E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFitch, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti!---

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti!

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti!
07 Eylül 2024 - 00:14 borsagundem.com

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B "dan "BB-"ye yükseltirken not görünümünü ise durağan olarak belirledi.

Fitch Türkiye’nin kredi notunu bir kademe artırarak BB-‘ye yükseltti, görünümü pozitiften durağana çekti.

Azalan dolarizasyon ve Döviz talebi, sermaye girişleri gibi etkilerle rezervlerin 149 milyar dolara, net rezervlerin de 41 milyar dolara yükseldiği ifade edilen raporda rezerv kompozisyonunun güçlendiği belirtildi. Pozitif reel faiz oranları, düşük cari açık ve kur korumalı mevduatlardaki düzenli ve kademeli düşüşün dış tamponlardaki iyileşmeyi destekleyeceği belirtildi. Rezervlerin bu yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda 165 milyar dolara çıkacağı öngörüldü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 50’ye yükselttiği hatırlatılarak parasal sıkılaşmanın TL’de reel değerlenmeye neden olduğu, bunun da hükümetin dezenflasyon stratejisi için önemli olduğu vurgulandı.

Faiz indirimi 2025’te bekleniyor

Notta “Fitch sıkı bir parasal politika duruşunun öngörülen mali konsolidasyon ve ihtiyatlı asgari ücret ayarlamalarıyla birleştirilmesinin enflasyonda önemli bir düşüşü destekleyeceğine ve iyileştirilmiş dış likidite tamponlarının, düşük cari açıkların ve azaltılmış dolarizasyonun sürdürülmesine yardımcı olacağına dair daha fazla güven duyuyor” değerlendirmesini yaptı. Kurum ilk faiz indirimini 2025’in başında bekliyor.

Kurum enflasyonun yıl sonunda yüzde 43 olacağı tahminini paylaştı. 2025’te enflasyonun ortalama yüzde 31’e düşeceği, yıl sonu tahmininin yüzde 21 olduğu belirtildi. Büyüme beklentisi bu yıl için yüzde 3,5, 2025 için yüzde 2,8 oldu.

Cari açığın bu yıl Gayrisafi Yurt İçi Hasılanın (GSYH) yüzde 1,9'una gerilemesinin ve 2025-2026'da ortalama yüzde 1,7 olmasının tahmin edildiği kaydedildi.

Erken faiz indiriminin veya ortodoks politikadan dönüşün enflasyonist baskıları artıracağı ve not üzerinde olumsuz etkisi olacağı ifade edildi.

ABD ve AB ile ilişkilerin iyileştiği ancak Gazze ve Ukrayna risklerinden kaynaklanan jeopolitik zorlukların volatil ortama yol açtığı ancak bu durumun kredi notunu etkilemeyeceği belirtildi.

Mart’ta da notu yükseltmişti

Fitch, en son 8 Mart 2024'te Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya, görünümü ise "durağan"dan "pozitif"e yükseltmişti.

Diğer bir derecelendirme kuruluşu Moody’s, Temmuz’da Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe yükselterek "B3"ten "B1"e çekmiş, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korumuştu.

Derecelendirme kuruluşu S&P ise Mayıs yerel seçimlerinin ardından Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aa09 Eylül 2024 13:09

    Sayın Şimşek garibanın üzerinden elini çek borsadan elini çek lütfen

  • Mucise Reis ;)09 Eylül 2024 12:59

    Üretmeyen ekonomi.. tüketemeyen millet... okumuşları göç veren , din ve bazı sosyal ideolojilere inançlı yetişip şükür çeken bir devlet. Bu bir yerde çatlar. Hemde öyle çatlar ki kimsede anlayamaz bile. okuduğumuz bir çok kitap da tarih de böyle yazıyor. ermiş olmaya gerek yok. İnsanlar üretime katılmalı. üretim ekonomisi oluşturulmalı. okuyan kesim gidiyor bırak dışardan yeni yatırım yapacak insanları getirmeyi :D Bir yabancı araçtırmadan aklıma geldi şimdi yazarken. İnsanların ejerjisi var. yüksek. 18-25 ... 26-35 .. yani en verimli dönem ve çağları oluyor diyordu. Bizde bu dönemler 4 şıklı soru çözerek. mezun olunan yerde de  17 bin maaşla işe başlayarak oluşuyor. kendini yeterli görmeyen kişi nasıl yuva kurup , çocuk yapıp bakıp , yeni nesli ülkesine hazırlasın ? bir nesil gitti malesef boşa. vahim yanı yeni nesilin  çocukları da yok.. olsada 1 tane  ... Eee nasıl bu ülke daim olacak kalacak ? dünyanın gerisinde.

  • Dr,sallaso 08 Eylül 2024 16:27

    Yükseltirken pozitif durağan oluyor ,miş gibi yapıyorlar fena tezgah var memlekette ,15 milyon başka bir ırk sokuldu şimdi anayasa da sıra yargının durumu iieennerjiiiii oldu ,enerjiciler artık kafa yapıyor ,ve borsa,böyle bir memlekette borsaya girer misiniz ,ben girmem ,eğer bu memlekette yaşamak zorundaysam arsa ve altın ,birde borsaya dikkat derim ters bayrak flama oluşuyor gibi 11 bin 9700 ekseninde ne demek flama direği kadar asssaaaaaa  akapa rejim karanlığı güçlendikçe borsa assaaaa çöküşe devam 

  • Uzman borsaci08 Eylül 2024 18:56

    Kesinlikle ilk kez reel bir yorum herşeyi özetleyen.pozitif neden durağan oldu not yükseliyor aldatmaca belliki ,ayrıca teknik doğru ters bayrak flama 8 binler ,temel analiz teknik analizi aşağı doğru tegetliuor ,teknikte temel analiz yön vericidir olmazsa olmaz çok kişi bilmez bilen de meslek sırtı anlatmaz,temel analiz çok önemlidir ,teknik yorumlarken temele bakin temel ne memleketin hali akapa rejim sel güçlendikçe karanlık artıyor borsa çöküyor herkese kolay gelsin ,ben sadece mesleki bilgilendirme yaptım gerisi sizde 

  • Turkogluturk07 Eylül 2024 12:54

    Dolara yuzde 40 faiz verirsen notunda artar.destekleyeninda.soru su bu borclari kim odeyecekkisi basi borcumuz kac folar.

  • mustafa bozbıyık07 Eylül 2024 12:01

    aldıkları faizle Türkiye nin kanını sömürüyorlar. göz boyamak daha fazla faiz almak için not artırımı yapıyorlar. akkoyunlarda yutuyor.

  • HALİL KOZALAK07 Eylül 2024 11:38

    Not artırımı kat ve kat fiyatlanmış idi.bir veya iki hafta kar satışları gelir fakat dünya da RESESYON olacak dünya da borsalar da %50-60 satış dalgası olacaktır.

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL07 Eylül 2024 11:35

    Faizi görünce ağızlarının salyaları akıyor.Nerede dünya da % 50-65 faiz.Satnatj ile ülke notunu artırıp eksiltiyorlar.Bunların aldıkları faizleri TÜRK MİLLETİ ise zamlar veya vergiler ile bunlara ödüyoruz.Bunlar refah içinde yaşar iken bizlerde sefalet içinde yaşıyoruz.Hükümet 22 yıldır  faizleri düşük bıraktılar dövizi 1,5 TL den 34-38 TL yükseltip devalüasyon yaptılar, gümrük kapılarını sonuna kadar açıp ülke adete yabancı ülkelerin pazarı ve çöplü yaptılar.Şimdi de  süper kopunlu faizler gelecektir.Ben hiç bir hükümete hiç bir muhalefet partilerine güvenmiyorum.Hepsi aynı al birini vur diğierine ..Milletvekili olanlar ömür boyu kendi ve çevresininin rahatı ön plana çıkartamak çifte emekli olmak devletin imkan ve kaynaklarından yararlanmak için kendisi çocuklarını çevresini ister başarılı olsun ister başarısız olsun milletvekilliği yapıp ayrılmıyorlar.Ülkemizde resmen milletvekilliği İmparatorluğu var.Ama bir gün gübbürdüyeceğimizi düşünüyorum.

  • Erdinç askı07 Eylül 2024 10:08

    Çiftçi bitti yazıklar olsun

  • Turkogluturk09 Eylül 2024 09:44

    O ciftci 80 yildir takunyalilara oy veriyor.demekki memnun.

  • HASAN HÜSEYİN KIZILIRMAK08 Eylül 2024 21:24

    Haydi ordan memleketi yiye yiye bir oldunuz hala gözünüz doymadı.Bak dostum ben kamuda 40 yıl çalıştım  bir evim var o da zar zor aldım.Mahallemizdeki tüm satılık daireleri köylüler bir tane dahi koymadan hepsini almaktadırlar.Hepsinin altında sıfır otomobil köylerinde traktörleri ahırları çakılı büyük ve küçük baş hayvanlar var.evleri lüks içerisinde.Yeterki çalış ve üret.Bu hüketin zamanında verilen teşvikleri hiç bir hükümet vermemiştir.

  • Turkogluturk07 Eylül 2024 07:20

    Adamlar catir catir faiz alinca notu yukseltmeye basladi.

  • Bir dost07 Eylül 2024 04:51

    Lilak koton hala arzda olan talep ky ve kurumlarmislulerce kapisiliyorken , kisa sürede kimler degerini yaridan fazla düşürebiliyor , fiyat belirten raporlari yazanlar la baglantili olduklari apaacik.

  • Yorum07 Eylül 2024 02:08

    Adım adım cds ler 220~230 arasına gidecek şimdi s&p ve mopdy's te sıra onlarda da not artışı olacaktır fitch in üstüne basa basa önemsedikleri takip ettikleri şeyler belli normalleşme ortadoks politikada uzaklaşma çevrenle barışık yaşa AB ile yakınlaş ticareti artırmanın yollarına bak vs vs bu başka bişey değil ha birde tasarruf tedbirleri birde parayı ekstra boşa harcamalar yapmayın bukadar bunlara dikkat ettilermi olay değişir enflasyon düşecek geçim sıkıntısı azalacak birde şu marketlerin aç gözlülüğü bitmesi lazım ha bire zam yapıyorlar iyi Bi tokat lazım şimdi okullar açılıyor diye Bi zam furyası başlatmışlar yine marketçi şöyle diyor okul açılıyor diye yumurta zamanacakmış bu ne ya her şeyde Bi zam sebebi bulmak

  • Turkogluturk08 Eylül 2024 17:49

    Halbuki iktidar elektrige gaza otv ye hic zam yapmitor dimi.

  • Yorum07 Eylül 2024 18:26

    Mesela Bi örnek daha vereyim Bi zincir mağaza müdürü veya şefiydi bana abi gündüz mesai saatinde etiket değiştirme işini bıraktık çünkü vatandaş yeni etiketleri elimizde görüyor ve tepki gösteriyor şimdi kapanıştan sonra veya gündüz 1 kişi saat 5 6 gibi geliyor haftada bir iki kere küçük küçük zamlarla etiketi değiştiriyoruz böyle olunca vatandaş yine o değişimleri fark ediyor ama tepkisiz kalıyor çünkü küçük bir zam gibi görüyor ama biz o etiketi ayda 4 defa değiştirdiğimiz de okkalı bir zam olmuş oluyor ama vatandaş bir hafta önceki fiyatla karşılaştırıyor diyordu kısaca bu bunu birde jeens firmasında duydum haftalık fiyat değiştiriyoruz diyordu bu bahsettiğim firmaları türkiyede yaşayan herkes bilir çünkü çok bilindik firmalar şimdi bunu ben biliyorum da devletin yetkilisi bilmiyor mu

  • Yorum07 Eylül 2024 13:47

    Kısaca kazanmıyoruz deyip halbuki kazanıyorlar ve bunu uyanıklık yaptık piyasayı dolandırdı diye düşünüyorlarsa o iş işte öyle değil piyasa Bi yapıştırıyor sen anlayana kadar faiş ilikle kazandığın elinden ğider ve ufak ufak batışa gidersin ama aklın hep o 1 e alıp 10 a sattığın ticarette kalır seni batıranda o olur eşşeğin aklında kalan karpuz kabuğu gibi

  • Yorum07 Eylül 2024 13:41

    Yomurta sadece bir örnekti tesadüfen denk geldi ve marketçinin yumurta özelinde gelecek zamdan bahsetmesi konunun öznesi gibi göstermiş olabilir yumurtayı mesele yumurta değil mesele gözümüzü bürüyen zam hırsı pandemiden sonra hıyarın biri finans kanalına çıkıp sürekli çip krizi ve emtiya fiyatlarını konuşup duruyordu biz kar etmiyoruz gelen zammı yansıtmak durumundayız yoksa bu işi çeviremeyiz yoksa batacaz falan filan deyip haftalık TV deydi hatırlarsanız ama otomobil disbiritör firmalarının ettiği karları bilançoda gördük yani bildiğin fahiş ilik için speklik yapmış bu adam piyasada alğı oluşturmuş şimdi yaprak kımıldamıyor o kişide emekli olup cik... P gitti aynı şekilde restorantçılar aynı şekilde bodrum bölgesinde Bi otelciler bilmem neyiydi çıkıp batacaz diyordu sonrasında gelinen noktalara bir bakmak lazım işte o sebeple faişçiliğin sonu pek iyi değildir diye düşünüyorum

  • ALİ KODUŞ07 Eylül 2024 11:37

    Bence en ucuz yumurta.

  • Mahallenin Delisi07 Eylül 2024 00:58

    Yükselt çak için bir sebep daha. Yükseltse nolur? Çöp seviyede :)