E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFitch Türkiye'nin notunu açıkladı---

Fitch Türkiye'nin notunu açıkladı

Fitch Türkiye'nin notunu açıkladı
26 Şubat 2016 - 23:14 borsagundem.com

Fitch Ratings, Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyedeki kredi notu ve "durağan" görünümünü değiştirmedi, yüzde 3.5 büyüme tahmini yaptı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin 2016-2017 yıllarında yüzde 3,5 civarında büyümesini beklediğini açıkladı.

Fitch Ratings, Türkiye'ye ilişkin ilk 2016 değerlendirmesini bugün yaparak, uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu "BBB-", yerel para cinsinden kredi notunu "BBB" ve not görünümünü "durağan" olarak teyit etti.

Açıklamada, teyit kararına Türkiye'nin mali disiplinini 2015'te gerçekleşen iki seçime rağmen korunması gerekçe gösterilirken, şu ifadelere yer verildi: 

"İKİ SEÇİME RAĞMEN..."

"Mali disiplin 2015'te iki çekişmeli seçime rağmen korundu. Genel kamu açığının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 1,3'den yüzde 1,2'ye düştü. Bunun sonucunda, aynı kredi notuna sahip olan ülkelerde ortalama yüzde 42,6 seviyesinde bulunan kamu borcu/GSYH oranı 2015 sonu itibarıyla yüzde 32,6'ya geriledi."

Not açıklamasında, Türkiye ekonomisinin büyüme performansı açısından aynı not seviyesine sahip diğer ülkeleri rahatça geride bıraktığı vurgulanırken, "Türkiye'nin 2011-2015 arasında ortalama yüzde 4,4'ü bulan büyümesi, benzer kredi notuna sahip ülkelerin yüzde 3,2 olan ortalamasını rahatça geride bırakıyor. Büyümenin 2016 ve 2017 yıllarında biraz yavaşlayarak, yüzde 3,5 civarında gerçekleşeceğini öngörüyoruz" ifadelerine yer verildi. 

Söz konusu dönemdeki büyümenin tüketim kaynaklı olacağı belirtilen metinde, asgari ücretteki artışın ve düşen petrol fiyatlarının büyümeye katkı sağlayabileceği öngörüsünde bulunuldu.

"RUSYA'NIN YAPTIRIMLARI İRAN İLE DENGELENECEK"

Fitch Ratings, raporunda ayrıca, Rusya'nın uyguladığı yaptırımların İran'la geliştirilecek ticari ilişkiler yoluyla dengeleneceği değerlendirmesi yapılırken, Avro Bölgesi'ndeki güçlenmenin de Türk ekonomisini olumlu etkileyeceği ifade edildi.

Bununla birlikte, düşen petrol fiyatlarının cari açığı düşürdüğüne işaret eden kuruluşun analistleri, 2013-2015 arasında yarıya inen cari açığın 2016'da Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 3,5'ine gerileyeceği tahmininde bulundu.

Raporda dış kırılganlıkların kredi notunu olumsuz etkileyebileceği de kaydedilirken, net dış borcun GSYH'ye oranının 2015 sonunda yüzde 38,4 çıktığı bildirildi.

Türkiye'nin toplam dış finansman gereksiniminin bu yıl yaklaşık 197 milyar dolar olacağı tahmininde bulunan Fitch Ratings analistleri, bu durumun ülkeyi küresel finansal şartlara karşı hassaslaştırdığını öne sürdü.

Türk bankalarının ise finansal şoklara karşı koyacak seviyede döviz likiditesine sahip bulunduğu vurgulanan raporda, diğer sektörlerdeki şirketlerin döviz cinsinden varlık pozisyonun belirsiz olduğu kaydedildi.

Enflasyonun ise aynı kredi notuna sahip ülkelerden daha yüksek olduğu belirtilen metinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının para politikasını sadeleştirme girişimlerinin geciktiği eleştirisine de yer verildi.

BİR SONRAKİ DEĞERLENDİRME 8 NİSAN'DA

Fitch Ratings, bu sene Türkiye'ye ilişkin değerlendirmede 26 Şubat ve 19 Ağustos olarak iki tarih belirlemişti.

Uluslararası birçok ekonomist, kuruluşun ilk değerlendirmesinde kredi notu ve görünümünü teyit edeceğini öngörmüştü.

Türkiye'ye ilişkin bir sonraki kredi notu değerlendirmesinin 8 Nisan'da Moody's tarafından yapılması bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • crocodil27 Şubat 2016 23:47

    Bu arada pazartesi borsada yükseliş bekleyen arkadaşlarıma da büyük geçmiş olsun diyorum. Bırakın bu polyana cılığı da artık gerçekleri görün. Burası Türkiye.

  • crocodil27 Şubat 2016 23:44

    Dolar artışının iki nedeni vardı. Birincisi bizim gibi gelişen ülkeler kategorisinde bulunan güney afrikanın siyasi karışıklıkları ve cumhurbaşkanı sözcümüzün yaptığı referandum yapılabilir sözleridir. Doları öyle foreks de olsa uçurmak kolay değil. Bilginize

  • Mahmut Aziz Sertkaya27 Şubat 2016 20:41

    Doların artışının notla ilgisi yok ya notumuzu düşürseydi doları uçurcaktınız.Fitch tutmadı eee yükselmesinin nedeni güney afrikada siyasi kriz olmuşta eee başka ne bahane bana ne kardeşim güney afrikadan dış ticaretim mi var ??? bağlantı mı var.Arkadaşlar birileri oturuyo kara kara düşünüyor nereden çamur atsakda dolar yükselse para kazansak,bırakın kardeşim foreks işlemlerini felan.Kimse dolar sevdasına memleketini satmasın dolar yükseliyor kazanıyoruz diyorlar peki aldığın malların fiatı dolar bazında artıyor hani kar hani kar ????????

  • SALIM27 Şubat 2016 18:34

    DOLAR ATISININ NOTLA OILGISI YOK GUNEY AFRIKAYLA VARRRR.

  • kardemiks27 Şubat 2016 17:06

    Dolar alanın elinde kaldı.geçmiş olsun

  • dikkat yabancılara.!!27 Şubat 2016 12:02

    beyler zaten beklenti buydu,yani not yükselmedi,yükselmeyince bbb- olunca kağıt al demek kerizantem kuşu olmaya hazırlık demektir kanımca,zaten 69.000den gelmiş 75.000'e hadi alın da elimde kaldı çiçeklerle mendil olabilir.

  • türk vatandaşı27 Şubat 2016 11:08

    dolar alıpta notumuzun düşmesini bekleyenlere yazıklar olsun.benimde nakitim vardı ama 1 dolar dahi almadım.

  • alp27 Şubat 2016 10:11

    ohhh dolarlar ellerinde patar artıkkk. borsaya hücummm.

  • Pazartesi 27 Şubat 2016 09:34

    Borsa yoluna artı devam eder

  • Broker27 Şubat 2016 08:52

    Notumuzun yada enazından görünümün düşeceğini bekleyen çok kişi varmış, baksanıza dolara,ama avuçlarını yaladılar.

  • ender27 Şubat 2016 07:45

    PAZARTESİ BORSA YÜKSELİR.

  • Ali Demir27 Şubat 2016 03:41

    Bazı fırsatçılar piyasalar kapandıktan sonra dolara hücum ettiler.Eğer notumuzu düşürselerdi pazartesi borsa duman olmuştu dolar akşam saatlerinde 92 den 99 a fırladı insanlar bir anda noldu ya savaş mı çıktı felan.Çok ayıp çok bu kadar şerefsizlik olmaz.Fırsatını bulsalar bir bardak suda fırtına koparcaklar.Bazı aracı kurum yetkilileri piyasalar kapandıktan sonra dolar alın dolar alın diye etrafa haber salmışlar şerefsizler.Vatanını milletini sevmeyen ekonomist bozuntuları.3-5 kuruşa vatanını satar bunlar.

  • Nomura26 Şubat 2016 23:43

    Fırsatçılar borsaya hücum eder artık:)

  • nadir26 Şubat 2016 23:29

    bazı ekonomistler çok üzülmüştür gündüz bir televizyon kanalında amerikan verileri geldikçe ABD borsası ve dolar yükseliyor diye kahkaha atan ekonomist Türk borsası bu sırada düşüşünü de sevinçle karşılıyordu

  • editör26 Şubat 2016 23:21

    ..bu ne yaa!.her seferinde,bir reklam uğruna 10 mb harcıyor,yazık..