E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGeç gelen faiz indirimi FED rallisini engelleyebilir---

Geç gelen faiz indirimi FED rallisini engelleyebilir

Geç gelen faiz indirimi FED rallisini engelleyebilir
05 Ocak 2024 - 11:19 borsagundem.com

Tarihsel göstergeler faiz indirimleri yaklaştıkça tahvil rallisi ivme kazandığını ve ilk faiz indirimi sonrasında da borsaların ralli havasına girdiğini gösteriyor. Ancak FED faiz indiriminde geç kalırsa bu senaryo tersine dönebilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl politika faizlerini düşüreceğine ikna olmuş durumda. Ancak eğer FED gerçekten de faiz indirecekse bu faiz indiriminin zamanlaması dahi borsaların tökezlemesine yetebilir.

MarketWatch’un haberine göre borsa araştırmaları şirketi Ned Davis 1970’ten bu yana FED’in faiz artışı döngüsü sonrasındaki ilk faiz indirimlerini mercek altına aldı. Araştırma firması 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin FED’in faiz indirimi döngüsüne giden üç ayında nasıl hareket ettiğini inceledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 20 Aralık tarihindeki para politikası toplantısı sonrası piyasalarda FED’in mart ayında diğer bir deyişle üç ay sonra faiz indirimi gerçekleştireceğine dair beklentiler arttı. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %3,95 seviyesine geriledi.

Ned Davis araştırmasına göre, 1970’e kadar uzanan her faiz indirimi döngüsünde ilk faiz indiriminden önceki üç ayda tahvil getirileri düşüş eğilimi gösteriyor. Tahvil getirileri bu süreçte ortalama 90 baz puan veya %0,9 geriliyor. Tahvil getirileri ile tahvil fiyatları ters orantılı olduğundan tahvil fiyatlarında da yükseliş gerçekleşiyor.

Ned Davis Research'ün Baş Küresel Makro Stratejisti Joe Kalish, araştırmaya ilişkin yorumunda, 1981'de görülen 38 baz puanlık minimum düşüşün gerçekleşmesi halinde dahi 10 yıllık tahvil getirilerinin 3 ay sonra %3,57'lik bir getiriye düşeceğini söyledi. Kalish, “Birkaç zayıf ekonomik veri bizi bu noktaya getirebilir” dedi.

Kalish bu hafta yayınladığı bir diğer araştırma notunda ilk faiz indirimine kadar olan üç aylık süreçte hisse senetleri piyasalarında nispeten plato görünümünün oluşma eğilimi olduğunu belirtiyor. Zira Ned Davis araştırmasına göre söz konusu üç aylık süreçte ABD borsaları hiçbir zaman %11’in üzerinde bir ralli yapmamış.

ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 Endeksi yılbaşından bu yana %1,19 geriledi ve 20 Aralık tarihinden bu yana %0,21 düşüş gösterdi.

Ancak Kalish ilk faiz indiriminden sonra hisse senetlerinin daha sonraki altı ay ila yedi ay içerisinde yükselme eğiliminde olduğunu belirtiyor. Araştırma firması verilerine göre S&P 500 Endeksi ilk faiz indirimi sonrası söz konusu zaman aralığında ortalama %12’lik yükseliş gösteriyor. Tüm faiz indirimi döngüsü boyunca hisse senetlerinde ortalama %21 civarında ve medyan %15,4 seviyesinde bir artış görülüyor. S&P 500 Endeksi teknoloji balonunun çöküşünün ardından 3 Ocak 2001 ile 25 Haziran 2003 arasındaki %27,6'lık düşüş dışında, 1970'ten bu yana tüm faiz indirimi döngülerinde yükseliş gösterdi.

Ancak tüm bu istatistiklerin dışında FED ise temmuz ayından bu yana henüz bir faiz artışı gerçekleştirmemesine rağmen bu ihtimali tamamen masadan kaldırmış değil. FED’in son para politikası toplantısına dair tutanaklar bazı FED yetkililerinin gösterge faiz oranlarını beklenenden daha uzun bir süre sabit tutmak zorunda kalabileceğini söylediğini bazı FED yetkililerininse para politikasında gevşeme için bastırdığını gösterdi.

Yatırımcılar, tutanakların yayınlanmasının ardından mart ayında faiz indirimi beklentilerini geri çekti. CME FedWatch göstergesine göre, vadeli işlemler yatırımcıları politika faizlerinin 20 Mart tarihinde çeyrek baz puan düşürüleceği senaryosuna bir hafta önceki yaklaşık %87'lik ihtimal verirken güncel olaraksa %66,4 olarak fiyatlandırdı.

Yatırımcılar, FED’in 2024 boyunca faizleri en az altı kez çeyrek puan düşürme olasılığını yaklaşık %60 olarak fiyatlandırırken, FED’in noktasal grafiklerinde ise sadece üç indirimine işaret ediliyor.

Dolayısıyla tarihsel göstergeler her ne kadar FED’in mart ayında faizleri indirmesi durumunda ABD Hazinesi tahvillerinin ralli yapacağını gösterse de Kalish zamanlamada oluşacak bir aksamanın tüm bu gidişatı rayından çıkarabileceğini söyledi.

Kalish, “İlk faiz indirimi mayıs veya hazirana kadar gerçekleşmezse hazine tahvili getirileri yatay seyredebilir ve hatta bir miktar yükselebilir” dedi.

Hem hisse senetleri hem de ABD Hazinesi tahvilleri 2023’ü güçlü bir konumda kapatmasının ardından yeni yılda bir miktar geri çekildi. Kalish’e göre yatırımcılar piyasada fiyatlanan faiz indirimlerinin agresif hızının düşüyor olabileceğini söyledi. Borsa uzmanı altı faiz indirimi beklentisinin ancak ekonomik verilerin beklentilerle sürekli olarak aynı olacağı bir senaryoda ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Kalish 2023 sonunda piyasaların fiyatladığı altı faiz indirimi için yumuşak senaryosundan çok daha zorlu bir ekonomik tablonun görülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kalish, “Eğer yumuşak inişe ulaşacaksak altı kez faiz indirimi çok fazla olacaktır” diyor.

Borsalar yeni yılla birlikte neden düşüşe geçti?

 

David Rosenberg: Resesyon olasılığı hala yüksek, borsalar raydan çıkabilir

 

Borsalarda yeni yıl düşüşünün 3 nedeni

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)