E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in faiz indirimleri resesyonu engelleyemeyecek---

FED’in faiz indirimleri resesyonu engelleyemeyecek

FED’in faiz indirimleri resesyonu engelleyemeyecek
06 Eylül 2024 - 14:05 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Peter Berezin FED’in faiz indirimleri konusunda geç kaldığını ve eylül ayında yapılabilecek 50 baz puanlık faiz indiriminin dahi ABD’de yaklaşan resesyonu durduramayacağını söyledi

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) faiz indirimlerini resesyonu engelleyemeyecek kadar uzun süre geciktirmiş olabilir. Financial Times’ın haberine göre BCA Research Analisti Peter Berezin ABD ekonomisindeki yavaşlamanın her alanda görülebildiğini söyledi.

FED yönetimi iki yılı aşkın bir süre önce ABD’de yükselen enflasyonu kontrol altına almak için politika faizlerini %0,25’ten %5,25-5,50 rekor seviyelerine yükseltmişti. Faizlerin uzunca bir süre yüksek kalması ABD’deki enflasyonu yavaşlatsa da resesyon risklerini de beraberinde getirmişti.

Piyasalar enflasyonun yeterince yavaşlamasıyla birlikte FED yönetiminin eylül ayında politika faizlerini çeyrek puan düşürmeye hazır olduğunu tahmin ediyor. Ancak Berezin’e göre Amerikan merkez bankası bu beklentiyi yerine getirse bile ABD’deki resesyon riskini ortadan kaldıramayacak.

Berezin konuyla ilgili açıklamasında, “ABD Merkez Bankası muhtemelen günü kurtaramayacak. ABD ekonomisi Ocak 2001’de ve Eylül 2007’de de faiz oranlarını düşürmeye başlamasından sadece aylar sonra resesyona yenik düşmüştü” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı ayrıca istihdam piyasasının durumuna da odaklandı ve artan işsizliğin ABD’deki tüketici harcama alışkanlıklarını muhtemelen aşındıracağını söyledi. Berezin’e göre bu durum ABD ekonomisinde daha fazla soğuma için katalizör niteliği taşıyacak.

Bugün açıklanacak olan ABD ağustos ayı tarım dışı istihdam verileri beklentilerden zayıf olursa analistler FED’in bu ay 50 baz puan faiz indirimi yapacağını öngörüyor. Ancak Berezin’e göre 50 baz puanlık indirim çok büyük bir fark oluşturmayabilir.

Berezin, “FED şu anda fiyatlandırılandan daha fazla bir serbestlik sağlasa bile etki sadece gecikmeli olarak hissedilecektir” dedi.

FED’in resesyonu önleyememesi durumunda Berezin ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500’ün 3.800 puana düşeceğini tahmin ediyor. Bu rakam endeksin mevcut seviyesinden yaklaşık %31 oranında düşeceğine işaret ediyor. Berezin ileriye dönük fiyat/kazanç oranının 21’den 16’ya düşeceğini de sözlerine ekledi.

Bu sonuca hazırlanmak için şimdiden portföylerin düzenlenmesi gerektiğini belirten Berezin 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin şu anda %3,7’de kalmasına rağmen 2025 sonunda %3’e düşeceğini öngördü.

Ekonominin ciddi bir resesyon kriziyle karşı karşıya olduğunu belirten tek isim Berezin değil. Macro Research Baş Ekonomisti Niel Dutta gibi diğer bazı önemli isimler de FED’in faizleri düşürmekte geç kaldığını ve yavaşlayan istihdam piyasasının yeniden canlanmasının zor olduğunu düşünüyor.

Wall Street endeksleri kritik sınırdaWall Street endeksleri kritik sınırda

 

Başkanlık seçimi öncesi borsalarda kronik düşüşBaşkanlık seçimi öncesi borsalarda kronik düşüş

 

Berkshire Hathaway, BofA'daki hisselerini azaltmaya devam ettiBerkshire Hathaway, BofA'daki hisselerini azaltmaya devam etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)