E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFutbolculara kötü haber!---

Futbolculara kötü haber!

Futbolculara kötü haber!
04 Temmuz 2013 - 13:41 borsagundem.com

Yeşil sahalar bu habere çok üzülecek... Türkiye vergi cenneti olmaktan çıkıyor mu?

Transfer sezonunda milyonlarla ifade edilen rakamlara imza atan futbolcular, TBMM'de bulunan yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısının yasalaşması halinde ödedikleri verginin iki katından fazlasını ödemek zorunda kalacak.
TÜRKİYE "VERGİ CENNETİ" OLMAKTAN ÇIKACAK MI?
Bu çerçevede örneğin yıllık kazancı 1 milyon lira olan bir futbolcu, halen yürürlükte olan yasa ile 150 bin lira vergi öderken, yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısının yasalaşması halinde ödeyeceği vergi 340 bin 125 liraya yükselecek. Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı bu haliyle yasalaşırsa, Türkiye futbolcular için "vergi cenneti" olmaktan çıkacak. Transferlerde birçok büyük Avrupa kulübünün ödediği rakamlardan aşağı imza atmayan futbolcular, vergi sonrası kazançlar dikkate alındığında Avrupa liglerinde oynayan birçok yıldızı geride bırakıyordu. Yürürlükte olan Gelir Vergisi Kanunu'na göre Süper Lig'de oynayan futbolcular yüzde 15, bir alt ligdeki kulüplerde oynayan futbolcular yüzde 10, diğer kulüplerde oynayan futbolcular ise yüzde 5 vergi ödüyor. Teknik direktörlerin ödediği vergi ise yüzde 35.
VERGİ YÜZDE KAÇA YÜKSELECEK?
TBMM'de ilgili komisyonlarda bulunan yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı yasalaşırsa, milyonlarla ifade edilen rakamlara imza atan futbolcuların kazançlarına bakılmaksızın uygulanan yüzde 15 gelir vergisi ödemeleri uygulaması kalkacak. Yerini, ücretlilerde olduğu gibi kazanca göre vergilendirme alacak. Eğer bir futbolcunun yıllık geliri 160 liranın altındaysa gelir dilimlerine göre yüzde 15, 20, 27 ve 35'lik oranda vergilendirilecek. Kazanç 160 bin liranın üzerindeyse futbolcu da beyanname verecek. Gelir ve gider bildiriminde bulunarak ortaya çıkan rakam üzerinden vergisini ödeyecek.
Halen en üst ligde oynayan bir futbolcunun ödediği vergi İngiltere ve Japonya'da yüzde 50, Almanya'da yüzde 45, İspanya ve İtalya'da yüzde 43, Fransa'da yüzde 40, Hollanda'da ise yüzde 30 düzeyinde bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı04 Temmuz 2013 14:50

    Yabancılar burada net kazanç yüksek diye geliyor. Vergi gelir ise yerli futbolcunun önü açılır. Hatta futbola meyilli gençler bu işe meslek olarak bakıp kendilerini yetiştirebilir.