E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiGaranti Bankası için öneriler---

Garanti Bankası için öneriler

Garanti Bankası için öneriler
07 Mayıs 2011 - 14:13 borsagundem.com

Beklentilerin üzerinde kâr açıklayan Garanti Bankası hisseleri için analistler şu önerilerde bulundu

GARAN
-Faiz dışı gelirler karı beklentilerin üstüne taşıdı. 855 mn TL olarak açıklanan 1Ç11 dönem net karı, 740 mn TL olan piyasa beklentisini oldukça aştı. Bankanın, net faiz marjındaki daralmayı, operasyonel verimi artırma ve faiz dışı gelirlere daha fazla odaklanma yoluyla aşmaya çalıştığı görüldü. Net kar yıllık bazda %15 azalırken, çeyreksel bazda %22,5 artış gösterdi. 1Ç11 döneminde alım-satım faaliyetlerinden elde edilen ticari karın operasyonel gelire yaptığı 264 mn TL katkı dikkat çekti. 484 mn TL değerinde temerrüt halindeki kredi satışından elde edilen 53,9 mn TL, daha önce bu alacakların tamamına karşılık ayrılması nedeniyle, tamamen gelir olarak kaydedildi.
-Tüketici kredilerindeki artış, toplam kredi artışının gerisinde kaldı. Aktif toplamı 2010 yıl sonuna göre sabit kalan Banka, çeyreksel bazda %7,8 artış gösteren ve 71,6 milyar TL’ye ulaşan brüt kredi toplamını, büyük ölçüde menkul kıymet portföyünden fonladı. Bu dönemde menkul kıymet portföyü %13,1 azalarak 33,7 milyar TL’ye geriledi. 1Ç11 dönemi sonundaki bankacılık sektör verileri incelendiğinde, tüketici kredileri, toplam kredilerden daha hızlı büyürken, Garanti’nin tüketici kredi portföyü çeyreksel bazda %6,5 artarak, toplam kredilerdeki büyümenin gerisinde kaldı. Yabancı para cinsinden krediler çeyreksel bazda %7,1 büyüme kaydetti. Bankanın, aynı risk grubu dahilindeki mevduatları hariç tutulduğunda mevduat tutarı %1,3 geriledi.
-Net faiz marjı %3,5’e geriledi. 4Ç10 dönemi net faiz marjına enflasyona endeksli tahvillerdeki getiri ile yüksek katkı yapan menkul kıymet portföyünün, 1Ç11 döneminde getirisinin azalması ile birlikte, Banka net faiz marjı 110 bps daraldı ve %3,5 olarak gerçekleşti. Kredi arzını finanse etmek için mevduat dışı fonları da kullanan Bankanın bu nedenle kredi ve mevduat arasındaki marjı 30 bps iyileşme gösterdi.
-Operasyonel verimlilikteki artış karlılığı olumlu etkiledi. Net faiz gelirlerindeki daralma nedeniyle operasyonel verimliliğe verdiği önemi artıran Bankanın operasyonel giderleri yıllık ve çeyreksel bazda sırasıyla %9 ve %24 azaldı ve giderlerin, operasyonel gelire oranı yıllık bazda 50 bp azalarak %34,0 oldu (4Ç10: %48,0) 1Ç10 dönemine göre personel sayısı %3 azalan Bankanın, yıllık personel giderleri ise %10 düşüş gösterdi. Tüketici kredilerindeki mütevazı artış, net komisyon gelirlerinin çeyreksel bazda %1 düşüşünde etkili oldu.
-Aktif kalitesindeki iyileşme devam ediyor. 4Ç10 döneminde %2,9 olan kredi temerrüt oranı 1Ç11 döneminde %2,1 gerileyen Banka’nın aktif kalitesinde iyileşme bu dönem de devam etti. Kredi temerrüt orandaki düşüşte, 484 mn TL değerindeki temerrüt halindeki kredinin satışı etkili oldu. Ayrıca, tahsil edilen takipteki kredilerin, yeni temerrütlere oranı %152 olurken, nominal anlamda takipteki kredi miktarı düşüş gösterdi. Kredi risk maliyeti 1Ç11 döneminde çeyreksel bazda 8 bp azalarak 62 bps’ye geriledi.
-Garanti için hedef fiyatımız 8.72 TL. Garanti Bankası 1Ç11 döneminde faiz dışı gelirlerin katkısı beklentilerin üstünde kar etti. Operasyonel verimliliğini artıran Banka, net faiz marjındaki daralmanın etkisini bir ölçüde hafifletirken, yılın kalanında bu etkinin ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Tüketici kredilerindeki düşük oranlı artış komisyon gelirlerini olumsuz etkilerken, Banka’nın kredi fonlamasında mevduat dışı kaynaklara yönelmesi kredi – mevduat arasındaki marjın iyileşmesinde etkili oldu. Banka için belirlediğimiz hisse başı hedef fiyat 8,72 TL olup, GARAN hisseleri için tavsiyemiz ‘TUT’ yönündedir.
RAPORUN DETAYI İÇİN TIKLAYINIZ
ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)