E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED’in faiz indirimleri küçük hisseler için fırsat mı?---

FED’in faiz indirimleri küçük hisseler için fırsat mı?

FED’in faiz indirimleri küçük hisseler için fırsat mı?
18 Eylül 2024 - 11:00 borsagundem.com

Küresel piyasalar FED’in uzun bir süre sonra gerçekleştireceği ilk faiz indirimine odaklandı. Uzmanlara göre faizlerdeki düşüş küçük sermayeli hisselerdeki yükselişin katalizörü olabilir.


BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının düşük sermayeli hisse senetleri geçtiğimiz ay boyunca oldukça güçlü bir ralli yaptı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2020’den sonra ilk kez faiz indirimi yapacağı beklentisi hisse senetlerini destekledi. Ancak ekonominin ve para politikasının görünümüne dair belirsizlik yatırımcıların getirilerin sürekliliği konusunda endişelenmesine sebep oluyor.

MarketWatch’un haberine göre ABD’de 2000 küçük ve orta büyüklükte hissenin performansını ölçen Russell 2000 Endeksi geçtiğimiz ayda %3 yükseliş gösterdi. Aynı dönemde ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 ise sadece %1,4 yükselebildi.

Küçük sermayeli hisse senetleri, Fed'in bu yaz ilk faiz indiriminin yakın olabileceğinin sinyalini vermesinden bu yana dalgalı bir çizgi izliyor. Russell 2000, temmuz ayında yaklaşık %13 yükseliş göstermiş ve iki yılın en iyi aylık performansını vermişti. Endeks ağustos ayında ise bu yükselişin neredeyse yarısını geri vermişti. Borsa analistleri yükseliş momentumunun bu sefer kalıcı olabileceğini savunuyorlar.

Faiz indirimleri küçük hisselere neden destek olacak?

Yatırımcılar, küçük şirketlerin önümüzdeki aylarda borsaların genel performansını geride bırakmaya devam etme potansiyeli konusunda çoğunlukla iyimser. FED’in faiz oranlarını düşürmeye başlamasının yanı sıra ABD ekonomisinin yumuşak iniş hedefini gerçekleştireceği beklentileri bu iyimserliği destekliyor.

Küçük sermayeli şirketler daha büyük rakiplerinin aksine yüksek borç oranlarına sahip olma eğilimi gösterir. Faaliyetlerini finanse etmek için dış finansmana bağımlı olan bu şirketler borçlanma maliyetlerindeki ve ekonomik koşullardaki değişimlere daha hassastır.

Hisse senedi fiyatlamaları da küçük sermayeli şirketleri destekliyor gibi görünüyor. Zira küçük hisselerdeki artışların büyük sermayeli hisse senetlerinden daha hızlı büyümesi bekleniyor. 16 Eylül itibariyle, S&P Küçük Sermayeli Şirketler 600 Endeksi için ileriye dönük 12 aylık fiyat-kazanç oranı 16,7 seviyesindeydi. Aynı gün S&P 500 Endeksi içinse bu oran 23,4 civarındaydı. FactSet verilerine göre, küçük sermayeli endeksteki hisse senetlerinin 2025'te bilançolarında %20'lik bir artış görmesi beklenirken. Büyük sermayeli endeks içinse bu beklenti sadece %15 seviyesinde.

Servet danışmanlığı firması Bernstein Private’ın Kıdemli Yatırım Analisti Matt Palazzolo, “Ucuz değerlemeler, potansiyel bilanço büyümesi ve küçük sermayeli hisse senetlerinin ekonomik döngüyle uyumlu doğası göz önüne alındığında FED’in bu hafta faiz indirimlerine başlaması yatırımcıların küçük sermayeli hisse senetlerine ilgi duyması için katalizör görevi yapabilir” ifadelerine yer verdi.

Küçük sermayeli hisseler için büyük bir faiz indirimi ne anlama gelebilir?

FED’in bu hafta para politikasını gevşetmeye başlaması yaygın olarak beklenti olsa da faiz indiriminin ne kadar büyük olacağı hâlâ ciddi bir merak konusu.

BTIG'nin Baş Piyasa Teknisyeni Jonathan Krinsky'ye göre, 50 baz puanlık büyük bir faiz indirimi, küçük ölçekli ticareti daha da destekleyebilir. Ancak, daha büyük bir faiz indiriminin ABD ekonomisinin beklenenden daha hızlı yavaşladığına dair alarm verip vermeyeceğine ve bunun da şirket bilançolarına ve daha geniş finansal piyasalara zarar verip vermeyeceğine dair endişeler devam ediyor.

Yatırım yönetimi firması Glenmede’in Portföy Yöneticisi Jordan Irving, “Ekonominin durumu bulmacanın son parçası konumunda. Yatırımcıların küçük sermayeli şirketleri tam olarak desteklemesi için trendin ötesindeki bilanço büyümesini görmesi gerekiyor ve bu henüz ortaya çıkmadı” ifadelerine yer verdi.

Ancak Palazzolo, MarketWatch'a yaptığı açıklamada, küçük ölçekli yatırımcıların 25 veya 50 baz puanlık bir indirim arasındaki tartışmaya kapılmamaları gerektiğini, çünkü büyüklüğün "uzun vadede ekonomi için o kadar etkili olmayacağını" söyledi.

Borsa uzmanı, “FED ister 25 baz puanla isterse de 50 baz puanlık bir indirimle başlasın bu elbette yakın vadede borsa performansı için önemli olsa da uzun vadede küçük sermayeli şirketler için önemli bir süre boyunca anlamlı olmayacaktır” uyarısında bulundu.

Fon yöneticisinden 'Bitcoin' tahmini: 100 bin dolara ulaşabilirFon yöneticisinden 'Bitcoin' tahmini: 100 bin dolara ulaşabilir

 

Piyasalar Fed'e odaklandı Piyasalar Fed'e odaklandı

 

Esas şimdi yol haritasını öğreneceğizEsas şimdi yol haritasını öğreneceğiz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dr.sallaso18 Eylül 2024 11:22

    kesinlikle bugünden sonra yarın yeni bir zaman başlayacak dünya için.kasım ayı itibarıyla da karanlık sarmaya başlayacak tramp denen manak herif abd nin başına geçirecekler rokşaydır ailesi ve dünyayın bitiş düğmesine basacaklar.5 sene içinde dünya nufusunu 685 milyona düşürecekler.5 sene sonra yakta kalan nesil yeni bir dünya yaratacaklar çok muazzam gelişmiş teknolojiler bu arada ufo cu vatandaşlar ortaya çıacak .5 sene afrikanın balta girmemiş ormanlarında yaşayın yüksek dağlara çıkın orada yaşayın i,nsan kıyımı bittiğinde ortaya çıkın borsa hikaye şimdiden kalacağınız yalnız ortamlarda yaşam lanaklarını sağlayın hauhahauhauhah .tramppppp geloyoooooo gaçççcııınnn auhauhauhauh