E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed’in faiz patikasında anlaşmazlık devam ediyor---

Fed’in faiz patikasında anlaşmazlık devam ediyor

Fed’in faiz patikasında anlaşmazlık devam ediyor
02 Eylül 2024 - 17:26 borsagundem.com

Ağustos ayında yatırımcılar ABD borsalarında çok yara almamış olsa da, faiz indirimi rotası hala belirsizliğini koruyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Fed’in kendi çizdiği planın zorluğu ile gerçek bir zor durum arasında kaldığı düşünülüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD borsalarının çalkantılı Ağustos ayını yatırımcılar küçük sıyrıklarla atlatmış olsa da faiz oranı yolunda anlaşmazlık devam ediyor.

Düşüş sonrası kükreyiş

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, tarihi anlamda oldukça kötü bir başlangıç ​​yaptıktan sonra, Ağustos ayında borsa aynı derecede etkileyici bir toparlanma kaydetti. S&P 500 Endeksi ayın ilk üç işlem gününde yüzde 6,4 oranında düştü; bu, 2002’den bu yana herhangi bir aydan daha kötü bir başlangıçtı. Düşüş, yatırımcılar daha fazla türbülansa hazırlanırken ABD'nin büyük sermayeli endeksini Temmuz ortasındaki rekor kapanışının yüzde 8,5 oranında altında bıraktı.

Bu düşüş hemen ardında ise gemi demir attı ve hisse senetleri kükreyerek geri döndü. Son zirvesinden yüzde 10'dan fazla düşerek piyasa düzeltmesine giren Nasdaq sadece 11 işlem gününde düzeltme bölgesinden çıkmayı başardı. Dow Jones Sanayi Ortalaması rekor seviyeye geri dönerken S&P 500 Cuma günü 16 Temmuz rekor kapanışından sadece yüzde 0.3 oranında uzakta kapandı.

Gökyüzü açık

Navellier & Associates kurucusu Louis Navellier, paylaştığı notta, “Zorlu bir ayı yara almadan atlattık ve Fed'in faiz indirimi aşamasına girmek üzereyiz. Şimdilik gökyüzü açık ve sorunsuz bir seyir bekleniyor” dedi.

Düşüş kısmen Fed'in faiz oranlarını düşürmeye başlamak için çok uzun süre beklediği korkularını uyandıran beklenenden zayıf bir Temmuz istihdam raporuna bağlandı. Popüler 'Japon Yeni carry trade'inin geri çekilmesinin satış dalgasının alevlerini körüklediği görüldü.

Sonraki veriler ‘büyüme korkusu’nu yatıştırmaya yardımcı olurken ‘yen carry trade' geri çekilmesi herhangi bir büyük kayıp yaratmadan veya finansal sistemi tehdit etmeden yoluna devam etti.

Bu arada Fed Başkanı Jerome Powell geçen hafta Wyoming'deki Jackson Hole'da yaptığı konuşmada, politika yapıcıların en erken gelecek ay faiz indirimi yapmaya hazır olduklarını ve enflasyonun gerilediğine dair güveni dile getirerek iş gücü piyasasında daha fazla bozulmanın önlenmesi isteğini dile getirdi.

Borsa ve faizler arasında kopukluk

Cuma günü, veriler Temmuz ayında kişisel harcamaların bir önceki aya göre yüzde 0,3'ten yüzde 0,5’e yükseldiğini gösterdi ve yatırımcılara ekonominin sağlığı konusunda güvence verdi. Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan temel kişisel tüketim harcamaları endeksi, yıllık bazda yüzde 2,6 seviyesinde geldi ve faiz indirimlerinin yolda olduğuna dair beklentileri daha da körükledi.

Harris Financial Group'ta yönetici ortak olan Jamie Cox, “Bu, PCE için olabilecek en iyi durum; tüketici güçlü kalmaya devam ediyor ve verilerde enflasyon düşüşü açıkça görülüyor” dedi.

Ancak, borsa ile federal fon vadeli işlemler piyasası arasındaki kopukluk devam ediyor ve ikincisi, Fed'in kalan üç 2024 yılı politika toplantısı boyunca 100 baz puanlık faiz indirimini fiyatlamaya devam ediyor. Bu, Fed'in yıl sonundan önce bir noktada 50 baz puanlık büyük bir indirim yapacağı anlamına geliyor.

Agresif faiz indirimleri, hisse senetlerinin çizdiği daha iyimser tabloyla çelişiyor. Bunun nedeni, Fed'in hızla kötüleşen bir ekonomiye veya finansal sistemdeki sorunlara karşı koymak için güçlü bir şekilde hareket etmesi gerekeceği anlamına geliyor; bu da hisse senetleri için uygun olmayan bir zemin yaratıyor.

Her toplantıda 25 baz puanlık faiz indirimi öngörüsü

Ancak Cox, bu kopukluğun yeni bir şey olmadığını belirtiyor. Cox, “Yatırımcılar, Fed'in Ağustos ayından başlayarak 7 keze kadar faiz indirimine gitmesini bekleyerek 2024'e girdiler. Fed, elbette, bu yılın başlarında faiz oranlarını düşürmedi; ancak dayanıklı bir ekonomi, hisse senetlerinin yükselmesine izin verdi” diyor.

Cox, şöyle devam ediyor: “Fed, mevcut seviyelerdeki faiz oranlarının kısıtlayıcı olarak görüldüğünü ve enflasyonun kendi yörüngesinde kalması durumunda daha da kısıtlayıcı olacağını biliyor. Bu nedenle, gerçekleştirdiği indirimler, durgunlaşan bir ekonomiye tepki olmaktan ziyade para politikasını normalleştirme çabası olarak algılanmalı.” Cox, Fed'in kalan 2024 toplantılarında faiz oranlarını her birinde çeyrek puan düşüreceğini öngörüyor.

Piyasa Fed’in bir hatta iki adım önünde

TS Lombard'ın baş ABD ekonomisti Steve Blitz, paylaştığı notta, Goldilocks ortamının Fed için bir ikilemi maskelediğini söylüyor ve “Ancak bu, Fed'in federal fon vadeli işlem tüccarlarının çizdiği kadar agresif bir şekilde indirime gitmesinin neden zor olacağını güçlendiren bir ikilem” diye ekliyor.

PCE çekirdek oranının yüzde 2,6 olmasıyla, enflasyona göre ayarlanmış resmi oranın ekonomiyi ne yavaşlattığı ne de hızlandırdığı seviye olan gerçek nötr faiz oranı tahminleri, federal fon oranının mevcut yüzde 5,25 ila yüzde 5,5'ten daha düşük olması gerektiğini açıkça gösteriyor. Blitz, Fed'in kendi nötr oran varsayımlarının oranın yüzde 3,6 olması gerektiğini gösterirken nötr oranın bir başka ölçüsünün yüzde 4'lük bir federal fon oranına işaret edeceğini ekliyor.

Öte yandan Blitz, 2023 ortalarında başlayan gerçek ihtiyari tüketimdeki sürekli artışın gelecek aylarda çekirdek enflasyonu, özellikle de hizmetler enflasyonunu artıracağını ve bunun da Fed'i ‘kendi tasarımı olan bir kaya ve sert bir yer’ arasında bırakacağını ifade ediyor.

Blitz, “Gerçek finansman oranları çok yüksek, bunu ekonomide daha iyi görüyoruz ve kendi haline bırakılırsa sonunda bir düşüşe neden oluyorlar. Aynı zamanda, istihdam yüksek, gerçek gelirler genişliyor ve gerçek harcamalar toparlanmaya devam ediyor. Çok hızlı gevşeme, özellikle likidite fazlalığının devam etmesiyle birlikte, mevcut düşük enflasyon oranlarının geçici olma riskini artırıyor” diyor.

Blitz, Fed'in veriler aniden kötüleşmediği sürece toplantı başına 25 baz puanlık bir hızda indirim yapmaya devam edeceğini tahmin ettiğini söylüyor ve ekliyor: “Başka bir deyişle, piyasa Fed'in bir veya iki adım önünde.”

FED rotayı değiştirdi! Faiz indirimleri derinleşecekFED rotayı değiştirdi! Faiz indirimleri derinleşecek

 

Fed yetkilisi Bostic'ten faiz indirimi mesajıFed yetkilisi Bostic'ten faiz indirimi mesajı

 

FED’in faiz indirimlerine borsalar nasıl tepki verecek?FED’in faiz indirimlerine borsalar nasıl tepki verecek?

 

Wall Street’te FED rallisi: Yatırımcıları neler bekliyor?Wall Street’te FED rallisi: Yatırımcıları neler bekliyor?

 

Daly: Fed gelecek ay faiz düşürecekDaly: Fed gelecek ay faiz düşürecek

 

Faiz indirimleri yaklaşırken yatırımcılar için fırsat nerede?Faiz indirimleri yaklaşırken yatırımcılar için fırsat nerede?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)