E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen piyasa yatırımcılarını neler bekliyor---

Gelişen piyasa yatırımcılarını neler bekliyor

Gelişen piyasa yatırımcılarını neler bekliyor
26 Aralık 2014 - 09:30 borsagundem.com

Zorlu 2014 yılından sonra gelişen piyasa yatırımcıları 2015 yılına hazırlanıyor

Gelişen piyasa yatırımcıları için hisse ve tahviller konusunda çalkantılı geçen 2014 sonrasında 2015’te beklenen zorluklar neler?

İlk olarak, büyüme konusunda Batı ile gelişen ülkelerin büyüme oranları 2005 ile 2009 arasında gelişenlerin lehine yüzde 5.5 fark varken, önümüzdeki 5 yıl bu farkın yüzde 2.8 düşeceği hesaplanıyor.

İkinci olarak, gelişmiş ülkelerde parasal politikalar farklılaşıyor ve Fed “sabırlı” da olsa faizleri yükseltme yolunda ilelerken, Avrupa ve Japonya merkez bankaları ters yönde adımlar atıyorlar. Ancak UBS analistleri, gelişmiş ülke borçlarının çoğunu dolar cinsinden olduğuna işaret ederek, ABD para politikasının gelişenler üzerinde daha etkili olacağını vurguluyorlar.

Üçüncü olarak, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki düşüş tüketici ve üretici ülkelerde farklı etkiler gösterse de, sermaye akışını da değiştirecek. Bu konuda fazla veri olmasa da, özellikle petrol üreticisi ülkelerden gelişen ülke hisse ve tahvil piyasalarına fazla destek olmayacağı konuşuluyor.

Dördüncü olarak, 2015’te piyasalarda bazı büyük temerrütler havayı değiştirebilir. Ukrayna’nın tahvilleri henüz yeniden yapılandırılmadı ve Venezuela da sorunlar artıyor. Şirket borçlarında da, özellikle Rusya’ya yaptırımlar bu ülkeyi uluslararası mali piyasalardan uzak tutmaya devam ettiği sürece sorunlar görülebilir.

Ayrıca Rusya’yı 2015’te zor bir yılın beklediği konusunda görüş birliği içinde olan analistler, Brezilya ve Türkiye’de siyasi risklerden de kaygı duyduklarını gizlemiyorlar.

Ekonomilerinde reform yapan Hindistan ve Meksika’nın ise yatırımcılar için fırsat yaratabileceği, ancak gelişen piyasalar bir bütün olarak alınıp satıldığı için çalkantılardan etkilenebileceklerini kaydeden analistler, bu nedenle “gelişmekte olan piyasalar” etiketinin bu kadar farklı özellikler barındıran ekonomiler için yetersiz kaldığını vurguluyorlar. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)