E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizForeks piyasasında risk sinyalleri---

Foreks piyasasında risk sinyalleri

Foreks piyasasında risk sinyalleri
13 Kasım 2012 - 11:58 borsagundem.com

HSBC'nin Küresel Risk Göstergesi, ekonomide iyileşmeden faydalanan para birimlerinin risk içerdiğini bildirdi

BORSAGUNDEM.COM
HSBC'nin geliştirdiği "Küresel Risk Göstergesi"nin, global ekonomideki iyileşmeden faydalanan para birimleri için tehlike sinyalleri verdiği bildirildİ.
Bloomberg'in haberine göre gösterge, önümüzdeki yıl boyunca döviz piyasasında ciddi volatiliteye işaret ediyor. HSBC'nin Küresel Risk Göstergesi; dolar, euro ve yen opsiyon sözleşmelerinde ima edilen oynaklığı bir araya getiriyor. Üç aylık gösterge, son olarak yüzde 10.3 seviyesindeydi. Bu da, bir yıllık seviye olan yüzde 12.1'in biraz altında.
Tarihsel seyir baz alındığında, önümüzdeki dönemde dolar ve Japon yeninin değer kazanacağı, buna karşılık Brezilya reali ve Güney Afrika randı gibi yüksek riskli ama yüksek getirili para birimlerinin zayıflayacağı söylenebiliyor.
Carry trade kazançlarını ölçen bir başka gösterge olan UBS V24 Carry Endeksi ise, 2011 başlarından bu yana görülen en düşük düzeyde. Bu da, son dönemde carry trade alanına yönelen yatırımcıların kaybettiğini gösteriyor. Örneğin, gösterge faizin yüzde 7.25 olduğu Brezilya'da
real almak için borç aldıkları dolarları satan yatırımcılar, bu sene yüzde 3.5 kaybetti, çünkü real, Şubat ayından bu yana yüzde 21 geriledi. Benzer bir işlemi Güney Afrika randı için yapan yatırımcılar
ise yüzde 3.9 kaybetti. Buna karşılık, dolara endeksi kredilerin getirisini yatırımda kullanmanın "kolay kazanç" sağlayacağı, çünkü Fed'in gecelik bankalar arası borçlanma faizini 2015 ortalarına dek sıfıra yakın tutma sözü verdiği kaydediliyor.
Bloomberg'e konuşan HSBC stratejisti Daragh Maher, piyasaların 2013 yılında "yeni bir karışıklık" için potansiyel gördüğünü belirterek, yeni krizleri tetikleyebilecek unsurlar arasında ABD'de gelmesi
muhemel vergi artışları ve harcama kesintileri, Avrupa'daki borç krizi ve Çin'de siyasi değişimi saydı. Wells Fargo stratejisti Nick Bennenbroek ise, büyük para birimlerinin faiz oranlarına göre hareket etme eğiliminde geçmişe göre bir zayıflama görüldüğüne işaret etti.
KURTLAR SOFRADAN ÇEKİLDİ
Bu değişim göz önüne alındığında, foreks spekülasyonuna rağbet olmaması sürpriz olmuyor. Nitekim, ICAP'in EBS sistemi üzerinden gerçekleştirilen günlük ortalama foreks işlemi hacmi, Ekim ayında yıllık yüzde 46 geriledi. Bloomberg'in haberine göre, spekülatörleri piyasadan çekilmeye
zorlayan oynaklık arttıkça, ABD Doları da güçlenebilecek. Citigroup tahminlerine göre euro, 2013 sonunda 1.22 dolar civarına gerileyecek. Eylül ayı itibarıyla en başarılı foreks tahmincisi olan
Wells Fargo da, sene sonunda EUR/USD'yi 1.22 seviyesinde öngörüyor. Buna karşılık HSBC, 2013 sonunda EUR/USD için 1.40 gibi yüksek bir seviye tahmin ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • NOSTRABORSAADAMUS13 Kasım 2012 13:18

    FOREX'TE İHRACAT VEYA İTHALATINI HEDGE ETME DIŞINDA KUMAR OLARAK OYNAYANLAR BATMAYA MAHKUM.BU TÜR PİYASALARI KUMAR YERİ YAPANLAR DA GELECEKTE İŞSİZ KALMAYA MAHKUMDUR.