E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFethullah Gülen hacca gitti mi?---

Fethullah Gülen hacca gitti mi?

Fethullah Gülen hacca gitti mi?
19 Ocak 2014 - 12:05 borsagundem.com

Fethullah Gülen ile ilgili en merak edilen sorulardan olan hacca gidip gitmediği konusuna açıklama

Hükümet cemaat kavgasında Gülen'e yönelik iddiaların da ardı arkası kesilmiyor. Fethullah Gülen'e yöneltilen suçlamalardan biri ise hacca gtmediği mevzusu. Bu konuya yalanlama medyada zaman zaman Fethullah Gülen'den sonra koltuğuna aday olarak gösterilen Zaman gazetesi yazarı Abdullah Aymaz'dan geldi.

Aymaz yazısında iddialara Gülen'in hatıra kitabından örnekler vererek cevap verdi:

İftira ve karalamaların ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de tutturmuşlar M.Fethullah Gülen Hocaefendi “Bu nasıl hoca, hiç hacca gitmedi” diye insanların kafalarını karıştırıyorlar. Üç defa hacca gitti.

Zaten 1968 yılında gittiği ilk haccını, seneler önce “Küçük Dünyam” isimli hayatını anlattığı kitapta teferruatlı beyan ediyor. Biz de o zaman İzmir imam-hatip ve ilahiyatta öğrenci yetiştirme yurdunda öğrenci idik. Bütün öğrenciler buna şahittir. Prof. Dr. İbrahim Kâfidönmez, Prof. Dr. İbrahim Çalışkan gibi arkadaşlarımız da çok iyi bilirler… Hocaefendi, bu meseleyi şöyle anlatıyor:

1968 yılıydı. Şimdi ismini hatırlayamayacağım talebelerden biri bana ‘Hocam hacca gitmeyi düşünmüyor musunuz?” dedi. Yarama öyle bir tuz basmıştı ki, dayanılacak gibi değildi. ‘Ben kim, oralar kim?’ dedim ve ağlayarak sınıfı terk ettim. Müdür odasında başımı masaya dayadım ve duygularımı masanın camına döktüm. Zaten camın altında Ravza-i Tâhire’ye ait çeşitli resimler bulunuyordu. Ben de hicranımı doğrudan oraya anlatıyordum.

“Aradan kaç saat geçti bilmiyorum. Bildiğim ve hatırladığım, gözyaşlarımın bir türlü dinmek bilmeyişiydi. (…) Hemen telefona koştum. Karşımda hakikaten Lütfi Doğan (O zaman Diyanet İşleri başkanı yardımcısı idi.) vardı ve o tatlı ve munis sesiyle bana hitaben şöyle diyordu: “Arkadaşlarla kararlaştırdık. Bu sene hacıların durumunu kontrol için Diyanet adına üç kişiyi hacca göndereceğiz. Biri Denizli Müftüsü İbrahim Değirmenci, ikincisi Eskişehir Müftüsü Ahmet Baltacı, üçüncüsü de siz.” O sene Diyanet adına hacca gitme işi ilk defa oluyordu. Kendimi bir ara rüyada zannettim. Biraz evvelki hicranım neydi, şimdi neler oluyordu. (…)

“Gittiğim bu ilk hac, benim için çok bereketli oldu. Tabii ki, Cenab-ı Hakk’ın rızası ölçüsünü bilemem. Fakat iç âlemim itibarıyla bu hacdan çok istifade ettim.

“Efendimiz’den başlayarak sırasıyla Râşit Halifeler için umre yaptım. (…)

“Kâbe’yi ve Ravza-i Tâhire’yi ilk gördüğümde öyle bir ruh haline büründüm ki, tarifi mümkün değildir… (…)

“Kestanepazarı’ndaki talebelere hep farklı baktım. İslam âlemine ait büyük kurtuluşun hiç olmazsa bir bölümünü onların temsil ettiğine inanıyordum. Hacca giderken onların isim listelerini yanımda götürmüştüm. Hepsine orada teker teker dua ettim. Ayrıca tanıdığım birçok kimseye de dua ettim.”

Bu, yaşanmış bir gerçek. Diyanet’e sorsanız bile bugünlerde cevap almanız çok zor olabilir. Çünkü müstakil değil; siyasetin tasallutu altında... Hiç olmazsa Bosna’da olduğu gibi Diyanet İşleri başkanı durumunda olan Reisü’l-Ulemâ orada bakanlar üstü bir konuma sahiptir. Dini bayramlarda cumhurbaşkanının yanında oturur. Bizimki böyle olmayıp bir bakanın altında bulunduğundan, üstündeki siyasileri rahatsız edecek bir şeyi söyleyemez... Yüzde yüz bildiği mübâhele ile bedduayı bile, -aradaki farkın ne olduğunu- bir türlü halka anlatamaz. Anlatsa makamından olur. Emir gelir, camilerde siyasilerin arzu ettiği hutbeler okunur. Okunmazsa başkan da cami imamları da başlarına geleceği bilir. Onların, bu durumdan kurtarılması gerekir. Hür olmazlarsa, başkalarının hakkı hukuku çiğnenmiş ve din siyasete alet edilmiş olur. Dini bu duruma düşürmeyelim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (29)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hayati31 Mart 2014 23:27

    1968 , 1974,1986 yıllarında gitmiş. O zamanlardaki teknoloji imkanları bugünkü gözden değerlendirmek yanılgı olur.

  • abdulcabbar27 Mart 2014 19:44

    hacı fetullah gülen in kabe'de hiç fotoğrafını göremedik. haccı yazıyoruz fakat papa ile el ele fotoğrafları çıkıyor . Bu işi aydınlatırmısınız . kim yalan söylüyorsa allah onların evine ateş düşürsün...

  • kral19 Ocak 2014 22:59

    ne umre ne hac temizler. temizlese temizlese Hristiyan abilerinin günah çıkartırken buz gibi suya dalmaları gibi suya dalacak ama bir daha hiç çıkmayacak ancak o zaman temizlenir.

  • reis19 Ocak 2014 21:45

    yav kardeşim din il devlet işlerine karışırsa bu sonuclar ortaya cıkar din adamları dinimizi ögretecekler siyasete karışmayacaklar

  • AK ak ak19 Ocak 2014 21:43

    AK PARTİ nin 11 yılda yaptıkları ortada.siz istediğinizi yazabilir,söyleyebilirsiniz ama güneş balçıkla sıvanmaz.birde hiç sevinme Ekonomi güçlü sizin istedikleriniz olmayacak ülkem dahada güçlenecek.ama sen bundan dolayı üzüleblirsin kahrolabilirsin.

  • ak ak ak a yönelik19 Ocak 2014 21:31

    ak ak ak çal çal çal, daha büyük yandaş ekonomisi için

  • alic19 Ocak 2014 20:59

    Bu kadar Türkiye sevdalisi bir adamin ABD kalmasi ve oradan Türkiyenin iç işlerine karismasi bence bu adamin ABD ye hizmet ettiğinin anlamına geliyor şahsi fikrim

  • avcı19 Ocak 2014 19:59

    erbakana hırsız çamuru atanlar saf halka ali kalkancı Fadime şahin tiyatrosunu oynadı

  • ak ak ak19 Ocak 2014 19:40

    Hepiniz birleşin gelin bir AK PARTİ nin yarısı etmessiniz.Çamur at iz kalsın siz bu işlere devam edin.Biz durmak yok Yola devam diyoruz.Türkiyemizin daha da güçlenmes ve dahada bağımsız Büyük TÜRKİYE için

  • Yurtsever19 Ocak 2014 17:50

    Avcı rumuzlu arkadaş,sen herhalde Türkiye'de yaşamıyorsun.Yanlış yazmışım:11milyar lira değil,doğrusu 11 Trilyon lira idi.Mahkeme bu yutulan paranın ödenmesine karar verdi.Çocukları olan-yetiştirdiği,AKP.başa geçince Sn.Gül ve RTE Erbakanı kurtardılar.Uyuma arkadaş.Doğruları öğrende ona göre yaz.

  • nur talebesi19 Ocak 2014 17:38

    Amacı dinler arası diyalog denilen yahudi oyunu olan birinin müslümanları kandırmak icin herseyi yapar. Sasılacak hicbirsey yok ki.

  • ANLAYANA NE ALA.19 Ocak 2014 17:36

    İş HACCA gitmeklen bitmiyor omübarek yere gittiğinde yalan söylemeyeceksin KUL HAKKI yemeyeceksin insanları birbirine kırdırmayacaksın kendi yada ailenin hesaplarına büyük paralar aktarmıyacaksın zaten bunları yapan kişi ALLAH katında olur kişilerdendir .kul hakkı dedimde erdoğan zaten kul hakkını yiyor indsanları asgari ücrette çalışmaya zorluyor burada sadece işverenleri koruyarak işçileride ezerek biryerde kalmaya çalışıyor zaten ülkede EMEKLİ Olanlar maaşlarını aldıklarında borçlarını kapatmak için aldığı emekli maaşını dağıta dağıta evin yolunu tutuyor birde bakıyorki cepte para kalmamış ve oanda emekli vatandaşımız ellerini SEMAYA çarak ALLAHIM bizlere bu kötü yaşam hakkı tanıyanlara öyle bir GAZABINI verki bizlerden kötü duruma bırak YARABBİ diyerek evine giriyor.

  • HESAPLAMA .19 Ocak 2014 17:28

    Sayın GÜLEN vede cemaati eğer seçimlerde bunlara destek veriseniz ben yüce ALLAHIN bir kulu olarak sizlere hakkımı haram ederim ben bir sağ görüşlü olarak 2015 seçimlerinde MHP tisi ilen CHP tisinin ortak hükümet kurmasını isterim .ama belediye seçimlerinde sadece CHP tisini destekleyeceğim çünki geçmiş seçimlere baktığımda azbir oylan CH tisi akp ye kaybetmiştir bu yüzden bizlerin oyları onlara giderse CHP tisi kazanmış olur ve bunlarında sesleri kesilir ve ondan sonrada bunlardan hesap sorulur.

  • mucahid30 Kasım 2019 16:52

    senin ve senin gibilerin oyu yerin dibine batsın

  • avcı19 Ocak 2014 16:00

    Erbakan 11 milyar dolandırdı diyen arkadaş delinin varmı kendi vicdanına bunu bir sor ama kendine karşı dürüst ol saygılar

  • wgh19 Ocak 2014 15:00

    bu adam hacca gitse nolur gitmese nolur !!! da

  • Yurtsever19 Ocak 2014 14:37

    36 Osmanlı padışahından hemen hiç biri hacca gitmedi.Fettullah da gitmese ne olur? Halifeler gitmiyor da Fettullah bunlara dan daha mı? Müslüman.Rahmetli Erebakan 33 kez gitti.11 milyarı dolandırdı.Vatandaş bilsin bunları...

  • cevval19 Ocak 2014 14:27

    toplumlar hakettikleri gibi yönetilir ve yaşarlar. filistin toprağını satmayacaktı, diktatör arap ülkelerinin halkları onurlu davranıp diktatörlüğe, haksızlığa karşı çıkacaktı, birbirini menfaat için sisteme satmayacaktı, türkiyedeki toplum da hukuksuzluk, yandaşlık, hırsızlık, yolsuzluk, rüşvet ve torpili içine sindirdiği sürece gün yüzü görmeyecektir Müslümanmış peh ahlaksız Müslüman mı olur? Allah size yine merhamet ediyor yada mühlet veriyor yoksa hakkınız ivedilikle en rüsva cezalardır

  • celil19 Ocak 2014 14:23

    sigortalı akp işçisi Mehmet yine burada da işbaşında... kaç para alıyorsun?

  • mucahid30 Kasım 2019 16:55

    sen kimin sigortalı şeyisin

  • yeni sistem19 Ocak 2014 14:13

    rüşvet al umreye git, rüşvet al umreye git, rüşvet al umreye git

  • tşkr19 Ocak 2014 13:38

    yakhan hoca tşkrler duygularımızı öz olarak anlatmışınız

  • mehmet19 Ocak 2014 13:11

    hocanın hacca gitmesi savcıların rapor alması acaba hocanın sudi ve dubaii prensleri ve savcılarla son dönemin masaya yatırılarak durum degerlendirilmesimini yapacaklar yeni yol arayıçları içerisinde olduklarınımı degerlendirecez izleyip görecez

  • ne demek?19 Ocak 2014 13:02

    İnsanın dinini yaşaması için illa bir cemaat mi lazım? İşin en kolay yanıdır bir insanı sömürmek için.

  • yakhan19 Ocak 2014 12:34

    GİTSENE NE OLUR ONEMLI OLAN O HACILIGI YERİNE GETİRMEKTE..ŞİMDİYE JADAR FİLİSTİNDE ,AFGANİSTANDA SURİYEDE ZALİMCE KATLEDİLEN MÜSLÜMANLAR İÇİN..BUNLARI YAPAN SİYONİST AMERİEKA VE İSRAİL İÇİN BEDDUA YAPTIĞINI DUYAN VARMI..SIFATINDA NURDAN BIR DAMLA OLMAYAN AGLAYAN HOCA

  • mkp19 Ocak 2014 12:28

    adam ister hacca gider ister gitmez. napcanız gitmediyse cehenneme mi atacaksınız?

  • mucahid30 Kasım 2019 16:59

    cehenneme gideceği kesinde, belki arkadaşı şeytanı ziyarete gitmek istemiştir onu merak ediyo millet

  • mkp19 Ocak 2014 12:27

    toplumu gerip bundan menfaat bekleyenler başarılı olamayacaklar ALLAH herkese niyetinin karşılığını versin

  • mkp19 Ocak 2014 12:25

    yazık neyle uğraşıyoruz. adam ister hacca gider ister gitmez.allahla onun arasında. ne yapcanız gitmediyse cehenneme mi atacaksınız