E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisGALATASARAY'IN BORCU NE KADAR?---

GALATASARAY'IN BORCU NE KADAR?

GALATASARAY'IN BORCU NE KADAR?
09 Mart 2010 - 12:15 borsagundem.com

G.Saray'ın borcu ne kadar?Galatasaray Spor Kulübü'nün bir bankaya verilen 2009 yılı Faaliyet Raporu'nu buldum.09/03/10 12:06Fatih Altaylı'nın başlattığı, Galatasaray'ın yöneticileri ve muhaliflerinin devam ettirdiği tartışmanın özü şu: Galatasaray'ın ne kadar borcu var?

Atış serbest şeklinde süren tahminler, 300 milyon TL ile 800 milyon TL arasında bir borç gösteriyor. Hakikaten neremiz doğru ki dedirten bir tartışma. Büyük bir bölümü halka açık, topluma mal olmuş, koca, koca işadamlarının üyesi olduğu, milyonlarca taraftarı olan bir kulübün (ve kulüplerin) şeffaflığını siz anlayın artık... Bu işletmenin, bir spor kulübünün borcu baktığınız yere göre, yönetime yakın ve uzak oluşunuza göre değişebilir mi? Kulüp yönetimi borç bu kadardır dediğinde herkesin o borç rakamını referans olarak kabul etmesi gerekmez mi? * Tabii ben de takıldım rakamlara. Galatasaray Spor Kulübü'nün bir bankaya verilen 2009 yılı Faaliyet Raporu'nu buldum. Kulübün borç-alacak tablosu şöyle: (Rakamlar yuvarlanmıştır.) * Nakit çıkışı gerektiren borçlar: - 149 milyon dolar Nakit girişi gerektiren mevcutlar ve alacaklar: 20 milyon dolar. Net nakit çıkışı gerektiren borçlar: - 129 milyon dolar * Nakit çıkışı gerektirmeyen borçlar: - 100 milyon dolar Nakit girişi gerektirmeyen mevcutlar ve alacaklar: 22 milyon dolar Net nakit çıkışı gerektirmeyen borçlar ve yükümlülükler: - 78 milyon dolar... * Net gelecek yıllar gelir-gider sözleşmeleri: 47 milyon dolar * Şarta bağlı yükümlülükler: - 60 milyon dolar * Bu rapordan anladığım şu: Galatasaray Spor Kulübü'nün 31.12.2009 tarihi itibarıyla konsolide borç toplamı (nakit, nakit çıkışı gerektirmeyen ve yükümlülükler) 309 milyon dolar. Buna karşılık (nakit, nakit girişi gerektirmeyen ve sözleşme gelirleri) 89 milyon dolar alacak var. Bu borç durumuna bankalardan sağlanan (Futbol AŞ ile Sportif AŞ'nin birleştirilme işlemi için kullanılacak) 70 milyon doları ekleyin. Yani... Galatasaray'ın toplam 379 milyon dolar (700 milyon TL) borcu var diyenler haklı. Galatasaray'ın toplam nakit borcu 200 milyon dolardır (300 milyon TL) diyenler de haklı... * Galatasaray için "Toparlanamaz bir borç batağına gömüldü" diyenler ise haksız. 5 banka 70 milyon dolar krediyi batırsın diye bir kulübe vermez. Yani krediyi verenler, kulübün (5 yıllık gelir-gider) durumunu dengeli ve olumlu görüyorlar. "Parayı verenler bilmiyor ben biliyorum" diyenlerdenseniz lafım yok elbette. Bir başka nokta: Bankaların yaptığı projeksiyona göre, 2009-2010 döneminde kulüp 77 milyon dolar zarar edecek. 2010-2011 döneminde zarar 11 milyon dolara inecek. 2011-2012 sezonundan itibaren her yıl 30 ile 50 milyon dolar arasında gelir elde edecek. Tüm bu süreçlerde kulübün konsolide bilançosu 300 ile 350 milyon dolar arasında olacak. Fazla rakam oldu ama spor kamuoyuna ve yatırımcılara arz ederim... YAVUZ SEMERCİ-GAZETE HABERTÜRK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)