E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFinans piyasaları eylül ayında Fed'den faiz indirimi bekliyor---

Finans piyasaları eylül ayında Fed'den faiz indirimi bekliyor

Finans piyasaları eylül ayında Fed'den faiz indirimi bekliyor
17 Temmuz 2024 - 08:48 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

ABD perakende satış verilerinin FED’in enflasyonu kontrol altına alırken resesyondan kaçınarak gevşeme döngüsüne yaklaştığı anlatısını desteklemesinin ardından Dow Jones tüm zamanların en yüksek kapanış seviyesine ulaştı.

ABD perakende satışları, otomobil bayilerindeki gelirlerdeki düşüşün diğer yerlerdeki genel güçle telafi edilmesiyle Haziran ayında değişmedi. Bu, ikinci çeyrekteki ekonomik büyüme beklentilerini destekleyen tüketici dayanıklılığının bir göstergesi.

Ekonomik açıdan hassas küçük sermayeli şirketlerde rallilerini uzattı. Russell 2000, Nisan 2000’den bu yana en uzun yükseliş serisini yakalayarak üst üste beşinci günde %1’in üzerinde kazanç kaydetti. Bu rotasyon, faiz oranı indirimlerinin Eylül ayı gibi erken bir tarihte yapılması olasılığını vurguluyor. Küçük sermayeli şirketler, faiz oranı indirimlerinden faydalanmak için en iyi konumda olanlar ve güçlü kazançlar, dirençli bir ekonomi ve Eylül ayında faiz oranı indirimi konusunda yüksek güven üçlüsünü görmekteyiz.

Haziran ayında işsizlik oranının 2,5 yıllık zirve olan %4,1’e yükselmesi, ekonomide önemli bir yavaşlama endişesini tetikledi ve finans piyasalarında ABD Merkez Bankası’nın bu ay faiz indirimi döngüsüne başlama ihtimalinin düşük olduğu görüldü. Temmuz ayında faiz indirimine gidilebileceği yönündeki beklentiler, Pazartesi günü Fed Başkanı Powell’ın Washington Ekonomi Kulübü’nde düzenlediği bir etkinlikte böyle bir adımın yakın olduğuna dair bir işaret vermemesi üzerine rafa kaldırıldı. Finans piyasaları Eylül ayında faiz indirimi bekliyor, ardından Kasım ve Aralık aylarında ek indirimler bekleniyor.

ABD Hazine tahvilleri, FED başkanı Powell’ın enflasyon göstergelerindeki son düşüşün tüketici fiyatlarının kontrol altına alındığına dair “güveni bir nebze artırdığını” söylemesinin ardından, 10 yıllık ABD faizlerini dört ayın en düşük seviyelerine iten kazanımlarını korudu. On yıllık getiriler %4,175’te sabit kalırken, iki yıllık getiriler %4,445’te.

Düşük getiriler, altının gece boyunca keskin bir şekilde yükselmesine ve genel olarak sağlam bir dolara rağmen ons başına 2.450 dolar civarındaki grafik direncini aşmasına yardımcı oldu. Euro 1,0925 dolarda sabit kaldı. Petrol fiyatları, Çin’den gelen zayıflayan talebin işaretleriyle hafif bir düşüş yaşadı. Brent ham petrol vadeli işlemleri 13 sent düşüşle varil başına 83,60 dolara, ABD ham petrol vadeli işlemleri de 13 sent düşüşle varil başına 80,63 dolara geriledi.

Yurtiçinde, asgari emekli maaşının 2 bin 500 lira artırılarak 12 bin 500 liraya (378 dolar) çıkarılmasını ve beklendiği gibi büyük çokuluslu şirketlere asgari kurumlar vergisi uygulanmasını öngören bir yasa tasarısını TBMM’ye gönderildi. Maliye Bakanı’nın daha önce yaptığı açıklamaları teyit eden yasa tasarısına göre, yıllık konsolide geliri 750 milyon Euro’nun (817,58 milyon dolar) üzerinde olan çok uluslu şirketlere asgari % 15 oranında kurumlar vergisi uygulanacak. Yasa tasarısında Yurtiçi asgari kurumlar vergisi basında yer aldığı şekliyle en çok tartışılan konulardan biriydi. Özellikle Ciro üzerinden asgari %2 kurumlar vergisi. Yani işletme zarar bile etse cirosunun, örneğin %2’si oranında kurumlar vergisi ödemek zorunda olacaktı. Teklifte bu yöntemden vazgeçilmiş. Ve ödenecek kurumlar vergisinin indirim ve istisnalar düşülmeden önceki matrahın %10’undan az olmaması şeklinde değiştirilmiş. Bu, kurumlar için efektif vergi oranının % 10’un altına düşmemesi amaçlanmaktadır.

Taşınmazlara yatırım yapan fon ve ortaklıkların, ticari mal niteliğinde olanlar dahil sahip oldukları taşınmazlardan elde ettikleri kazançlara sağlanan istisnada kapsam yeniden belirleniyor. Bu istisnadan, elde edilen kazançların %50’sinin öngörülen süre içerisinde ortaklarına kar payı olarak dağıtılması halinde yararlanılabilecek. Tasarı da ayrıca, yeni köprü ve otoyollar gibi kamu-özel sektör ortaklığı projelerini yürüten şirketler için kurumlar vergisi oranının %25’ten %30’a çıkarılması da yer alıyor.

Yabancıların en fazla yöneldiği hisselerYabancıların en fazla yöneldiği hisseler

 

Borsada hafif alıcılı başlangıç bekleniyorBorsada hafif alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 17/07/2024Günün önemli şirket haberleri 17/07/2024

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)