde FED Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısından öğrenilen bazı kilit noktalara işaret edildi.

Powell yeni bir 50 baz puanlık indirim beklentilerini azaltmaya çalışıyor

Birçok ekonomist FED’in şahin bir tavırla 50 baz puanlık faiz indirimi yapmayı hedeflediğini belirtiyor. Diğer bir deyişle Powell büyük bir faiz indirimi gerçekleştiriyor ancak gelecekte benzeri büyük hamleler için söz vermiyor.

Ashworth FED yönetiminin çarşamba günü yaptığı açıklamaya dayanarak 50 baz puanlık faiz indiriminin “bir kez olabilecek bir durum” gibi göründüğünü söyledi.

FED yönetimi çeşitli biçimlerde piyasalara şahin bir mesaj verdi.

Her şeyden önce, Powell defalarca ABD ekonomisi için endişeli olmadığını ve FED’in faiz oranlarını düşürmek için "acelesi" olmadığını söyledi.

İkincisi FED’in ‘noktasal grafikleri’ 19 FED yetkilisinin dokuzunun bu yıl sadece bir faiz indirimi daha öngördüğünü gösterdi. Diğer 10 FED üyesi ise küçük bir çoğunlukla iki faiz indirimini destekliyor.

Bank of America Menkul Kıymetler ABD Ekonomisti Aditya Bhave de “şahin 50” nitelendirmesine katılıyor. Ancak Bhave FED’in bu hedefe ulaşabileceğini düşünmediğini de belirtiyor.

Finansal piyasalar kasım ayında yarım puanlık bir indirimi fiyatlarsa, FED daha küçük bir indirimle "şahin bir sürpriz" yapmak konusunda isteksiz kalacak. Dolayısıyla Bhave FED yönetiminin yılın son iki toplantısında 50 ve 25 baz puanlık faiz indirimleri yapacağını öngörüyor. BofA ekonomisti 2025’te ise 125 baz puanlık faiz indirimi öngörüyor. Bhave’in projeksiyonuna göre FED’in politika faizleri gelecek yılın sonuna kadar ‘nötr’ seviyeye gelecek.

FED istihdam piyasası konusunda ne kadar endişeli?

50 baz puanlık faiz indiriminin ardından Powell ve ekibi FED’İn ekonomi konusunda söylenilenden daha endişeli olup olmadığı konusundaki soruları tartışmaya açtı. Powell ekonominin karşı karşıya olduğu risklerin ‘kabaca dengede’ olduğunu söyleyerek tablonun iyimser olduğunu göstermeye çalıştı.

Powell faiz indirimi için “politika duruşumuzun uygun bir şekilde yeniden ayarlanmasıyla işgücü piyasasındaki gücün korunabileceğine dair artan güvenimizi yansıtıyor” dedi.

Ancak FED yönetiminin ekonomiye ilişkin risk öngörülerini takip eden Ekonomik Projeksiyonlar Özeti’nin ayrıntılarına bakıldığında işgücü piyasası konusunda daha fazla endişenin hakim olduğu görülüyor.

Bazı FED yetkilileri temmuz ayında faiz indirimi yapılmadığı için pişman

Birçok ekonomist, FED’in temmuz sonundaki bir önceki toplantısında indirim yapabileceğini düşünmüştü, ancak yetkililer faizleri sabit tutmayı tercih etmişti.

Powell'ın bu karardan dolayı bir miktar pişmanlık duyduğu görüldü. FED Başkanı toplantıdan önce zayıf temmuz ayı istihdam raporunu görmüş olması halinde faiz indirimlerinin "pekâlâ başlamış olabileceğini" söyledi.

MW haberine göre eski bir FED komite üyesi olan Larry Meyer da mevcut 50 baz puanlık faiz indiriminin temmuz ayında gerçekleşmeyen 25 baz puanlık faiz indirimini yakalamak için atılmış bir adım olabileceğini söyledi.

Teknoloji hisselerindeki çöküş Wall Street rallisini durduramadıTeknoloji hisselerindeki çöküş Wall Street rallisini durduramadı

 

Faiz indirimi borsaları zirvedeyken nasıl etkiliyor?Faiz indirimi borsaları zirvedeyken nasıl etkiliyor?

 

Bitcoin'e 'Fed' dopingiBitcoin'e 'Fed' dopingi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gılları şifa saçan yobaz beçet 19 Eylül 2024 16:10

    ne dedisek o hepsi çııyo bu gıllar boşa diil.şimdi akşam gene havadan bi seyahat yapcam dünyayı havadan dolaşmak harika tavsiye ederim .8 dakkada abd de olcam .bakayim bu fed başkanı ne diyo. o beni görmüyo gerçi ossun daa nossun bilgileri alıuyom böylece .önümüzdeki ay ne yapcak örenim yazarım bidene gitcem de o uzaylı ırk olduğu için anlıyo geldiğimi olmuyo gidemiyom ona trampa gidim dedim adam kokuyo fena midem ulandı kaçtım .