E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen ülke varlıkları Fed ve Çin endişeleriyle düşüşte---

Gelişen ülke varlıkları Fed ve Çin endişeleriyle düşüşte

Gelişen ülke varlıkları Fed ve Çin endişeleriyle düşüşte
13 Ekim 2016 - 11:46 borsagundem.com

Fed'den faiz artış beklentileri, petroldeki düşüş ve Çin'in ihracat rakamları piyasalarda algıyı bozdu

Gelişen ülke varlıkları Fed'in dünkü toplantı tutanaklarının bu yıl faiz artırımı beklentisini güçlendirmesiyle düştü. Çin'de ihracatın Şubat'tan beri en büyük düşüşü kaydetmesi de piyasalardaki düşüşte etkili oldu.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 20-21 Eylül tarihli toplantısına ait tutanaklara göre, üyeler faiz artırımı için gerekli koşulların güçlendiğini değerlendirse de ekonominin hedeflerine doğru ilerlediğine dair daha fazla kanıt görmek isteyerek bir süre daha bekleme kararı aldı. Üyelerin çoğu ekonomik görünüm üzerinde kısa vadeli risklerin önemli ölçüde dengelendiğine inanırken tutanaklar, faiz artırımının zamanlaması konusunda üyeler arasında net bir görüş ayrılığı olduğunu gösterdi. Üyelerin bazıları ekonomik gelişmelerin beklendiği gibi güçlü seyretmesi durumunda faizleri yakın bir zamanda artırmanın uygun olacağını öne sürerken bazıları bir süre daha beklenmesi yönünde görüş belirttiler. Genel olarak tutanaklar toplantı sonrasındaki açıklama ve Başkan Janet Yellen'ın konuşması ile uyumlu bir şekilde dengeli dili korurken, Fed'in yılsonuna kadar bir faiz artırımı yapacağı beklentimizi destekliyor.

Çin'de Eylül ayı dış ticaret dengesi dolar cinsi rakamları beklentilerin gerisinde 41.99 milyar düzeyinde açıklandı. İhracat rakamları yıllık bazda yüzde -10.0 düzeyinde ve ithalat rakamları yıllık bazda yüzde -1.9 düzeyinde beklentilerden fazla gerileme gösterdi. Yuan cinsi rakamlar yıllık bazda yüzde -5.6 ve ihracat rakamları yıllık bazda yüzde 2.2 düzeyine geriledi.

Aralık ayında Fed’in faiz artırma ihtimallerinin %70’e çıkması ile dolar diğer para birimleri karşısında gücünü artırmaya devam ediyor. ABD’de 10 yıllık tahvil faizleri 200 günlük ortalamasının üzerinde hareketini devam ettiriyor. Dün açıklanan tutanaklarda Aralık ayına ilişkin beklentilerin canlı kalması dolardaki yükselişi destekledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi %0.7 düşüşle bir ayın en büyük kaybına ilerledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Hong Kong hisselerindeki yüzde 1.2'lik kayıpla birlikte yüzde 0.6 düşerken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, yüzde 0.7 aşağıda seyrediyordu.Yen dolar karşısında yüzde 0.3 tırmanırken, yuan altı yılın en düşük seviyesine indi. Ham petrol düşüşüne devam etti ve yüzde 0.8 kayıpla varil başına 50 doların altına indi.

Tayland'da borsalar Kral Bhumibol Adulyadej'in sağlığına dair endişelerle beşinci günde de geriledi. Tayland'ın hisse senedi gösterge endeksi Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine yöneldi. 

Manila'daki Rizal Commercial Banking Corp.'ta portföy yöneticisi olan Rafael Palma Gil, "Fed'in toplantı tutanakları faizlerin Aralık'ta artırılacağı beklentisini güçlendirdi. Piyasa bu yüksek ihtimali fiyatlıyor. Tayland Kralı'nın sağlık durumunun kötüleşmesi de algıyı etkiliyor. Diğer negatif etkisi ise Çin'in ihracatı" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)