E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarG20'den 53 kelimelik Çin ayarı---

G20'den 53 kelimelik Çin ayarı

G20'den 53 kelimelik Çin ayarı
21 Şubat 2011 - 01:42 borsagundem.com

G20, ekonomik dengesizlikleri tespit ederek krizi önlemek için izlenecek göstergeler üzerinde anlaştı.

Dünyanın önde gelen 20 ekonomisinin temsil edildiği Paris’teki G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısında üye ülkeler ekonomik dengesizlikleri tespit ederek yeni bir krizden kaçınmayı amaçlayan göstergeler üzerinde anlaştı.
Ancak anlaşma için tüm katılımcıların ikna olması gerektiğinden zirvenin yoğun pazarlıklarla geçtiği ortaya çıktı. Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, zirve, hem herkesi memnun eden, hem de herkesin yorumuna açık ‘53 kelimelik bir cümle’ye kilitlendi.
Bildiride yer alması planlanan cümle, özetle, para birimi yuan’ın değerini düşük tutan ve yüksek cari işlemler fazlası veren Çin’i yakından ilgilendiren, “Bir ülkenin politikalarının dengesizliğe yol açıp açmadığı belirleneceği zaman döviz kurları ile maliye ve para politikaları dikkate alınacaktır” şeklinde formüle edilmişti. Çin, döviz fazlasının ödemeler dengesinden değil, dış ticaret dengesinden izlenmesi ile döviz rezervi büyüklüğü ölçülürken, faiz gelirinin hesaba alınmaması için ısrar etti.

Kahn: Sulandırdılar
Görüşmelerin çökmek üzere olduğunu gören Fransa, cümlenin baştan formüle edilmesi teklifini getirdi. Bunun üzerine cümle, ‘dikkate alınacaktır’ yerine ‘gerekli ilgi gösterilecektir’ diye bitirildi. Bir G20 yetkilisi, bunun karışıklık yaratacağını belirterek, “Artık Fransızlar kurun dengesizlik göstergesi olduğunu savunurken Çinliler öyle olmadığını belirtebilir” dedi.
Göstergelerin nasıl değerlendirileceğini nisanda Washington’da ele alınacak. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, uzlaşmanın, ulusal bencillikler nedeniyle “sulandırılmış” olduğunu ifade etti.

Krize karşı izlenecek göstergeler

* Cari işlemler fazlası kriterinin yumuşatılmasıyla Çin de göstergeleri kabul etti. 
* Çin’in döviz rezervlerinin faiz ödemesinin, cari işlemler dengesi hesaplamasından çıkarılmasıyla gösterge, cari işlemler dengesi ile dış ticaret dengesi arasında belirlendi. 
* Diğer göstergeler, kamu borçları ve açıkları, özel borç seviyesi ve tasarruf oranı olarak kabul edildi. 
* Döviz rezervleri ile Çin ve ABD ilişkilerinde tartışma konusu olan döviz kurları ise gösterge listesine dahil edilmedi.
* Göstergelerle, faiz oranları, enflasyon ve ekonomik büyümedeki bozulmalara yol açan devasa bütçe açıkları ve fazlalarının önüne geçerek yeni bir finansal krizin yaşanmasının önüne geçilmesine çalışılıyor.

Babacan: Bildiri istediğimiz gibi
G20 zirvesine katılan Devlet Bakanı Ali Babacan, beklediklerinden iyi bir konsensüs oluştuğunu kaydetti. G20 ülkelerinin ilk kez belirli göstergeler çerçevesinde hareketle ilgili kararlar aldığını anımsatan Babacan, “İlk kez küresel ölçekte ekonomik kriter göstergeleri konuldu. Yaptırım içeren bir gösterge seti oluştu. Bizim ısrar ettiğimiz konular da sonuç bildirisine girdi” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)