E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED’in faiz indirimleri borsalara rekor getirdi---

FED’in faiz indirimleri borsalara rekor getirdi

FED’in faiz indirimleri borsalara rekor getirdi
20 Eylül 2024 - 10:41 borsagundem.com

FED’in faiz indirimlerinin ardından perşembe günü S&P 500 Endeksi rekorla kapandı. Uzmanlara göre 50 baz puanlık faiz indirimi piyasalar için müjde niteliğinde

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) 50 baz puanlık büyük faiz artışının ardından Amerikan ekonomisine dair yumuşak iniş beklentileri yeniden yükselişe geçti. Perşembe günü ABD borsaları rekor seviyelerde kapandı.

Wall Street’in gösterge endeksi S&P 500 %1,7 yükselerek 5.713,64 puanda kapandı ve en son temmuz ayında gördüğü rekor kapanışı geride bıraktı. Endeks ayrıca seans içerisinde 5.733,57 puana ulaşarak yeni bir gün içi rekoru da belirledi.

Düşük faiz oranları borsalar için olumlu bir gelişme olarak kabul edilir. Bunun nedeni ise faizlerdeki düşüşün ekonomik büyümeyi teşvik etmesi, şirketlerin borç yüklerini azaltması ve yatırımcıları daha riskli varlıklara yatırıma teşvik etmesi gibi sebeplerdir. Özellikle teknoloji gibi yüksek büyüme gösteren sektörlerde faizlerdeki düşüş iyi bir haberdir.

Financial Times’ın haberine göre perşembe günkü seansta da borsa rallisinin en büyük itici güçleri teknoloji hisseleriydi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi günü %2,5’lik yükselişle kapattı. Ortalama borç seviyeleri daha yüksek olan küçük sermayeli şirketlerin bulunduğu Russell 2000 Endeksi ise %2,1 yükseldi.

Yelpazenin diğer ucunda yer alan temel tüketici ürünleri ve kamu hizmetleri gibi portföy savunma sektörleri ise S&P 500’ün en kötü performans gösteren sektörleri oldu.

FT haberine göre JPMorgan stratejistleri FED Başkanı Jerome Powell’ın çarşamba günkü açıklamalarının faiz beklentilerini değiştirdiğini söyledi. Stratejistler tüm göstergelerin beklentileri karşılaması anlamına gelen ‘Goldilocks’ anlatısının yeniden teyit edildiğini ve mevcut tablonun ekonomi ve bilançolar için pozitif görünmesi gerektiğini söyledi.

Çarşamba gününe kadar olan dönemde FED’in politika faizleri 2001’den bu yana olan en yüksek seviyedeydi. Ancak FED yönetimi yüksek faiz oranlarının etkisiyle tüketici fiyat endeksini %2,5’e kadar geriletti. FED yönetiminin %2’lik enflasyon hedefi olduğu biliniyor. ABD Merkez Bankası bundan sonraki süreçte yeni faiz indirimlerinin de yapılacağına dair sinyal verdi.

FED yetkililerinin projeksiyonlarını gösteren noktasal grafiklerde faiz oranlarının yıl sonuna kadar yarım puan kadar daha düşürüleceği öngörüsü paylaşıldı. Noktasal grafiklere göre FED yönetiminin çoğunluğu politika faizlerinin yıl sonunda %4,25-%4,50 aralığına çekileceğini tahmin ediyor. Vadeli işlemler piyasaları ise FED’in yıl sonuna kadar yaklaşık 75 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleştireceğini öngörüyor.

Ekonomistler, düşük ABD faiz oranlarının, dolar finansmanı maliyetini ve diğer borçlanma maliyetlerini azaltarak gelişmekte olan piyasalara fayda sağlayabileceğini savunuyorlar. ABD tahvillerindeki daha düşük oranlar da genellikle diğer ülkelerden gelen varlıkları daha cazip hale getirebilir.

FT haberine göre Natixis'in Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Asya Ekonomisti Trinh Nguyen, "ABD Doları tahvillerinin reel faizlerini ve reel getirilerini düşünerek karşılaştırma yaparsak, gelişmekte olan ülkelerin nispeten daha iyi performans göstereceğini söyleyebiliriz" dedi.

Borsa güne yükselişle başladıBorsa güne yükselişle başladı

 

Fundstrat: Yatırımcılar borsada temkinli olmalıFundstrat: Yatırımcılar borsada temkinli olmalı

 

Küresel piyasalarda pozitif havaKüresel piyasalarda pozitif hava

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HALİL KOZALAK20 Eylül 2024 10:53

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)