E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed'in kararı doları nasıl etkiler?---

Fed'in kararı doları nasıl etkiler?

Fed'in kararı doları nasıl etkiler?
14 Aralık 2016 - 07:57 borsagundem.com

Tüm dünyada para piyasalarının gözü kulağı FED’in bugünkü toplantısında olacak

Türkiye’nin de içinde bulunduğu küresel piyasalar Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararına kilitlendi. FED’in Federal Açık Piyasa Toplantısı'nda (FOMC) faizi artıracağı neredeyse kesinleşti. Analistler, faiz artırım beklentisini fiyatlara yansıttığını, ancak karar metnindeki projeksiyonlar ve FED Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarının piyasaların kısa ve orta vadeli yönü üzerinde belirleyici olacağını söylüyor.
Analistler, bu nedenle FED üyelerinin ekonomik projeksiyonlarının küçük değişimler dışında aynı kalabileceğini ve varsayımlarını değiştirmek için biraz daha beklemeyi seçeceklerini kaydetti.

DOLARI DÜŞÜREBİLİR

Geçtiğimiz yıl dolar FED’in faiz açıklamasının ardından sert düşmüştü. FED’in 25 baz puanlık faiz artışı sonrası TL değer kazanımlarını hızlandırmış ve kur 3.00 seviyelerinden 2.78’lere kadar gerilemişti. Geçen yılki bu hareketi hatırlatan Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, bugünkü toplantıda 25 baz puanlık bir faiz artışı beklendiğini ve geçen yılki senaryonun tekrarlanması halinde doların toplantı sonrası düşebileceğini belirtti.

‘GÜVERCİN’ OLACAK

"Böyle bir senaryoda 3.34 desteğinin kırılması halinde dolar TL paritesinde gerilemelerin devam ettiğini görebiliriz" diyen Gözgör, FED üyelerinin beklentilerini yansıtan nokta tahminlere göre 2017’de 25 baz puanlık 2 faiz artışı beklendiğini, bu yıl FED üyelerinin daha güvercin olacağını anlattı.

İKİDEN FAZLA OLURSA

Gözgör şöyle devam etti: “FED’in 2017 yılında kaç tane faiz artışı gerçekleştireceğini üyelerin tahminlerini yansıtan dots-plots (nokta tahminler) aracılığıyla öğreneceğiz. FED, 2017 yılında ikiden fazla faiz artışı olacağına yönelik mesajlar verirse doların yükseldiğini görebiliriz. iki veya daha az faiz artışı doların düşüşüne neden olabilir” diye konuştu.

Dolar hangi durumda düşer?

Geçtiğimiz yılın aralık ayında FED’in faiz artışı sonrası dolar ilk tepki olarak yükselse de ilerleyen günlerde düşmüş ve 2.78 seviyelerine kadar gerilemişti. FED, güvercin tonda mesajlar vermesi halinde dolar-TL paritesinde geri çekilmeler tekrardan 3.40 - 3.3400 bölgesine doğru sürebilir. 3.34 desteğinin kırılması halinde dolarda gerilemelerin devam ettiğini görebiliriz.

Dolar hangi durumda yükselir?

FED’in yanı sıra yurtiçinde anayasa görüşmeleri ve olası bir referandum TL varlıklarında oynaklığı yükseltebilir. Eğer FED, Trump’ın uygulayacağı politikaların etkisini daha fazla ciddiye alır ve hızlı bir faiz artışı yapacağına yönelik mesajlar verirse dolar/TL paritesinde yükselişlerde 3.5550 – 3.6080 bölgesi gündeme gelebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)