E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFundstrat: Fed verilere aşırı bağımlı---

Fundstrat: Fed verilere aşırı bağımlı

Fundstrat: Fed verilere aşırı bağımlı
23 Ağustos 2024 - 14:53 borsagundem.com

Fundstrat'tan Tom Lee, Fed’in karar alma noktasında yetersiz kaldığını öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırımcılar Fed’in faiz indirimlerini bekliyor. Bugün Jackson Hole’da konuşacak Fed Başkanı Jerome Powell’ın nasıl bir patika çizeceği merakla bekleniyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Fundstrat'tan Tom Lee, Jerome Powell'ın verilere aşırı bağımlı olduğunu ve bunun Fed'in karar alma yeteneklerine zarar verdiğini söylüyor.

Yumuşak iniş ihtimali kaçıyor

Fortune’dan Paolo Confino’nun haberine göre, “Fed'in bir veri sorunu var; sorun verilerin kötü olması değil, aslında çoğu doğru yönde ilerliyor gibi görünüyor.” Fundstrat Global Advisors yönetici ortağı Tom Lee, yaptığı bu açıklamaya, “Fed'in kararlarını almak için verilere aşırı güvenmesi önemli bir sorun” dye ekliyor.

Lee, Fed'in bunu yaparak enflasyonu dizginlemek için gereken kararları almakta geç kaldığını ve Fed'in aynı hatayı tekrarlama riski taşıdığını savunuyor. Lee, “Şimdi yumuşak iniş ihtimalini kaçırıyorlar” diyor.

Lee'ye göre yumuşak iniş olasılıkları artıyor ancak bu noktada henüz bir kesinlik yok. Lee, “Anahtar nokta Fed'in veri bağımlılığından kurtulması çünkü enflasyon dönüşünü kaçırmalarının nedeni veri bağımlılığı” diyor.

Lee'nin yorumları, Fed'in veriye dayalı yaklaşımıyla tam bir tezat oluşturuyor. Fed Başkanı Jerome Powell, daha fazla ‘iyi veri’ görene kadar faiz oranlarını düşürmeyeceğini defalarca söyledi. Ancak Powell sonunda dileğine kavuşuyor gibi görünüyor. Çarşamba günü yayınlanan son Fed toplantısının tutanaklarına göre, Fed yetkilileri ‘son verilerin enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru hareket ettiğine dair güvenlerini artırdığını’ değerlendirdi.

Fed’in eylem planı yok

Ancak, Fed her zaman bu kadar net şekilde doğrudan verilere odaklanmamıştı. Aslında, bunun olması gerektiği fikri Fed tarihinde nispeten yeni sayılıyor ve bunun 2010'ların ortalarında başladığı görülüyor. Esasen bu, Fed'in faiz oranlarını düşürme ve enflasyonu düşürme konusunda belirli bir eylem planına bağlı kalmadığı anlamına geliyor.

Bunun yerine Fed, kararlarını fiyatların gerçekten düştüğü gerçeğine işaret eden belirli piyasa göstergelerine dayanarak alır. Geçmişte, Fed bazen faiz oranı kararlarını önceden belirlenmiş bir zaman çizelgesine dayanarak alırdı. Örneğin, Ağustos 2011'de faiz oranlarının ‘en azından 2013 ortasına kadar’ sıfır seviyesinde kalmasını beklediğini açıkça belirtmişti.

Eleştirmenler, Fed'in veriye bağımlı yaklaşımının, ekonominin nereye gittiğini tahmin etmek yerine verilerin gelmesini beklediği için bazen eğrinin gerisinde kaldığı anlamına geldiğini söylüyor. Ayrıca, veriler karışık sinyaller veriyorsa, verilere aşırı güvenmenin yararlı olmadığını da ekliyorlar.

Bu, özellikle enflasyonun tırmanmaya devam ettiği ancak tüketicilerin harcamaya devam ettiği geçen yıl sağlaması yapılmış bir durumdu; oysa yüksek fiyat dönemlerinde genellikle tam tersi olması beklenir. Bununla birlikte, tüketiciler artık yılın başlarında olduğundan daha tutumlu hale geliyor.

Ekonomi bıçak sırtında

St. Louis Federal Rezerv Bankası'nın eski başkanı James Bullard'a göre, doğru şekilde yapılan veri bağımlılığı, önemli kısımları dikkat dağıtıcı unsurlardan ayırarak ve tanıyarak her şeyi elemeyi gerektirir. Veri bağımlılığının destekçisi olan Bullard, 2016 tarihli bir blog yazısında, “Ekonomiyle ilgili her gözlem, örneğin, bir GSYİH raporu veya bir istihdam raporu, belirli miktarda sinyal ve belirli miktarda gürültü içerir. Politika yapma sanatı, sinyali gürültüden ayırmayı gerektirir” diyor.

Ekonominin mucizevi bir yumuşak iniş ile durgunluk arasında bıçak sırtında sallandığı göz önüne alındığında, Fed'in nabzı doğru bir şekilde tutması şu anda kritik önem taşıyor. Fed, iki yılın büyük bir bölümünde durgunluğa ve işsizlikte artışa neden olmadan enflasyonu düşürmeyi başardı. Ancak şimdi, faiz indirimi için uygun zamanlamayı kaçırırsa, tüm bu çalışma boşa gidebilir. Şu anda, ekonomistler ve yatırımcılar Eylül ayında bir faiz indiriminin neredeyse kesin olduğuna inanıyor ve yıl sonundan önce bir yenisinin olması da muhtemel.

Lee, şimdiden daha fazla faiz indirimine göz dikmiş durumda. Lee, “Daha agresif bir şekilde faiz indirimi yapmak aslında mantıklı olurdu, en azından piyasanın bakış açısından” diyor.

Fed yetkilisi Collins: Resesyonu tetiklemeden hedeflerimizi başarabilirizFed yetkilisi Collins: Resesyonu tetiklemeden hedeflerimizi başarabiliriz

 

Fed tutanaklarında eylülde faiz indirimi sinyaliFed tutanaklarında eylülde faiz indirimi sinyali

 

Ed Yardeni: Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirimine gidecekEd Yardeni: Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirimine gidecek

 

Atlanta Fed Başkanı Bostic Eylül ayını işaret ettiAtlanta Fed Başkanı Bostic Eylül ayını işaret etti

 

Jackson Hole konuşması öngörülebilir olmaktan uzakJackson Hole konuşması öngörülebilir olmaktan uzak

 

Jackson Hole’da 50 baz puanlık faiz indirimi mesajı gelir mi?Jackson Hole’da 50 baz puanlık faiz indirimi mesajı gelir mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir dost23 Ağustos 2024 19:42

    Bist hisselerini dusuruyorsun para kaybediyoeum baskasi degil sen dusuruyorsun , buranin vatandasi yalan soyleyip hisselerini yuksekten ky ye satmaz hep sen dusuruyorsun