E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelecek borsa krizinden kurtulmanın formülü---

Gelecek borsa krizinden kurtulmanın formülü

Gelecek borsa krizinden kurtulmanın formülü
26 Temmuz 2019 - 12:50 borsagundem.com

Marketwatch'un ünlü köşe yazarı Michael Brush tarafından yazılan "Gelecek borsa krizinden kurtulmanın 5 yolu" isimli yazısı...

BORSAGUNDEM.COM

Bir yıl kadar önce, borsayı rahatlatmanın zamanı geldiğini yazmıştım. Beş aydan kısa bir süre sonra, Nasdaq Composite % 21, S&P 500 endeksi % 17 düşüş gösterdi ve Dow Jones Industrial Average %14.5 düşüş gösterdi.

Geçen yaz yaptığım bu temkinli çağrımın ardındaki aynı koşullar yeniden şekilleniyor. Henüz aynı şartlarda değiliz ama o yönde ilerliyoruz.

Bu bana gelmekte olan fırtınaya hazırlanmak için borsayı rahatlatmanın zamanının geldiğini söylüyor. Yatırımcılara şüpheli işlemlerin ve marjın üstesinden gelme, nakit biriktirme ve yeni pozisyonlara girme konusunda daha makul davranmaları için borsa hakkındaki bilgilerini tazelemeleri gerektiğini söylüyorum. Ben orta vadeli pozisyonları satmayı önermiyorum. Portföyünüzü koruyucu hale getirmeniz daha mantıklı geliyor.

Her şey sezgilerinizle ilgili. Yatırımcılar boğa gibi davranıyorlar. Kulağa iyi bir şey gibi geliyor değil mi? Sonuçta, eğer yatırımcılar böyle olursa piyasa yükselecek demektir. Aslında durum tam tersi. Yatırımcılar aşırı derecede yükseldiğinde, borsa için durum tam tersi olur.

Yatırımcılar tamamen yatırıma yatkınlar. Bu nedenle, borsayı daha yükseğe çıkarmak için daha az alım gücü var. Bahsettiğim boğa gibi davranan yatırımcılar kendilerine aşırı güvenirler ve hallerinden memnunlardır. Bu, onları hata yapmaya meyilli kılar. Fazla sorun görmediklerinden, kötü bir durum ortaya çıktığında şaşırır ve korkarlar. Bu panik durumlarında satma olasılıkları daha yüksektir. Piyasa zayıflığı daha fazla satış yaratır.

Yükselen yatırımcı duyarlılığı hakkında endişelenmeye başlayan tek kişi ben değilim. Varlık yönetim şirketi Nuveen’in baş stratejisti Robert Doll, “Yatırımcılar piyasa risklerinden çok fazla şikayet ediyorlar. ABD-Çin ticaret anlaşmazlığının kısa vadeli bir çözümünden bahsetmek yerine, muhtemel yükseliş senaryolarına çok fazla güvendiklerini düşünüyorlar. Şu anda borsaya karşı temkinliyiz.” dedi.

Güven belirtileri

Yatırımcı davranış göstergelerini izliyorum. Şu anda hepsi nötr ya da tam tersi bir anlamda düşüşe geçiyor, bu da yatırımcı güvenini gösterdikleri anlamına geliyor. İşte dört temel örnek:

1. Baird'in baş yatırım stratejisti Bruce Bittles, Chicago Board Options Borsası (CBOE) Volatilite Endeksi’nin 16'nın altında düşüş olduğuna inanıyor.

2. Yatırımcı anketleri yatırım danışmanlarının % 58'inin boğa olduğunu göstermektedir. % 60'ın üzerindekiler herhangi bir şey düşüş eğilimindedir.

3. Ulusal Aktif Yatırım Yöneticileri Birliği anketi,% 82'sinin boğa olduğunu göstermektedir. Bu düşüşe yetecek kadar yüksek.

4. CBOE 3 Günlük Hisse Senedi çağrı Oranı % 62'dir. % 58'in altında düşme eğilimi var.

İyi haber şu ki, bireysel yatırımcılar aşırı derecede yüksek değil. Amerikan Bireysel Yatırımcılar Birliği,% 36'sının yüksek,% 29'unun düşüş eğiliminde olduğunu belirtiyor. Burada düşüş için ayıların iki katı boğaya sahip olmalısınız.

Bir başka güzel haber ise, Donald Trump'ın, hükümetin ve Fed'in keskin düşüşleri dengeleme çabalarının 2020 seçimlerine kadar yürürlükte olacağını söylemesidir. Bu yüzden herhangi bir keskin geri çekilme tersine dönebilir.

Ne yapmalı?

1. Nakit biriktirin

 Nakit, düşüşlere karşı en temiz savunmadır. Geri çekilme gücüne sahip olmak yararlı olacaktır. Bu arada, hisse senedi kazançları açısından çok fazla şey kaçırmayacaksınız. İşletme karlılığı, hisse senedi karlılığı ile ölçülür ve yükseltilir. Bu büyük olasılıkla ek kazanç sağlar.

2. “Yüksek kaliteli” şirketleri tercih edin

Serbest nakit akışı ve fiyatlandırma gücü gibi iyi özelliklere sahip işletmeleri tercih edin. Amazon, Alphabet ve Facebook bu tanımlamaya uyuyor.

3. Altın alın

 Altın, piyasa kargaşası arttığında genelde iyi olan güvenli limanlardandır. Ayrıca altınla aynı seviyede hareket edebilen gümüş de düşünülebilir.

4. Koruyucu alanlarını tercih edin

İki örnek: Tüketici zımbaları ve yardımcı programları. Tüketici Zımba Telleri ETF VDC,% -0.08, Tüketici Zımbaları Sektör Seçin iShares US Utilities ETF IDU,% -0.28.

5. Orta vadeli pozisyonlarda kalın

Piyasa hareketlerine uyum sağlamak zor çünkü iki kararı da doğru şekilde almanız gerekiyor: al veya sat. Bu yüzden orta vadeli pozisyonlarınızda kalmak mantıklı geliyor. Gelecek 1 yıl boyunca durgunluğa neden olacak yapısal sorun görmüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)