E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGaz fiyatları 2'ye katlanacak!---

Gaz fiyatları 2'ye katlanacak!

Gaz fiyatları 2'ye katlanacak!
22 Mayıs 2012 - 12:25 borsagundem.com

Son 10 yılın en düşük seviyelerine gerileyen doğalgaz fiyatlarının yakın vadede iki katına çıkması bekleniyor

Doğalgaz fiyatları ile ilgili önemli bir açıklama Shell CEO’sundan geldi. Royal Dutch Shell analizlerine göre özellikle ABD’de son 10 yılın en düşük seviyelerine gerileyen doğalgaz fiyatlarında yakın vadede artış görünüyor.
Son dönemde ABD’de kaya gazı (shale) üretiminin başlaması ile ülkenin gaz ihtiyacının karşılanması hatta satacak kadar rezervlerini genişletmesi ile son 10 yılın en düşük fiyatları dikkat çekiyordu. Bu teknik şimdi Kuzey Amerika ve Avrupa yaygın hale geldi. En son raporlarda Çin’de de umut vadeden rezervlerin bulunduğu yönünde oldu.
Shell CEO’su Peter Voser ABD’de aratacak talebi gerekçe göstererek doğalgazda fiyatların 2015’e kadar iki katına çıkabileceği uyarısında bulundu. Kömür yerine alternatif olarak kullanılan ve gelişen pazar ile birlikte fiyatlar üzerindeki baskının aratacağını kaydeden CEO Shell projeksiyonlarında birim fiyatların 2014-15 yıllarında 4-6 dolar arasında değişebileceği vurgu yaptı.
Fiyatların kısa vadeli dönemde düşük kalacağını fakat fiyatlarda yeni düzeltmelerin geleceğini kaydetti. Kömürün elektrik üretiminde yerine doğalgaza bırakması ile gazın ve dolaşımın maliyetinin artacağını kaydetti.
SHALE NEDİR?
Shale, dünyanın birçok noktasında bulunan, organik malzeme yönünden zengin tortulu bir kaya. Shale'in doğal gaz kaynağı olarak kullanımı 10 yıl öncesine kadar çok kısıtlıydı, fakat ABD şirketleri kayayı kırmak için yeni teknikler geliştirdi ve yatay olarak sondajlara başladı. Şimdiye kadar çok az sondaj yapıldığı için dünya çapında ne kadar gaz çıkacağı konusunda tam olarak bir tahmin yapılamasa da ABD'de şu anki kullanım hızıyla 211 yıllık doğal gaz tüketimini shale ile karşılayacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)