E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed'in tutanakları piyasalara yaradı---

Fed'in tutanakları piyasalara yaradı

Fed'in tutanakları piyasalara yaradı
11 Nisan 2014 - 07:03 borsagundem.com

Fed tutanaklarında faiz artırma konusunda temkinli davranılacağına yönelik ifadeler piyasalara olumlu yansıdı

ABD Merkez Bankası’nın (FED) önceki akşam yayınlanan tutanaklarda faiz artırma konusunda beklenenden daha temkinli davranabileceğini göstermesi piyasalara olumlu yansıdı. Gelişmekte olan piyasalara girişlerle dolar/TL gerilerken, 10 yıllık gösterge tahvilin faizi de tek haneye geriledi. Gösterge tahvilin faizi dün yüzde 9.99 ile yaklaşık üç ayın en düşük seviyesine indi. Dolar 2.09 TL seviyesinden işlem görürken, BIST endeksi yüzde 1 yükselerek 73.150 puana yükseldi.
Merkez Bankası’nın  dün likiditeyi kısmasıyla önceki gün gerileyen fonlama maliyetlerinin yükselmesi de TL’ye destek oldu. Piyasalarda, FED’in ‘güvercin’ tavrını sürdüreceği beklentisi

‘Hızlı hareket etmeyecek’

FED tutanakları, banka yetkililerinin geçen ay faiz için açıklanan tahminlere yatırımcıların aşırı tepki vermesinden endişe ettiklerini gösterdi. FED üyeleri artırımlara başlanmasının ardından görülebilecek faiz seviyeleri için beklentilerini 18-19 Mart’taki toplantıda yükseltmişlerdi. FED üyelerine göre, faizler 2016’nın sonunda yüzde 2.25’i bulabilir. Aralıkta açıklanan son tahminde bu oran yüzde 1.75 seviyesinde yer almıştı.
Ancak, mart ayı toplantısının önceki gün yayımlanan tutanaklarında bazı üyelerin yayımlanan rakamların “tahminlerdeki değişikleri abartılı ifade ettiğini” belirtmeleri FED’in para politikasını tahminlerde yer aldığı kadar hızlı sıkılaştırmayacağına işaret etti.

İşsizlik eşiği kalkmıştı

Tutanaklarda ayrıca, yetkililerin para politikasının sıkılaştırılması yönünde mesaj verilmesi için kullanılan eşiklerin değiştirilmesi konusunda hemfikir oldukları görüldü. FED mart toplantısının ardından, faizler konusunda izlenen politikada belirleyici olarak alınan yüzde 6.5 işsizlik oranı eşiğini kaldırdığını açıklamıştı. Tutanaklarda sıfıra yakın düzeydeki politika faizinin yükseltilmesini tetikleyecek kriterler konusunda bilgi yer almadı.
FED, mart toplantısında tahvil alımları sona erdikten sonra faiz artırmak için “uzunca bir süre” beklenileceğini açıklamıştı. Ancak FED Başkanı Janet Yellen’in ekonomik koşullara bağlı olarak “uzunca bir zaman”ı “yaklaşık altı ay” olarak tanımlaması tahvil ve hisse senedi piyasalarında sert satışlara yol açmıştı.

5.5 ayın en yüksek fon girişi

Yerel seçimlerin ardından politik risklerin azalması ve gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahının artmasıyla yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi ivme kazandı. Yabancılar 4 Nisan haftasında 1 milyar 821 milyon dolarlık  hisse ve Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alımı gerçekleştirerek 5.5 ayın en yüksek fon girişini yaptı. Merkez Bankası verilerine göre, yabancı yatırımcılar 31 Mart-4 Nisan haftasında 525 milyon dolarlık hisse, 1 milyar 296  milyon dolarlık da DİBS alımı gerçekleştirdi.
 Böylelikle yabancılar 25 Ekim 2013 tarihinden sonra haftalık bazda en yüksek fon girişini gerçekleştirdi. Yabancılar söz konusu tarihte toplamda 1.9 milyar dolar seviyesinde hisse ve DİBS alımı yapmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)