E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGelişmekte olan ülke paraları değerlendi---

Gelişmekte olan ülke paraları değerlendi

Gelişmekte olan ülke paraları değerlendi
11 Kasım 2015 - 15:53 borsagundem.com

Fed'in faiz adımının 'felaket'e yol açmayacağı görüşü Türk Lirası gibi birçok gelişen ülke kurlarında yükselişe neden oldu

ABD Merkez Bankası'nın gelecek ay olası faiz artışının riskli varlıklar için aşağı yönlü etkisinin tahmin edildiği gibi derin olmayacağı beklentisiyle Türkiye ve Güney Afrika gibi ülkelerin para birimleri bu ayki kayıplarının bir kısmını telafi etti. 

Türkiye'de Eylül ayı cari işlemler dengesinin fazla vermesinin ardından Türk Lirası dolar karşısında %0.7 değerlendi. Tahviller yükselirken Asya borsaları ise düştü. Londra'daki Rogge Global Partners'ta gelişen piyasalar birimi müdürü olan Michael Ganske, "Piyasada Fed Aralık'ta sıkılaşmaya başlasa dahi gelişen piyasalar için felaket olmayacak algısı oluşmaya başladı" dedi. 

20 gelişen ülke kurunu izleyen endeks Londra'da %0.2 değerlenirken Brezilya reali, Filipin pezosu ve Güney Afrika randı en az %0.3 değer kazandı. Bu ay ABD'de güçlü istihdam verisinin Fed'in faiz artışına Aralık'ta başlama ihtimalini güçlendirmesiyle gelişen ülke varlıkları değer kaybetmişti. 

Petrol etkisi 

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi 5. günde de düşerek 832.37'ye geriledi. Tayvan ve Tayland piyasaları düşerken Suudi Arabistan'da hisse senetleri %2.2 ralli yaptı.

Borsa İstanbul 100 endeksi de %1'in üzerinde yükselişte. Sanayi grubu hisselerinin yarısı değer kazanırken enerji hisseleri ise kayıplara öncülük etti. Brent petrol %0.5 düşerek 47.22 dolardan işlem görüyor. Petrol fiyatlarında geçen 12 aydaki %42'lik düşüş Türkiye'de cari açık rakamlarının düzelmesinde etkili oldu. 

Fed'den faiz beklentisi, içerideki siyasi belirsizlik ve güvenlik endişeleriyle tetiklenen sermaye çıkışlarıyla Türk Lirası bu yıl dolar karşısında %19 düştü. 

Londra'daki Rabobank'tan Piotr Matys, beklentiden daha iyi gelen cari denge verisinin lira için olumlu olduğuna dikkat çekti. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)