E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED'in faiz hamlesi için kritik tarih!---

FED'in faiz hamlesi için kritik tarih!

FED'in faiz hamlesi için kritik tarih!
15 Ekim 2016 - 08:57 borsagundem.com

FED son toplantısında faizi artırmadı gözler Kasım ayında yapılacak toplantıya çevrildi. Ama uzmanlar Aralık toplantısının Kasım'dan daha kritik olduğunu düşünüyor

Akşam yazarı Deniz Gökçe bugünkü köşesinde Fed'in faiz hamlesinin Aralık'ta gelebileceğini yazdı. İşte Gökçe'nin o yazısı;

20-21 Eylül FED toplantısının özeti, her zaman olduğu gibi 3 hafta sonra yayınlandı. FED eylül 2016 toplantısında faiz artışı yapmadı, kasım ayında da seçim olduğundan dolayı faiz artışı yapılmasının olasılığı oldukça düşük. Bu nedenle ABD’de FED’in faiz hamlesinin, önemli bir ekonomik değişiklik olmazsa aralık ayında artık gerçekleşeceği tezi piyasaya hakim oldu.

Aslında ABD ekonomik verileri pek sorunlu bir görüntü vermiyor. Eylül istihdam raporunda ücretlerin arttığı, önemli sayıda ABD vatandaşının iş için piyasaya çıktığı, tüketici güveninin açıklanan verilerde arttığı ve imalat sanayisinin de kuvvetlenmeye başladığı görülebiliyor.

Yellen: Sıkı istihdam politikası ekonomiyi iyileştirebilir

Ama diğer taraftan Brexit ortamında İngiliz Sterlininin değerinin Avrupa Birliği'nden ayrılmanın yarattığı endişeler nedeniyle birçok para birimine karşı değer kaybetmesi, doları daha da değerlendirecek bir unsur. ABD de bunu pek istemiyor.

Kaldı ki ABD büyümesi ABD’nin kendisi tarafından oldukça güçlü görülmesine rağmen, IMF’nin ekim ayı başında yayınlanan son raporunda, ABD 2016 büyümesi, yüzde 1.6 olarak revize edildi. Daha önceki yüzde 2.2 tahmini değişti ve düşürüldü.

FED’in toplantısının özetine bakıldığında da, bazı yöneticiler faiz artışı zamanı geldi derken, bazıları da işgücü piyasasının daha tam yerine oturmadığı kanısında. İşsizlik oranı eylül ayında az da olsa artmış, işsizlik oranı yüzde 4.9 düzeyinden yüzde 5 düzeyine yükselmiş bulunuyor. FED Başkanı Yellen de raporda faiz artışı için biraz daha beklenmesi görüşünde olduğunu sergiliyor.

FED üyelerinden Boston FED Başkanı E. Rosengren, Cleveland FED Başkanı L.Mester ve Kansas City FED Başkanı E.George üçlüsü, alenen ve kuvvetle faiz artışı yapılmasını talep eden bir ekip oldular. Yani aslında FED içinde bölünme var denilebilecek bir durum ortada. Bu üçlü, faiz artırılmazsa ve de enflasyon yüzde 2 düzeyinin üstüne yükselirse FED itibar kaybedebilir demekte.

Başkan Yellen ise toplantı sonrasında, Wall Street Journal tarafından aktarıldığına göre, kendisi ile uyumlu düşünen, faiz artışı için biraz daha beklenmesi gerektiği görüşündeki ekibin daha kalabalık olmasına rağmen, “Birbirimizi anlamamız gerek, bu nedenle de sorumlu hareket etmeliyiz!” demiş.

Bence toplantı sonrasında varılan noktada faiz artışının aralık ayına kalması olasılığı oldukça artmış bulunuyor. Bu nedenle de dolar şimdiden değer kazanmaya başladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)