E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriFeniş'ten üretim mesajı---

Feniş'ten üretim mesajı

Feniş'ten üretim mesajı
11 Eylül 2013 - 11:02 borsagundem.com

Feniş Alüminyum, 50 yıldır sürdürdüğü üretimine ara verdi. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Aloğlu, üretimle ilgili açıklama yaptı

Türkiye'nin sanayi devlerinden ve alüminyum sektörünün en büyük firmalarından Feniş Alüminyum üretimini durdurdu. Konuyla ilgili Dünya’ya açıklama yapan Feniş Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sedat Aloğlu, “Bu süreçte net bir şey söyleyemeyiz, bekleyip göreceğiz. Büyük sıkıntı olacağını zannetmiyorum, üretime devam edeceğiz” dedi.
2008 global krizinin alüminyum sektörünü olumsuz etkilediğine ve profil katma değerlerinde önemli düşüşe neden olduğuna dikkat çeken Aloğlu, "Yaptığımız verimilik çalışmalarına rağmen kar marjlarında düşüş bizi etkiledi. Yüksek işgücü ve beyaz yaka maliyetleri ile değerli Türk Lirası da karlılıktaki düşüşte etkili oldu" açıklaması yaptı. Feniş 2012 İSO 2. Büyük 500 listesinde 148 milyon TL net satışla 151'inci sırada yer aldı. Şirketin 2011 sırası 94'tü...
Dampingli ithal ürünlere karşı sanayicilerimiz korunmalı
Feniş Alüminyum'daki gelişmeyi Dünya'ya değerlendiren Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği (TALSAD) Başkanı Ali Kibar ise sanayicilerin dampingli ithal ürünlere karşı korunması gerektiğine dikkat çekti. Aksi halde konunun sürekli bir tehlike haline geleceğini ifade eden Kibar, “Alüminyum sektöründe bir taraftan inişli çıkışlı metalin fiyat seviyelerini, diğer yandan dönemsel maliyetler ve Türk Lirasının dolara karşı durumunu çok yakından takip etmek gerekir. Değerli yılların sanayicisi bir kişinin üretimini pasif hale getirmesi ülkemiz için bir kayıp. Bunu içtenlikle söylüyorum. Sanayicilerimizi dampingli ithal ürünler karşısında kontrolsüz bırakmamak gerekir. Bu sürekli tehlike haline gelir” diye konuştu.
Global ekonomik sıkıntı ortaklığa darbe vurdu
Feniş Alüminyum'dan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) önceki gün yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı: "Yılbaşından itibaren hammadde tedarikçimiz Hydro Aluminium'un kredili satışlarını azaltması üzerine önemli bir yabancı fon kuruluşu ile yaptığımız ortaklık anlaşması da ne yazık ki global ekonomide yaşanan türbülans nedeni ile hayata geçirilememektedir. Son gelişmeler karşısında tedarikçimiz Hydro Aluminium'un sevkiyatlarını tamamen durdurması üzerine yeni kredi imkanları bulununcaya kadar üretimimizi durdurmak ve çalışanlarımızın iş akitlerini üzülerek feshetme zarureti hasıl olmuştur. 50 yıldır ülke ekonomisine katkıda bulunan Şirketimizin bu zorlukları aşması için bankalar ve finans kurumları ile görüşmeleri sürmektedir."
31 Aralık 2012 tarihi itibariyle Feniş'te çalışan sayısı 459. Bu personelin 112’ü süreli iş sözleşmesiyle görev yapıyordu.
Zor profillerin aranan markasıydı
* Feniş, 1963 yılından beri üretim yapıyor. Şirket 1971 yılında ihracata başladı ve 1991 yılında halka açıldı.
* Alüminyum ekstrüzyon sektöründe Türkiye'nin öncü firmalarından biri olan Feniş, dünyadaki birçok firmanın üretemediği zor profilleri üretme kapasitesine sahip.
* Feniş, ekstrüzyon üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini dünya pazarlarına ihraç ediyor. En büyük pazarları Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık.
* Gebze’de faaliyet gösteren Feniş Alüminyum, 2012 yılında yüzde 15'lik düşüşle 41.7 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • denko11 Ekim 2013 18:28

    spk gorevını ıyı yapsın birilerini silkelecegiz diye kucun yatırımcıları vururuyorlar borsay guven kalmaz bu gidisle dur diyin şu utanmazlara kardesim

  • fahrican saglam11 Ekim 2013 18:23

    uretime devam edecek arsa kendının mılyon dolarlık devam

  • feniş neiş15 Eylül 2013 02:20

    Ülkede var olamayan krizi yaşayan feniş patronu kimlere hizmet etmek için böyle gayrimeşru bir yola baş vurdu hesap sorulsun SPK da bir kere faydalı bir iş yapıp kayyum atasın O zaman feniş yıllık %500 kar açıklıyor mu açıklamıyor mu görelim.Patron istediği gibi at koşturamayacağını bilmeli.

  • feniş neiş15 Eylül 2013 02:15

    patron kendi şirketlerine fenişten kazandıklarını aktaracak,sonra ülkede kriz var diye fabrika kapatacak.devlet patronun geriye dönük ve gelecekte edineceği tüm mal varlıklarına el koymalı.Feniş e de kayyum atamalı.Hiç değilse gariban işçi maaşını zamanın da alır.

  • drakif11 Eylül 2013 14:36

    kardeşim bu nasıl holding bu memleket nasıl memleket? sen 1. konsolide dönem karın 7 trilyon 3 yıldır kar ettin, bedelsiz hisse artışı yaptın, 1 ay önce gem global yabancı fonla anlaşma yaptın, şimdi karım az hammedeyi kredi ile vermiyorlar peşin param yok kriz var üretimi durdurdum deyip milletin parasını...

  • kemal11 Eylül 2013 12:48

    elimizdeki hisseler ne olacak

  • kemal11 Eylül 2013 12:47

    arkadaşlar istedigi gibi üretimi durdurup hisseleri boşa cıkartabiliyorlarmı bunlardan bir hak idda edemiyormuyuz