E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed'in atacağı adım piyasaları karıştırdı---

Fed'in atacağı adım piyasaları karıştırdı

Fed'in atacağı adım piyasaları karıştırdı
29 Eylül 2017 - 08:42 borsagundem.com

Fed'in Aralık ayında faiz artışına gidebileceği beklentisi borsalarda karışık seyre neden oldu

Asya borsaları, ABD Merkez Bankası'nın faiz artışına ilişkin risklerin ABD hazine tahvil getirilerini dokuz yılın zirvesine yükselttiği ve bölge genelindeki borçlanma maliyetlerini artırdığı zorlu bir haftanın ardından kayıplarını telafi etti. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  yüzde 0.2 yükselse de haftalık bazda hala yüzde 2 ekside. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.2 gerilerken, Güney Kore endeksi yüzde 0.5 toparlanabildi. Şanghay hisseleri ise yüzde 0.3 yükseldi ancak haftalık bazda yatay seyretti. Yatırımcıların Fed'in Aralık ayında faiz artıracağına yüksek ihtimal vermesiyle bölgedeki birçok piyasa bu hafta iyimser bir seyir izleyemiyor. Fed fonları vadeli işlemleri Fed'in 12-13 Aralık toplantısında faiz artırımına yaklaşık yüzde 73 ihtimal verildiğine işaret ediyor. Sonuç olarak ABD'nin iki yıllık hazine tahvil getirileri yüzde 1.46 gerilemeden önce dokuz yılın zirvesine ulaştı.

DÖVİZ

Dolar yatırımcıların Trump yönetiminin vergi planlarına ve Fed'in para politikası görünümüne odaklanmalarıyla temel para birimleri karşısında dün gördüğü bir ayın zirvesinden geriledikten sonra yükseldi. Doların başlıca altı temel para biriminden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks  yüzde 0.1 artışla 93.155'e yükseldi ancak dün gördüğü 18 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesi olan 93.666'nın altında seyrediyor. Dolar endeksi haftalık yüzde 1.1 yükseldi ve Aralık'tan bu yana en yüksek haftalık kazanımını kaydetmeye hazırlanıyor. Dolar, Fed Başkanı Janet Yellen'in faizleri kademeli olarak artırmak gerektiğini vurgulamasının yanı sıra ABD vergi reformuna ilişkin beklentilerin canlanmasıyla bu hafta yükseldi. ABD Başkanı Donald Trump Çarşamba günü açıkladığı yeni vergi düzenlemeleriyle halkın büyük çoğunluğunun yararına vergi indirimleri getirerek, otuz yılın en büyük vergi revizyonu önerisinde bulundu. Yatırımcıların dikkati günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ABD çekirdek PCE de dahil olmak üzere Ağustos ayı ABD verilerine çevrildi.

PETROL

Petrol fiyatları bugün karmaşık seyir izliyor ancak Brent ve ABD hafif ham petrolü yatırımcıların küresel arz fazlasını kısma çabalarının işe yaradığını ve talep görünümünün toparlandığını öngörmeleriyle bu haftayı da kazançla tamamlamaya hazırlanıyor. ABD hafif ham petrol fiyatı hafif yükselişle varil başına 51.52 dolarda işlem görüyor ve ard arda dördüncü haftalık kazanımını kaydetmeye ve bu ayı yüzde 9 yükselişle tamamlamaya hazırlanıyor. Brent petrol fiyatı yüzde 0.2 artışla varil başına 57.55 dolarda bulunuyor ve beşinci haftalık kazanımını kaydetmeye ve ayı yüzde 10 yükselişle tamamlamaya hazırlanıyor.

ALTIN

Altın doların güçlenmesiyle gerileyerek dün gördüğü altı haftanın dip seviyesine yaklaşırken, fiyatlar bu yılın en büyük aylık düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.2 düşüşle 1,284.28 dolarda bulunuyor ve bu ay yüzde 2.8 düşüş kaydetmeye hazırlanıyor. Bu hem 2017'deki hem de Kasım 2016'dan beri en büyük aylık düşüş anlamına geliyor. Ancak altın fiyatları Temmuz ve Ağustos'ta yükseldikten sonra spot altın çeyrek dönemi yüzde 3.5 artıda bitirmeye hazırlanıyor. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.1 düşüşle 1,287.70 dolardan işlem görüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)