E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFitch'ten üzecek karar çıkarsa ne olur?---

Fitch'ten üzecek karar çıkarsa ne olur?

Fitch'ten üzecek karar çıkarsa ne olur?
25 Ocak 2017 - 12:10 borsagundem.com

Bu haftanın önemli verisi olan Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklandı. Şimdi piyasaların önünde Fitch beklentisi var

BORSAGUNDEM.COM

Merkez Bankası politika faizini değiştirmeyerek yüzde 8'de sabit bıraktı. Bunun dışında TCMB marjinal fonlamayı ve geç likidite penceresinde faizi yükseltme kararı aldı. Dün Merkez Bankası'nın bu kararı ile birlikte dolar tepki ve bir süre sonra geri çekilme yaşadı. Piyasalarda yeni beklenti ise Fitch oldu. Borsa Gündem piyasa beklentilerini uzmanlara sordu. Alan Yatırım Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk piyasa beklentilerini açıkladı. İşte o görüş:

Merkez Bankası’nın kararının ardından Türk Lirası cinsinden varlıklarda görülen satış baskısına ilişkin olarak, piyasa önce fiyatladı sonra anladı demek doğru olur diye düşünüyorum. Politika faiz oranında beklenilen 50 baz puanlık artışın görülmemesi ilk etapta Türk Lirası cinsinden varlıklar üzerinde satış baskısına neden olurken, aşırı olduğunu düşündüğümüz tepki geride bırakılırken, politika faizinde beklenilen artış gelmese de uzunca bir süredir etkin kullanılmayan politika faizi için beklenti karşılanmadı algısı biraz abartı olsa da, faiz koridorunun üst bandında ve geç likidite penceresinde görülmek istenen artışın gerçekleşmiş olması işlevsel olarak Merkez’in örtülü sıkılaşma politikasını sürdüreceğine işaret etmekte. Söz konusu kararlar ile birlikte 1 haftalık repo faiz oranında herhangi bir değişikliğe gidilmemesinden yola çıkarak Merkez’in bir süre daha repo ihalesi açmayacağı izlenimi oluşurken, karar metninde yer alan Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir ifadesi paralelinde 2017 yılında Merkez’in toplantı sayıları azalsa da mesaisinin artış göstereceği görüşündeyim. Bununla birlikte 2017 yılının ilk haftasında Türk Lirası cinsinden varlıklarda görülen stresin Fitch kaynaklı olduğu düşüncesinden yola çıkarak, Fitch cephesinden bizleri üzücü bir karar gelse de anlık bir fiyat hareketi yaratacağı düşüncesindeyim.
Borsa İstanbul yurt içindeki risklere rağmen güçlü duruşunu korumakta. Bir süredir şehir efsanesine dönmüş olsa da Borsa İstanbul’un gelişmekte olan ülke piyasalarına göre beklenen F/K bazında %20 iskontolu olması nedeniyle tutunuyor. Ancak yurt içindeki riskler devam ettiği sürece söz konusu hikayeden daha fazla beslenmesi mümkün görünmemekte olup, sürdürülebilir bir yükselişten bahsetmeye imkan vermiyor.
Altın cephesinde ise 2016 Kasım ayında Trump’ın başkanlık koltuğuna oturacağını öğrenmemizin ardından neredeyse her gün değer kaybeden altında kayıpları telafi etme çabası hakim. Bununla birlikte Trump başkanlık koltuğuna oturmadan Trump dönemi ile birlikte genişleyici maliye politikalarının (vergilerde indirim, kamu harcamalarında artış vb.) devreye girecek olması şimdiden ABD ekonomisine ilişkin olarak enflasyon ve büyümede artış beklentisi yaratmış durumda. Piyasanın öncesinde dolar için pozitif senaryoyu fazlası ile fiyatlaması kaynaklı belirsizlikler bir kenara dursun ilgili politikalardan bahsedilmemesi dahi Dolar cephesinde kar satışlarını beraberinde getirdi. Trump’ın bütçesinin onaylanması, ilgili büyüme reformlarının gerçekleşmeme olasılığının fiyatların içerisinde girmeye başlamasının etkilerini söz konusu belirsizlik unsuruna ilişkin stres fiyatlamalarını bir süre daha görebileceğimiz kanaatindeyiz. Bu sebeple altının yükselişi için biraz daha manevra alanına sahip olduğu görüşündeyim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • DOW26 Ocak 2017 00:05

    ENDEKS 2017 YILINDA 100 BİNİ DEVİRİR.ENDEKS DÜŞECEK DÜŞECEK DİYE KİMSEYE MAL ALDIRMADILAR 71000 DEN 84000 GELDİ BU PİYASA DÜŞMEZ

  • adem toyan25 Ocak 2017 23:03

    tabanı 40 bin,tavanı 100 bin olan bir bantta 2017 yılını geçireceğiz.

  • kenan25 Ocak 2017 21:47

    ellerindeki malı kakalamak için vatandaşa gaz veriyorlar mayısa kadar borsadan uzak durun

  • ahmet yemez25 Ocak 2017 19:38

    Dalga geciyor herhalde , 3 rating kurulusundan da , yatırim yapilabilir seviyeyi kaybetmek demek , bundan boyle hicbir buyuk emeklilik fonu ve ucuz parayi alamamak demek , anca serseri hedge fonlar, akbaba fonlar, yuksek faiz demek, 15 sene de ulkeyi cöp seviyesine getirdiler, bunlar hala hayal goruyor

  • reco25 Ocak 2017 18:58

    Bazıları ya ekonomi cahili , ya da yandaş .... ben diyeyim artık...

  • sinirli25 Ocak 2017 17:43

    evde hamur açmasını bilmeyen hatunlar,borsa yorumu yapıp milleti patronlara yedirmeye çalışıyor

  • KILIÇ25 Ocak 2017 17:26

    ÖLMÜŞ EŞŞEK KURTTAN KORKMAZ ZATEN DURUM KÖTÜ.

  • melih25 Ocak 2017 14:50

    seçim olmasaydı emin olun bu endeks 50 binlere gelirdi...seçime kadar ne kazanırsanız artık.**

  • eee ama25 Ocak 2017 13:00

    okula gitme çalışma sınava girme ödev yapma karne kötü olunca ver yangını vayyy mağdurum mağdurum üzüldüler beni ; üzerler çimento köprü tuğla süper de yemiyorlar yenmiyor

  • SPESİFİK25 Ocak 2017 12:31

    AŞAĞIDA 81.000 SEVİYESİ İLK HEDEF OLUR.BU DESTEK KIRILACAK OLURSA 79.000 SEVİYELERİ TEST EDİLEBİLİR...