E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporGalatasaray'ın borcuna itiraz var---

Galatasaray'ın borcuna itiraz var

Galatasaray'ın borcuna itiraz var
09 Temmuz 2011 - 12:43 borsagundem.com

Galatasaray’ın 328 milyon dolarlık borcuna eski yönetimden itiraz var

Galatasaray’da bugünkü mali kurul öncesi yeni yönetimin ekonomi kurmayları mevcut borcun 328 milyon dolar olduğunu, bu borç tutarı kadar borçlanma yetkisi isteyeceklerini belirtti. Ancak Işın Çelebi, sözü edilen borç tutarına itiraz ederek, “Kulübün banka borcu toplamı 149.6 milyon dolardır üstelik vadesi de iddia edildiği 2 yıl değildir faizi ise yüzde 8 civarındadır” dedi.
Anlaşılan o ki bugünkü Galatasaray Kulübü’nün mali genel kurulu oldukça tartışmalı geçecek. Ünal Aysal başkanlığındaki yeni yönetimin kurmayları Adnan Öztürk, Refik Arkan, Adnan Nas, Aka Gündüz Özdemir ve Mehmet Cibara ile önceki gün Suada’da buluşmuş kulübün son mali durumunun fotoğrafını çekmiştik.
Kurmaylar son ekonomik bilançoyu şöyle özetlemişti:
- Toplam borç 328 milyon dolar.
- Vadesi geçmiş borçlar 74 milyon dolar.
- Kulübün 1 milyar 187 milyon liralık menkulleri teminat gösterildiğinden ipotekli.
- Gelirler temlik altında.
- Borcun vadesi ortalama 2 yıl.
- Faizi de dolar bazında yüzde 12’yi buluyor.
- Kasada tek kuruş yok. Günlük işler kasa kolaylığı yöntemi ile yürütülebiliyor.
Dünkü yazıma ve yeni yönetimin çektiği bu fotoğrafa Adnan Polat yönetiminin ikinci başkanı Işın Çelebi’den itiraz geldi.
Işın Çelebi, ısrarla borç tutarının yanlış hesaplandığını, loca satışı, sponsorluk, isim hakkı gibi gelirlerin hizmetle geri ödecek tutarın tarif edilen 328 milyon dolarlık borcun içinde yer almaması gerektiğini savundu. Çelebi, “178.4 milyon Dolar tutan hizmetle ödenecek borçlar için taze paraya ve kaynağa kesinlikle ihtiyaç yok” diyor.
Işın Çelebi, Galatasaray Kulübü’nün bankalara olan borcunun 149.6 milyon dolarla sınırlı olduğunu belirtirken bunun ayrıntılarını da şöyle aktardı:
“2006 yılı başında Vakıfbank’a olan 316 milyon dolarlık borç için mahkemeler aleyhimize icra işlemi başlatmıştı. Bu borcu 2007 yılında yeniden yapılandırdık ve 51 milyon dolara düşürdük. Ödediğimiz tutarın dışında halen ödenmesi gereken tutar 35 milyon dolar seviyesindedir. Sportif AŞ ile Futbol AŞ’nin birleştirilmesi için gerekli kaynak da 70 milyon dolar borçlanarak Şekerbank ve Denizbank konsorsiyumundan temin edilmiştir.”
Çelebi, borcu miktarı kadar iddia edilen borç faizine de itiraz ediyor: “Kesinlikle borcun faizi yüzde 12’ler düzeyinde değildir. Vakıfbank ile yapılan protokolde borç yüzde 8, Denizbank-Şekerbank konsorsiyumu ile yapılan anlaşmada ise faiz yüzde 8.75’dir.”
2011 yılı başında Galatasaray’ın tüm hesaplarının incelendiğini ve UEFA lisansının alındığının altını çizen Çelebi, bunun önemli bir başarı olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Bugünkü yönetimin istediği yetkiler dikkatli analiz edildiğinde ciddi bir akıl karışıklığı yaşandığı ortadadır. Sportif AŞ’nin yüzde 33 hissesi satılmak istenmektedir. Bu 200 milyon dolar hasılat demektir. Gelir ve giderlerin birleştiği yeni şirketin yapılanmasında maddi manevi bedeller ödenmiş, süreç çok zor çözülmüştür. Ancak iki şirketin birleşmesi kulübe büyük bir güç kazandırmıştır. Bugün bu şirketin hisselerinin satılmak istenmesi büyük hatadır. Riva’dan gelmesi muhtemel gelir 300 milyon dolardır. Bunun altındaki bir gelir kesinlikle kabul edilemez. Üstelik bu gelirin yarısı da peşin talep edilmelidir. (Yeni yönetimin ekonomi kurmayları çöpsüz üzüm olarak gördükleri Riva’dan elde edilecek gelirin 250-260 milyon dolar seviyesinde olabileceğini vurgulamıştı) Bunlara ek olarak 200 milyon dolar daha borçlanma yetkisi istenmektedir. Yani bu durumda istenen yetkilerin mali tutarı 700 milyon doları bulmaktadır. Bunun nerede ve nasıl kullanılacağı belli değildir. Oysa bugün itibarıyla azami 100 milyon dolar düzeyinde bir nakit ihtiyacı vardır.”
Işın Çelebi, “Galatasaray’ı kimse yeniden sıkıntıya sokamaz. Galatasaraylılar buna asla izin vermez. Burada Galatasaray’ı satmak için yetki istenmektedir” diyerek bugünkü genel kurulun tansiyonunun yüksek geçeceğinin de sinyalini vermiş oldu. Ercan İnan/Vatan

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)