E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in zayıf iletişimi piyasaları sarsıyor---

FED’in zayıf iletişimi piyasaları sarsıyor

FED’in zayıf iletişimi piyasaları sarsıyor
16 Eylül 2024 - 11:42 borsagundem.com

Piyasaların merakla beklediği FED’in faiz indirimi açıklaması için bir haftadan az bir süre kaldı. Ancak faiz indirimlerinin büyüklüğü konusunda belirsizliğin devam etmesi piyasalardaki riskleri de artırıyor.

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu hafta gerçekleştireceği ilk faiz indirimiyle sıkı para politikasını tersine çevirmesi bekleniyor. Ancak MarketWatch’un haberine göre ekonomistler FED’in bu merakla beklenen politika değişikliğini piyasalardaki volatilite ve kafa karışıklığı ile gölgelendi.

Scotiabank Economics Başkan Yardımcısı Derek Holt konuyla ilgili açıklamasında, “Bu kutlanması gereken iyi bir rahatlama noktası olmalıydı ve kısmen de öyle. Fakat ne yazık ki piyasalarda ortaya çıkan tablo FED’in oldukça zayıf bir şekilde iletişim kurması ve dolayısıyla faiz indirimlerinin büyüklüğü ve hızı etrafındaki sorunların oynaklığa neden olmasıdır” ifadelerine yer verdi.

Geçtiğimiz hafta itibariyle FED’in 50 baz puanlık faiz indirmesi senaryosuna piyasalar %50 ihtimal verdi. Bir önceki haftanın ortalarında ise bu oran sadece %20’ydi. Eski FED yetkilileri de dahil olmak üzere birçok önemli isim geçtiğimiz hafta ilk faiz indiriminin yüksek gelmesi senaryosunu destekledi.

Wrightson ICAP Baş Ekonomisti Lou Crandall, “FED masaya yarım puanlık bir faiz indirimi koymak için elinden geleni yaptı” dedi.

Bannockburn Global Forex Baş Borsa Stratejisti Mark Chandler FED toplantısına kısa bir süre kala faiz indirimi hamlesine ilişkin olasılıkların neredeyse %50 kadar yakın olduğuna dikkat çekti.

BMO Capital Markets Baş ABD Ekonomisti Scott Anderson ise, “Piyasa, bu hafta Jay Powell ve FOMC'den gelecek güvercin mesajlara göre şimdiden agresif bir şekilde konumlanmış durumda. Bu, bana göre, şahin bir sürprizin piyasaları en azından geçici olarak kırbaçlayabileceği riskini artırıyor” ifadelerine yer verdi.

Birçok Wall Street ekonomisti FED’in salı ve çarşamba günü gerçekleştirilecek para politikası toplantısında 25 baz puanlık kademeli faiz indirimi yapacağı görüşüne bağlı kalıyor. Ancak birçok ekonomist artık bu görüşün artık çok da kesin olmadığını kabul ediyor. Bazı ekonomistlerse 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisine geçiş yaptı. Salı günü açıklanacak ağustos ayı perakende satış raporunun FED’i 50 baz puanlık faiz indirimine yönlendireceğini düşünen ekonomistler de bulunuyor.

Peki bu kafa karışıklığının sebebi ne? Bank of America Menkul Kıymetler’in küresel ekonomi araştırmaları birimi eski başkanı olan Ethan Harris ekonomistler için asıl zorluğun FED’in ekonomiye nasıl tepki vereceği konusunda daha az öngörülebilir hale gelmesi olduğunu söyledi.

Harris, çoğu ekonomistin FED’in kademeli olarak hareket etmek isteyeceğini düşündüğünü, ancak en son faiz artırım döngüsünde FED’in kademeli olarak hareket etme eğiliminden vazgeçtiğini söyledi. Zira FED, enflasyonun ilk belirtileri ortaya çıktığında faiz artırmamış ve ardından agresif bir şekilde artışı politikasına geçmişti.

Pandemi öncesine kadar kademeli olarak hareket etmek FED’in oyun kitabının önemli bir bileşeniydi. Ancak Harris ekonomideki görünümün daha belirsiz hale geldiğini ve FED yönetiminin bu ortamda kararsız hareketlerden kaçınmaya çalıştığını söyledi.

FED neden net değil?

Scotiabank'tan Holt, FED yetkililerinin gerçekten de ne yapacaklarını bilemeyebileceklerini ve bunu tartışmak için bir araya gelmek isteyebileceklerini söyledi. Ekonomist FOMC katılımcıları arasında faiz indirimlerine net bir şekilde destek olmayacak önemli farklı fikirlerin de olabileceğini söyledi. Holt ayrıca FED yönetiminin faiz indirimleri sürecine piyasalarla el ele gitmeyi gerek görmemiş olabileceğini de sözlerine ekliyor.

Fed 25 mi, 50 mi der?Fed 25 mi, 50 mi der?

 

Küresel piyasalarda gözler Fed'deKüresel piyasalarda gözler Fed'de

 

Pimco: Fed'in faiz indirimleri dolar için daha fazla zayıflık anlamına gelebilirPimco: Fed'in faiz indirimleri dolar için daha fazla zayıflık anlamına gelebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)