E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED’in faiz indirimleri iki ucu keskin bıçak---

FED’in faiz indirimleri iki ucu keskin bıçak

FED’in faiz indirimleri iki ucu keskin bıçak
07 Ağustos 2024 - 12:35 borsagundem.com

Resesyon korkularından etkilenen piyasalar FED’den faiz indirimleri bekliyor. Ancak FED’in dengeleri değiştirecek nitelikteki faiz indirimleri enflasyonu yeniden harekete geçirebilir

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de resesyon endişelerinin küresel piyasaları kasıp kavurmasının ardından bazı konular yatırımcıların gözünde netleşti. Enflasyon başlığı artık yatırımcıların gözünde gündemin ana maddesi değil.

Pek çok yatırımcı ABD Merkez Bankası’nın (FED) birden fazla faiz indirimini beklemeyi sürdürüyor. Piyasalar önümüzdeki eylül ayına kadar en az iki tam yüzdelik puanlık faiz indirimini fiyatlıyor. Ancak FED yönetimi yatırımcıların mevcut beklentilerini karşılarsa bu yeni bir sorunlar zincirine sebep olabilir.

FED yönetimi için faiz indirimleri iki ucu keskin bıçak gibi: Gösterge faiz oranını mevcut %5,25 ile %5,5 arasındaki seviyelerinden düşürmek ve borçlanma maliyetlerini azaltmak bir tarafta ekonomik yavaşlamadan kaynaklanabilecek deflasyonist veya dezenflasyonist güçlere karşı koymaya yardımcı olabilir. Öte yandan, faiz indirimleri, borsada risk almayı teşvik ederek, 2024'ün ilk yarısında ortaya çıkana benzer bir servet etkisine katkıda bulunarak ve tüketici talebini artırarak enflasyonda endişe verici bir eğilimi yeniden alevlendirebilir.

MarketWatch’un haberine göre New York merkezli hedge fonu WinShore Capital’ın Yönetici Ortağı Gang Hu salı günü yaptığı açıklamada “Enflasyon dün sürücü koltuğunda değildi. Sadece bir yolcuydu. Piyasanın gerçekten düşünmediği soru FED’in faiz oranlarını düşürmesinin enflasyonu daha iyi değil, daha kötü bir noktaya getirip getirmeyeceğidir” açıklamasında bulundu.

Hu, FED’in faiz oranlarını düşürmeye başlaması halinde ortaya çıkacak tablonun ekonomik koşullara bağlı olacağını ve bununla ilgili şimdiden yapılacak yorumların bir tahminden ileri gidemeyeceğini söyledi. Tradeweb verilerine göre 5, 10 ve 30 yıllık ABD Hazinesi enflasyon korumalı menkul kıymetler (TIPS) getirileri mart ayı başından bu yana ilk kez pazartesi günü %2’nin altında kapandı. Salı günündeyse 5 ve 10 yıllık TIPS getirileri %1,8 civarında işlem görürken 30 yıllık TIPS getirileri ise %2 sınırını hafif de olsa geçti.

CME FedWatch göstergesine göre, vadeli işlem yatırımcıları çoğunlukla FED’in faiz oranlarını yıl sonuna kadar en az bir tam yüzdelik puan indirimle %4,25 ila %4,5 arasına düşüreceği görüşü etrafında birleşiyor. Ayrıca, önümüzdeki eylül ayına kadar ek bir faiz indirimi veya daha fazla indirim gelebileceğine dair neredeyse %75'lik bir olasılık görüyorlar. Bu da FED’in fon oranlarına ilişkin hedefleri %3,25 ile %3,5 arasına veya daha altına düşürecektir.

Hedge fonu şirketi Garda Capital’ın Baş Yatırım Sorumlusu Tim Magnusson, FED’in %2’lik faiz hedefine atıfta bulunarak, “FED’in şu anda fiyatlandırılan miktarda hatta daha fazla faiz indirmesi için imkanı var. Piyasalar FED’in hedefine ulaştığına inanıyor ve bu konuda herhangi bir geri adım yok” açıklamasında bulundu.

Magnusson temmuz ayında ABD’deki işsizlik oranının %4,3’e yükselmesi ve piyasa temelli enflasyonun %2’nin altında olmasıyla birlikte, “FED şu anda faiz oranlarını düşürebilir ve bunu yapmakta tamamen haklı olacaktır” dedi. Pazartesi günkü borsa satışlarının FED’in piyasaların gerisinde kalması görüşünü yansıttığını belirten borsa uzmanı “yatırımcılar şimdi ile bir sonraki FED toplantısı arası zamanı sonsuzluk gibi hissedecek” dedi.

Hu’nun görüşüne göre, borçlanma maliyetlerini 23 yılın en yüksek seviyelerinden piyasaların beklediği seviyelere düşürme çabaları muhtemelen yüksek fiyatlarla beraber gelecek.

Borsa uzmanı FED’in birden fazla faiz indiriminin varlık fiyatlarına büyük bir destek sağlayacağını, konut fiyatlarını destekleyeceğini, enflasyon baskısı yaratacağını ve piyasa dışındaki nakit varlıklarını piyasalara çekeceğini söyledi. Hu FED’in ekonomi ve enflasyon üzerinden çok fazla bir etkisi yaratmadan bu yıl faiz oranlarında 25 ila 75 baz puan arası indirim yapabileceğini öngörüyor.

Hu, ABD'nin ikinci çeyrekte yıllık %2,8 oranında büyüdüğünü, temmuz ayında tarım dışı maaş bordrolarında 100.000'den fazla arttığını ve "sistemde çok fazla para olduğunu" söyledi. Borsa uzmanı FED faiz indirimine başladığında, "enflasyonun istikrar kazandığını ve muhtemelen tekrar yükselmeye başladığını göreceksiniz. Hâlâ ortada olan soruysa, bunun FED’i tekrar rahatsız edecek bir enflasyon yaratıp yaratmadığıdır” açıklamasında bulundu.

Korku endeksi 27.71’ye gerilediKorku endeksi 27.71’ye geriledi

 

Piyasalar yeniden istikrara kavuşuyor gibiPiyasalar yeniden istikrara kavuşuyor gibi

 

Borsada çöküşlerden nasıl sağ çıkılır?Borsada çöküşlerden nasıl sağ çıkılır?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)