E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen piyasalarda kredi korkusu---

Gelişen piyasalarda kredi korkusu

Gelişen piyasalarda kredi korkusu
05 Şubat 2014 - 11:11 borsagundem.com

Gelişen ülkelerde ekonomik büyüme yavaşlarken kredi sıkılaşması da sorun olarak ortaya çıkıyor

Brezilya, Hindistan ve Çin gibi gelişen piyasalar ekonomik büyüme yavaşlarken, bu ülkelerde sermaye çıkışlarının bir kredi sıkışmasının ve ABD sub-prime krizi ile Euro Bölgesi borç krizinden sonra finansal krizin üçüncü ayağı olabileceğinin ilk işaretleri olabileceği korkuları artıyor.

EPFR verilerine göre, geçen hafta yatırımcılar gelişen piyasa hisse fonlarından 6.3 milyar dolar, tahvil fonlarında 2.6 milyar dolar çekti. Analistler bunun daha uzun vadeli bir rendin parçası olabileceği görüşünde. Institute of International Finance, gelişen piyasalara net fon girişlerinin 2013´ün son çeyreğinde 181 milyar dolara indiğini tahmin ediyor. Üçüncü çeyrekte bu miktar 234 milyar dolardı.

Gelişen piyasalar para birimleri ve hisse piyasalarında da satış yaşıyor, MSCI gelişen piyasalar endeksi yılın başından bu yana yüzde 7.6 düştü.

RBS Avrupa makro ekonomik araştırmalar birimi başkanı Alberto Gallo, fon çıkışlarının Brezilya ve Çin´in kredi sıkışmasının ilk aşamalarında olduklarına dair gösterge olduğu görüşünde. Bankalar kredi vermekte temkinli olduklarında ve borçlanma maliyetlerini artırdıklarında, şirketlerin büyümek için kredi amalarını güçleştirerek kredi sıkışmasına sebep oluyor. Kredi sıkışması bir ülke ekonomisinin fırtınalı sulara gittiğinin ilk işareti.

Gallo, Hindistan ve Türkiye’nin de risk altında olduğu, problemin daha küçük gelişen piyasa ekonomilerine de sıçrayabileceği uyarısı yaptı ve "Kredi sıkışmasının başındayız. Sermaye kaçışları ilk işaret." dedi.

Spiro Sovereign Strategy başkanı Nicholas Spiro, Brezilya’nın bir süredir tam anlamıyla kredi sıkışıklığı içinde olduğunu söyledi ve kredi sıkışmasının Çin gibi ülkelerdeki durumu daha iyi tanımladığını kaydetti.

Spiro, "Kredi sıkışması tüm gelişen piyasalarda kullanmak ini çok güçlü bir tanım." dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • şener05 Şubat 2014 11:23

    bu işler bitmez amerika bitti -avrupa-avrupa bitti -cemaat biter-çine gider-çin biter avusturalya başlar