E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen piyasalarda güçlenme sinyali!---

Gelişen piyasalarda güçlenme sinyali!

Gelişen piyasalarda güçlenme sinyali!
02 Eylül 2013 - 09:16 borsagundem.com

Son 3 aydır ağır yara alan gelişen ülke kurları Eylül ayına merkez bankalarının aldığı önlemler ile güçlenerek başladı

Brezilya’nın 60 milyar dolarlık reale müdahalesi, Hindistan’ın petrol şirketlerine doğrudan dolar satması ve Endonezya’nın Japonya ile swap anlaşması yapması ile gelişen ülke kurlarından sert geri çekilme yavaşladı.
Yeni  haftaya 30 Ağustos’ta açıklanan ve beklentilerin altında kalan büyüme verisi ile başlayan Hindistan kötü gelen PMI rakamlarını da takip etti. Ülkede yüzde 4.4 ile 2009’dan bu yana en düşük büyüme kaydedilirken Ağustos ayı PMI verileri 50.1’den 48.5’e geriledi.
FED’in tahvil alımlarını azaltma sinyali sonrasından en çok yara alan kur haline gelen rupi dolar karşısında yüzde 16 değer kaybetti. Geçtiğimiz hafta 68.845’e kadar gelen rupi son 20 yılın en düşük seviyelerini görmüştü. Hindistan Merkez Bankası’nın faiz artışı kararı ve petrol şirketlerine direkt dolar satacağını açıklaması sonrasından haftanın ilk işlem gününde yüzde 1.4’lük değer artışı ile 65.705 seviyesine gelindi.  Dolar satış haberi sonrasından iki günde rupi yüzde 4.8 yükseldi. Sensex yüzde 1.2 yükselirken ülkenin 2023 Mayıs  vadeli kağıtlarında yüzde 8.77’denyüzde 8.60’a gelindi.
Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, rupinin dolar karşısında önlenemez değer kaybı sonrası bugün Hindistan Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, değer kaybının sebebinin cari açık olduğunu söyledi. Suriye'de olası bir savaşın ve uluslararası gelişmelerin dış yatırımcıları ve Hindistan'a finansal akışı ters etkilediğini dile getiren Singh, rupideki değer kaybının ekonomide açığa karşı önlemlerden biri olduğu ve kontrollü olduğunu söyledi. Rupinin değer kaybetmesindeki en büyük etkenin cari açık olduğuna değinen Mamohan Singh, bunun sebeplerinin ise altına ve petrole ödenen büyük paralar olduğuna değindi. Singh, halkı bir süre altın satın almamaya ve tasarruflu petrol harcamaya çağırdı.
Bir diğer sorun yaşayan ülke Endonezya’da ise kötü gelen verilere karşın kurdaki iyileşme öne çıkıyor. Ülkede haftanın ilk işlem gününde açıklanan PMI verisi 15 ayın en düşük seviyelerini işaret ederken, ticaret açığı da 2.3 milyar dolara yükseldi. Geçtiğimiz hafta Japonya ile swap anlaşması yapan Endonezya’da kur yüzde 0.3 değer kazanırken rupi dolar karşısında 11.398 seviyesinde. Ülkede açıklanan cari açık ise 9.8 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaştı.  Ülkede Mayıs 2023 vadeli tahvil faizi 1 baz puanlık yükseliş ile yüzde 8.42’e geldi.
Tayvan’da ise kur 6 haftanın en yüksek seviyesine yükseldi. Çin’den gelen PMI verilerinin de desteklediği Tayvan’da PMI 48.6’dan 50 seviyesine yükseldi. 10 yıllık tahvilin faizi ise 1 baz puanlık düşüşle yüzde  1.72’ye geldi.  Tayvan doları ise yüzde 0.4 yükselerek 29.859’a geldi.
İçeride de Merkez Bankası’nın istisnai gün ilan edeceği günde TL tarafında yüzde 1 üzeriden değer artışı görülüyor. Yeni hafta 2.0195 seviyesine gerilerken sepet kur ise 2.3447 seviyesinde. Gösterge tahvilin bileşik faizi ise güne yüzde 9.78 seviyesinden başlayacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)