E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişmekte olan ülke borsalarında lider BİST---

Gelişmekte olan ülke borsalarında lider BİST

Gelişmekte olan ülke borsalarında lider BİST
09 Nisan 2014 - 09:03 borsagundem.com

ABD'de Mayıs ayı başındaki İstihdam Raporu'na kadar sürpriz yapabilecek bir veri şu an için gözükmüyor

''G-20 sonuç bildirgesinde Gelimiş Ülkeler'in uygulamakta oldukları sıradışı para politikalarından çıkarken iletişimi iyi kurmaları ve mümkün olduğunca Gelişmekte Olan Ülkeler ile koordinasyon sağlamaları gerektiğine değinilmişti.

Geçtiğimiz hafta IMF, yayımladığı raporda faizlerin küresel atıl kapasite nedeniyle (zayıf talep + çıktı açığı) uzun bir süre düşük seviyelerde kalmasını öngörmüştü. Dün de IMF, altı ayda bir yayımladığı küresel görünüm raporunda Dünya ekonomisine ilişkin riskleri nerdeyse sıfır seviyesine çekerken, IMF Başekonomisti Oliver Blanchard basın toplantısında yapısal reformların altını çizerek Gelişmiş Ülkeler'deki normalleşmeye karşın Gelişmekte Olan Ülkeler'in yapısal reformlarını hızlandırarak ya da tamamlayarak kendilerini hazırlamaları gerektiğine vurgu yaptı.

TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın üzerinde durduğu koordine ve ilitşim yaklaşımı, düşük faiz ortamında Gelişmekte Olan Ülke kurları ve risk primleri için pozitif etki etmeye devam ediyor. FED'in çıkış takviminin netleşmesi ile Brezilya Reali geçen sene otoritelerin savunmaya çalıştığı 2,20 seviyesine kadar değer kazandı. Türk Lirası'nı ise bu sabah 2,10 değerinin altına güçlenirken takip etmekteyiz. Denge değerlerden halen uzak olan kurların değer kazanma eğilimlerini sürdürmeleri mümkün.

Kur üzerinden de varlık fiyatları olumlu etkilenmekte. Hint SENSEX ve Güney Afrika JSE endeksleri 3 Nisan günü tarihi zirvelerine ulaşırken, Mart ayı ortasından beri Meksika IPC endeksi %7,82 Brezilya BOVESPA %14,97 değer kazanmaktalar. Gelişmekte Olan Ülke varlık sınıfında Borsa İstanbul gösterge endeksi BİST100 de 25 Mart'tan itibaren %16,07 oranında prim kazanmakta.

ABD'de Mayıs ayı başındaki İstihdam Raporu'na kadar sürpriz yapabilecek bir veri şu an için gözükmüyor. Avrupa Merkez Bankası'nın genişlemeci politikalar konusunda sıkıştırıldığı bir ortamda (en son dün IMF de bu konunun altını çizdi) bahsettiğimiz trendin en azından Mayıs ayı başına kadar sürmesi muhtemel.

Haftanın ilk iki günü Dünya genelinde Şubat ayı Sınai Üretim verilerinin açıklanmasının ardından bugün Almanya ve İngiltere Dış Ticaret verileri takip ediliyor olacak. Almanya, ihracata bağlı ekonomik modeliyle tepki çekerken, İngiltere'de ekonomik toparlanmanın ne kadar dengeli olduğu anlaşılmaya çalışılacak.

Hatırlayacak olursak dün de yatırımcılar Sınai Üretim verisiyle ekonomik toparlanmanın endişe edilen "kredi balonu"nun ötesine geçip geçmediğini anlamaya çalışmışlardı. Beklentilerden iyi gelen sınai üretim verisi sonrası İngiliz Sterlingi güç kazanmaya devam etmekte. IMF raporunda da İngiliz ekonomisinin bu sene %2,9 büyüme ile Gelişmiş Ülkeler'de en güçlü ekonomi olması beklenmekte. Geçtiğimiz sonbahar aylarından beri takip ettiğimiz paritelerden birisi malum EUR/GBP. Pariteyi değer kaybetme yönünde takip etmeye devam etmekteyiz.''
ZİRAAT YATIRIM
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)