E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizFed'in kurt - kuzu oyunu devam edecek mi---

Fed'in kurt - kuzu oyunu devam edecek mi

Fed'in kurt - kuzu oyunu devam edecek mi
19 Eylül 2016 - 09:39 borsagundem.com

İş Yatırım, Fed ve Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi piyasaları değerlendirdi.

Fed’in piyasalar ile kurt - kuzu oyunu yedi yıldır devam ediyor. Düşük faiz beklentisiyle risk iştahının tavan yaptığı durumlarda Fed yetkilileri kurt geliyor sinyali vererek piyasaları korkutuyor. Risk iştahının dibe vurduğu anlarda ise tam tersine bu kış kurt gelmez mesajı ile piyasaları cesaretlendiriyor.

Kurban bayramı tatilinin hemen öncesinde başlayan son 10 günlük dönemde dünya piyasalarında benzer bir hareketlilik yaşandı. Piyasaların faiz artışı beklentisinin 2017 sonuna ertelenmesi üzerine devreye giren Fed yetkilileri arka arkaya yaptıkları açıklamalarla beklentileri öne çekti. 10 yıllık ABD faizleri %1,7 seviyesine yükselirken Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan borsalarda sert satışlar görüldü.

Piyasalarda Fed kaynaklı satış baskısının uzun soluklu olmasını beklemiyoruz. ABD ekonomisinde geçen hafta açıklanan veriler Fed’in Çarşamba günü faiz artırmayacağına işaret ediyor. Daha muhtemel senaryo Fed’in yalancı çoban olarak görülmemek için 2016 sonu veya 2017 başında 25 baz puanlık bir faiz artışına gitmesi.

Bu durum Türkiye Merkez Bankası’nın faiz indirimine devam etmesini engeller mi? Hiç sanmıyoruz. Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandını %10,75’ten %8,5’e indirdiği süreçte küresel piyasalarda yaşanan oynaklık, politik ve jeopolitik risklerdeki artış Türkiye Merkez Bankası’nın parasal gevşemeye devam etmesini engellemedi. Bu defa da farklı olmasını beklemiyoruz. Senelik enflasyondaki gevşemeyi arkasına alan Merkez Bankası’nın Eylül ve Ekim aylarında faiz üst bandını toplam 50 baz puan indireceğini tahmin ediyoruz.

Geçen haftaki sert satışlar sonrasında dünya borsalarındaki toparlanmaya paralel Borsa İstanbul’un %0,8- %1,0 civarında yükselerek açılmasını bekliyoruz. Türk lirasında sabah ilk işlemlerde görülen değer kazancı hisse senedi piyasasındaki yükselişi destekliyor. Ancak son 10 günde Güneydoğu’da ivme kazanan terör eylemleri ve Suriye cephesinde devam eden belirsizlikler nedeniyle orta vadede dünyanın gerisinde kalmaya devam edeceğiz.

İş Yatırım

Günün önemli şirket haberleri - 19.09.2016

 

Piyasalar için kritik süreç başlıyor!

 

Bu hafta Fed ve Merkez Bankası’nın haftası...

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fonten19 Eylül 2016 15:47

    alt tarafı aralıkda 0.25 puan faiz artıracaklar insanları bir sene oyalıyorlar speklerden iyi para kazanmıştır hepsi