E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFinancial Times Türkiye’yi yazdı---

Financial Times Türkiye’yi yazdı

Financial Times Türkiye’yi yazdı
17 Kasım 2013 - 14:15 borsagundem.com

Ünlü İngiliz ekonomi gazetesinde yer alan iki uzmanın görüşü çok konuşulacak

Yükselen piyasa yatırımcıları için 2013 yılının inişli çıkışlı bir dönem olduğuna, varlık hissiyatının son beş ayda önemli ölçüde dalgalandığına, zayıf cari işlemler dengeleri olan ülkelerin cezalandırıldığına dikkat çekilirken özellikle Türkiye örnek gösteriliyor ve büyük cari açığına rağmen “inat”la faiz artışı reddettiği vurgulanıyor. 
İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, yatırımcıların yükselen piyasalara yaklaşımına ilişkin Sovereign Strateji İcra Müdürü Nicholas Spiro ve Macro Advisory’nın kıdemli ortağı Christopher Weafer imzalarını taşıyan bir makaleyi yayınladı. 
2013 yılının yükselen piyasa yatırımcıları için inişli çıkışlı bir dönem olduğu, son beş ay varlık hissiyatının önemli ölçüde dalgalandığı, bunda da FED’nin politika değişikliğinin zamanlanmasına ilişkin yoğun spekülasyonların rol oynadığı kaydedilen makalede yaz aylarındaki keskin satışların ardından en kırılgan piyasalar üzerindeki baskıların, daha sonra bir ölçüde azalsa da son dönemde yoğunlaştığı, tablonun kırılgan olmayı sürdürdüğü yorumları yapılıyor. 
Makalede yükselen piyasa hisselerinin son üç yılda dolar bazında gelişmiş ülkelerdeki düzeyin altında bir performans gösterdiğine işaret ediliyor. 
Ancak IMF’nin yükselen piyasalar için 2014 yılında yüzde 5.1’lik bir büyüme tahmininde bulunduğuna dikkat çekildikten sonra yükselen piyasalara geri dönme zamanının olup olmadığı ya da ihtiyatlı olmayı sürdürmesinin daha akıllıca olacağı sorusu da soruluyor. 
Spiro ve Weafer, yatırımcıların daha da ayırt edici gibi göründüğünü, zayıf cari işlemler dengeleri olan ülkelerin cezalandırıldığını düşünüyor ve likidite azalması olasılığının da piyasaları daha dikkatli biçimde değerlendirmeye iter görüntüsü verdiğini belirtiyor. 
Gel-git dalgaları arasında yüzen ülkelerin birçoğunun çekiciliğini kaybetmekten korktuğu savunurken bunun “iyi bir örneği” olarak Türkiye’yi gösteren Spiro ve Weafer, Türkiye konusunda şu yorumu da yapıyor: 
“Türkiye, ’Kırılgan beşli’ olarak adlandırılan yükselen piyasalar grubunun diğer üyelerine kesin bir tezat oluşturuyor. Merkez Bankası, ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 7’sine yakın cari açığın beşliler arasında en büyük açık olsa da büyümeyi daha da engelleme korkusuyla lirayı korumak için faiz oranlarını artırmayı inatla reddediyor.”
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı17 Kasım 2013 21:07

    Gerçek borsa uzun vadeli yatırım yeridir. Uzun vadede yatırım yapan ve büyüyen şirketler değerlenir. Diğerleri yerinde sayar. Bir hisseyi %20 ucuz diye alırsan bir kere faydalanırsın. %20 büyüyüyor diye alırsan her sene yaralanırsın. THYAO, BIM, Finansbank, Denizbank geçmişteki güzel örnekler. Bugün için en güçlü büyüme ne tarafta ona bakın.

  • Nostra'ya17 Kasım 2013 20:56

    Arkadaşım tespitlerin biri hariç doğru. pp/dd yatırımda bir şey ifade etmez. Önemli olan kardır. Şirketin yaptığı kar, piyasa değerinin %10'u kadar ise veya başka bir ifadeyle yaptığı karın tamamını temettü olarak verdiğinde temettü verimliliği %10'a geliyorsa o şirket iyi demektir. Böyle şirketlerin pd/dd si 2-3-4 de olabilir. Tersine pd/dd si 1den az olup pahalı olan şirketler vardır. Çünkü yaptıkları kar hatta verdikleri temettüler çok azdır. Unutmayın her şey kar oranıyla ilgili.

  • NOSTRABORSAADAMUS17 Kasım 2013 20:03

    borsada halkın göz göre göre dayak yememesi için taaa borsanın açıldığı günden beridir dergi ve gazetelerde yorum ve makaleleler yazdım yıllardır ama yine şu gidiyor bu gideceeek diye borsadan anlamayanları kazıkladılar.tek şart pd/dd=1 ve altındakiler,kar eden ve temettü dağıtıp,borcu az olanlara bakmak.

  • kılıç17 Kasım 2013 18:57

    TÜRK GÖZÜYLE TÜRKİYE BORSA ALDATMACA VURGUN VE SOYGUN YERİDİR BU VURGUNCU VE VURGUN YAPANLAR BELLİ OLMASINA RAGMEN YÖNETİM SESİZ KALIP ANCAK ONAY VERİYOR HATTA BU VURGUNLAR ARTARAK DEVAM EDİYOR KİMLER OLDUGU BELLİ İŞ ADAMI KILIGINDA PATRONLAR KUTMANLAR ,RIZALAR, GALİPLER VE BİRİLERİ