E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFon yöneticileri Nvidia’ya yenildi---

Fon yöneticileri Nvidia’ya yenildi

Fon yöneticileri Nvidia’ya yenildi
04 Ekim 2024 - 16:03 borsagundem.com

Bu yıl aktif fon yöneticilerine en çok kaybettiren hisse Nvidia oldu. Üstelik FT haberine göre çip üreticisinin yüksek hisse performansı fonların yıllık performansına zarar verecek kadar ileri gitti

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok yatırımcı ve analist bu yılın aktif olarak yönetilen yatırım fonları için harika bir yıl olacağına inanıyordu. Ancak Financial Times’ın haberine göre yükselecek doğru hisseyi seçmeye odaklanan aktif yatırımcılar bu yıl da borsaların genelinden daha zayıf performans gösterdi.

Üstelik bu yıl yatırımcılar için kötü bir yıl da değildi. UBS verilerine göre ortalama bir aktif büyük sermayeli ABD hisse senedi yatırım fonu bu yıl ücretler hariç %20 getiri sağladı. Getiriler sürdürülebilirse 2024 kayıtlardaki en iyi yıllardan birisi olacak.

Aktif don yöneticileri için asıl sorun S&P 500 Endeksi’nin geçtiğimiz hafta itibariyle 2024’ün başından itibaren temettüler dahil %22,1 getiri sağlamış olması. UBS rakamlarına göre aradaki %2,1’lik getiri farkı aktif yatırımcılar için 2019’dan bu yana en büyük seviyeyi işaret ediyor.

Aktif yatırımların endeks genelinden daha düşük performans göstermesi daha büyük hisse senetlerinin yükselişte olduğu bir piyasa ortamında bir dereceye kadar doğaldır. Bu yıl küçük sermayeli hisse senetlerinin dikkat çekici girişimlerine rağmen büyük sermayeli Hisse senetleri yüksek performans göstermeyi sürdürdü.

Aktif fon yöneticileri çoğunlukla büyük sermayeli hisse senetlerine ağırlık vermez. Zira ilk 10 hisse tercihlerinin endeks performansını taklit etmesi fon yöneticilerinin aldığı parayı hak etmediğine dair eleştirileri ortaya çıkarabilir ve fon yöneticileri için utanç verici bir tablodur. UBS Hisse Senedi Stratejisti Partrick Palfrey de ABD’de hisse senedi toplayan yatırımcıların %77’sinin büyüklük açısından endeks genelinin altında kaldığını hesaplıyor.

Çoğu zaman, alışılmadık derecede iyi performans gösteren bazı sektörler de aktif fon yöneticilerinin performansını mahvedebilir. Ancak 2024'te aktif yatırımcıların performansını bozan sektörler ve hatta genel olarak büyük sermayeli hisse senetleri değildi. Düşük performans ezici bir çoğunlukla tek bir hisse senedinin üstün performansından kaynaklandı: Nvidia.

Financial Times’ın haberinde aktif yatırımcıların portföy performansına en fazla etki eden hisse senetleri derleniyor. UBS kaynaklı araştırmaya göre Nvidia’nın performansı tek başına aktif yatırımcıların düşük performansının %1,43’lük kısmını kapsıyor. 

Diğer bir deyişle aktif fonlar yıl başından bu yana endeks geneline göre %2,1’lik düşük performans gösterdi ve bu düşük performansın %1,43’lük kısmının Nvidia hisselerinden kaynaklandığı tahmin ediliyor. Bu oran diğer dokuz en yüksek performans gösteren hissenin etkisinden neredeyse iki kat daha fazla.

Nvidia hisseleri haziran ayında ulaştığı zirvenin arından dalgalı bir seyir izledi. Dev çip üreticisi en yüksek seviyesinin yaklaşık %13 gerisine düştü. Aktif fon yöneticileri çip üreticisinin hisselerinin değer kaybetmeye devam etmesini ancak borsaların genelindeki yükselişin de canlı kalmasını umuyorlar.

ABD'de tarım dışı istihdam beklentiyi aştıABD'de tarım dışı istihdam beklentiyi aştı

 

Goldman Sachs: ABD borsalarında hedef 6.000 puanGoldman Sachs: ABD borsalarında hedef 6.000 puan

 

Trump zaferi borsada hangi sektörlere yarayacak?Trump zaferi borsada hangi sektörlere yarayacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)