E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFinansal okuryazarlık ilkokuldan başlayacak---

Finansal okuryazarlık ilkokuldan başlayacak

Finansal okuryazarlık ilkokuldan başlayacak
22 Mayıs 2014 - 18:42 borsagundem.com

SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, finansal okuryazarlık eğitimlerinin ilk ve ortaokuldan başlayacağını belirtti

BORSAGUNDEM.COM-ÖZEL HABER

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Türkiye’nin dev projeleri hayata geçirmeye hazırlandığını vurgulayarak bu projelerin finansmanında sermaye piyasalarının önemli rol oynayacağını söyledi. Türkiye’de finansal okuryazarlık eğitimlerinin ilk ve ortaokul çağından başlatılacağını belirten Dr. Ertaş, “Bu kapsamda biz öğretmenleri, öğretmenler de öğrencileri finansal terimler konusunda eğitecek” dedi.  Finansal eğitim konusunda belirlenen ihtiyaç ve açıkların giderilmesi amacıyla OECD tarafından kurulan ve SPK’nın Ülke Koordinatörü olarak görev yaptığı Uluslararası Finansal Eğitim Ağı (International Network on Financial Education-INFE) Toplantısı İstanbul The Marmara Otel’de gerçekleştirildi.

İSTANBUL BÜYÜK PROJELERİN ŞEHRİ

Açılış konuşması için söz alan SPK Başkanı Dr. Ertaş İngilizce yaptığı sunumda, Türkiye ekonomisi ve finansal sistemi hakkında bilgi ve verileri paylaştı.
Türkiye ve İstanbul için planlanan yatırım projeleri ve bunların önemine vurgu yapan Dr. Vahdettin Ertaş, “İstanbul’un iki önemli havalimanı bulunmakta, üçüncü havalimanı için yatırımlar yakında başlayacak” dedi. Kanal İstanbul Projesi başta olmak üzere dev yatırımların hayata geçirileceğini aktaran Dr. Ertaş, söz konusu projelerin finanse edilmesi için kaynak ihtiyacı bulunduğunu ve bunlar için yurtiçi tasarrufları artırmak suretiyle ülkenin iç kaynaklarının da devreye sokulması gerektiğini belirtti. Dr. Ertaş, bu konuda finansal eğitimin oynadığı rolün de farkında olduklarını vurgulayarak, “Bunun önemine binaen ülkenin ve vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerini de karşılayacak şekilde hazırlanan ulusal stratejinin yürürlüğe girmesi önemli” diye konuştu.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLACAK

Türkiye’nin 2023 hedefleri içerisinde İstanbul’un finans merkezi olmasının büyük önem taşıdığını dile getiren Dr. Ertaş, kayıtlara göre İstanbul’un nüfusunun 14 milyon olduğunu, çevre illerden her gün yaklaşık 2 milyon kişinin şehre geldiğini belirti. Dr. Ertaş, kıtaları birbirine bağlayan bir şehir olan İstanbul’un yakında uluslararası rakiplerinin önüne geçeceğini söyledi.
Strateji, hedef grupları ve planlanan eylemleri ana hatlarıyla yabancı konuklarla paylaşan Dr. Ertaş, finansal okuryazarlık eğitimlerine ilk ve ortaokul çağından başlanacağını ifade etti. Öncelikle öğretmenlerin bu konuda eğitileceğini söyleyen SPK Başkanı, öğretmenlerin de öğrencileri eğiterek finans piyasaları için daha bilinçli bir neslin yetişeceğini vurguladı. Dr. Ertaş, küçük yaşta başlayan eğitimlerin daha etkili sonuçlar vereceğini söyledi.

HEDEF, YURT İÇİ TASARRUFLARIN ARTIRILMASI

Konferansın açılış konuşmasını yapan Hazine Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş, finansal eğitim ve finansal tüketicinin korunması konularında yürütülen strateji çalışmalarına değinerek bu strateji ile ulaşılması planlanan temel hedeflerden birinin de bireylerin bilinçli bir şekilde finansal sisteme katılarak yurt içi tasarrufların artırılması olduğunu söyledi. Aktaş,  2013 yılında Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yapılan reformist değişiklikler ile sistemdeki katılımcı sayısının 1.35 milyon artışla Nisan 2014 sonu itibariyle 4.45 milyon katılımcıya ulaştığını belirtti. Aktaş, konuşmasında ayrıca Hazine Müsteşarlığı'nca başlanan ve halen devam eden Sigortacılık Bilinçlendirme ve Tanıtım Stratejisi ve bu kapsamda yürütülen çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi.
OECD Genel Sekreter Yardımcısı Rintaro Tamaki ise OECD/INFE’nin çalışmalarına değinerek finansal erişim, finansal eğitim ve finansal tüketicinin korunması kavramlarının birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ve bu kavramların aynı zamanda ekonomik istikrara da katkı sağladığını belirtti.
2015 yılında üyelerin de desteği ile geniş katılımlı bir anket ve saha çalışmasının planlandığını belirten Tamaki, tüm üyelerin desteğini beklediklerini ifade etti.
Dört gün sürecek olan söz konusu zirve kapsamında, ilk gün INFE Danışma Kurulu ve alt grup çalışma toplantıları; ikinci gün INFE teknik komitesi grubu üyeleri toplantısı gerçekleştirilecek. Toplantının son iki günü olan 22-23 Mayıs tarihlerinde ise finansal eğitim konuları hakkında katılımcılara açık bir konferans düzenlenecek. Bu arada konferansa 57 ülkeden 122’si yabancı olmak üzere toplam 255 kişi katıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erdal23 Mayıs 2014 12:41

    kendi odanıza sahip çıkamıyorsunuz .finans merkezi olacakmış ne ile diye sorar insanlar.ne cevap vereceksiniz.

  • KARTALY32323 Mayıs 2014 02:01

    BU ZİVRİ ZEKALILAR GERCEKTEN KALIPLAŞMIŞ DAR GÖRÜŞLÜ KİŞLER BAZI KONULARI AYRIŞTIRAMIYOR....BEYİNLERİ SULANMIŞ BUNLARIN...

  • KARTALY32323 Mayıs 2014 01:53

    YAVV BU ZİVRİ ZEKALI MANTIKSIZ KİŞİLER YA AKLINI PEYNİR EKMEKLE YEMİŞ..BEYİNLERİNİ İSE ZIMPARA KAĞITLARI İLE ZIMPARALAMIŞ.YADA BUNLAR GERCEKTEN GERİZEKALILAR..ŞU YORUMLARI OKUYUNCA GERCEKTEN AKIL SIR ERDİREMİYOR İNSAN.RESMEN ÇAHİLLİĞE VESİLE OLAN YORUMLAR..HEM ŞİKAYET EDİYORLAR HEM DE BİLGİYE VE ÖĞRENİME KARŞILAR.........

  • KARTALY32323 Mayıs 2014 01:16

    BU ÜLKEYE NE VERDİNİZDE EĞRİYİ DOĞRUYU AYIRT EDEMEYİPDE DOĞRUYA BİLE EĞRİ DİYOR ZIRVALIYORSUNUZ.REZİL CAHİLLER.......

  • KARTALY32323 Mayıs 2014 00:25

    EKONOMİ ÖĞRENİMİ İLK OKULDAN BAŞLAMASI NEDEN BAZILARINI RAHATSIZ EDİYOR.......BU NASIL BİR AŞALIK MANTIKTIR.REZİLLER..

  • Artık yeter22 Mayıs 2014 23:36

    Başkan sen asli görevini yap piyasayı kötülerden ayıkla sonra gidersin ilkokula. Çocuklara nasıl dolandırıcılardan korunacaklarını öğretin bence daha faydalı olursunuz

  • !22 Mayıs 2014 20:56

    ilkokullarda m.kutman gelip ders versin.çocuklar daha güzel anlar borsayı

  • goldsmaduruyuz 22 Mayıs 2014 20:46

    yavv ne olacak golds olayı önce bundan bahsedin

  • klgyozede22 Mayıs 2014 20:21

    önce bi yasaları iyileştirin ve yeni yasaları uygulamaya koyulun. finansal okur yazarlık sonra. ayrıca bu günkü orhan palanın yazısıınıda okuyun. belki o zaman daha verimli işlerle uğraşırsınız

  • Mehmet22 Mayıs 2014 20:01

    Girişimcilik ruhu,kültür ve ticaret ahlakı gerekli bunlar olmadan sadece eğitimle olmaz çünkü eğitimlilerin çoğunluğu borsayı sevmiyor.

  • kamil22 Mayıs 2014 19:57

    FİNANSAL OKURYAZARLIK İLKOKULLARDAN BAŞLAYACAKMIŞ. O HALDE ÇOCUKLARA; 1-Borsaya asla yatırım yapmamalarını, yaparlar ise tüm birikimlerinin açgözlü ve dolandırıcı patronlar nedeniyle kaybedeceklerini, 2-Hernekadar şirketlerin adı halka açık şirket olsa da düdüğün her zaman az bir imtiyazlı hisseyle şirketi kontrol eden patronların elinde olduğunu ve öyle yatırımcı hakları, şirket yönetimine katılma gibi hayallere kapılmamalarını, 3-Kurulduğu 82 yılından bu yana Borsanın yatırımcı sayısı bakımından bir arpa boyu yol gidemediğini ama yöneticilerin her zaman cafcaflı laflar ettiğini, 4-Aldıkları bir şirketin hisselerine her an TMSF tarafından el konulabileceğini, hisselerinin kağıt olabileceğini ama sonra yeniden o şirketin sanki daha önceki hissedarlar hiç varolmamışcasına başkalarına satılabileceğini, 5-Hissede işlem yapanların görüntülenemediğini bunun adına da şeffaflık dendiğini, yabancı yatırımcı ne derse onun olduğunu, 6- Süper kanunlar ve düzenlemeler çıksa da Borsanın yatırımcı tabanının ve nitelikli şirket sayısının bir türlü artmadığını ama buna rağmen sektörün resmi kurumlarında çalışanlarının babalarının 4 katı maaş almaya devam ettiğini kimsenin de " deve yüküyle maaş alıyorsunuz ama bu borsa neden ilerlemiyor kardeşim?" diye sormadığını DA ÖĞRETİN BİR ZAHMET.

  • Goldaş Mağduru22 Mayıs 2014 19:35

    Eski başkan ev hanımlarını borsaya davet ediyordu, bu başkan ilkokul çocuklarını borsaya davet ediyor.