E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGıda fiyatı ‘şok’ sinyali veriyor---

Gıda fiyatı ‘şok’ sinyali veriyor

Gıda fiyatı ‘şok’ sinyali veriyor
18 Nisan 2011 - 09:00 borsagundem.com

IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları sonrasında Kalkınma Komitesi’nin bidirisi, küresel ekonomide güçlenme belirtileri olduğunu ortaya koydu

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları çerçevesinde düzenlenen Kalkınma Komitesi’nin sonuç bildirisinde, büyük oranda gelişmekte olan ülkelerin öncülüğünde küresel ekonominin güçlendiğine yönelik belirtilerin memnuniyetle karşılandığı, ancak özellikle gıda ve enerji olmak üzere bazı sektörlerdeki aşırı ısınmanın, gelişmekte olan ülkeleri ve özellikle de en kırılgan nüfuslarını riske atacak şekilde, fiyat baskıları ve dalgalanmayla sonuçlanma riskinden kaygı duyulduğu belirtildi. Bildiride, “Doğal felaketlerden, çatışmalardan ve sosyal huzursuzluklardan doğan ekonomik zorluklara karşı tetikte olma sözü veriyoruz. Sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı bir büyümenin sağlanması ve ihtiyaç duyulan yerlere zamanında ve etkili destek sağlamaya olan bağlılığımız sürüyor” ifadesi kullanıldı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın bazı kesimlerindeki son olayların, kalıcı sosyal ve ekonomik etkilerinin olacağına işaret edilen bildiride, Dünya Bankası ve IMF’nin konuya ilgisi ve tavsiyelerinden memnuniyet duyulduğu kaydedildi.
Karışık bir resim
Bildiride, uluslararası finansal kuruluşların, ülkelere krizleri önleme ve savuşturmalarına yardım etmede önemli rol oynamaya devam ettiği vurgulandı. Gelişmekte olan ülkelerin üçte ikisinin Binyıl Kalkınma Hedefleri’ne (BKH) ulaşmada doğru yolda ilerlemesi ya da buna yakın olmasından duyulan memnuniyetin dile getirildiği bildiride, bununla birlikte bu konuda sağlanan ilerlemenin karışık bir resim sunduğu, küresel ekonomik krizle gıda ve enerji fiyatlarındaki son artışlar nedeniyle bazı yerlerde yavaşladığı belirtildi.
Yüksek gıda fiyatları
Yüksek ve değişken uluslararası gıda fiyatları ve bunun kırılgan nüfuslara etkisinden, büyümeye ve yoksullukla mücadeleye getirdikleri uzun vadeli risklerden kaygı duyulduğu ifade edilen bildiride, Dünya Bankası’nın, G-20 de dahil olmak üzere ortaklarıyla birlikte çalışarak, gıda güvenliği ve fiyat değişkenliğiyle alakalı kısa ve uzun vadeli zorlukların üstesinden gelmede yardım edici bir tavır sergilemesinden memnuniyet duyulduğu kaydedildi. Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, gıda fiyatlarındaki artışın dünyadaki yoksul kesime yönelik en büyük tehdidi oluşturduğunu, yüksek fiyatlar yüzünden son bir yıl içinde 44 milyon kişinin daha yoksulluğa sürüklendiğini belirtti. “Tam boyutlu bir krizden sadece bir şok uzaklıktayız” dedi. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da özellikle yükselen petrol ve gıda fiyatlarının doğurduğu yeni tehditler gözönünde bulundurulduğunda, ülkelerin gevşememesi gerektiğini önemle vurguladı.
Para ve Finans Komitesi:Kırılganlık sürüyor
IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları çerçevesinde toplanan Uluslararası Para ve Finans Komitesi’nin (IMFC) kapanış bildirisinde, küresel toparlanmanın güç kazandığı, ancak kırılganlığını sürdürdüğü bildirildi. Komitenin 23’üncü toplantısının ardından yayımlanan bildiride, mevcut ekonomik görünüme yönelik risklerin tartışıldığı ve toparlanmayı güçlendirmek için adımlar atılmasına karar verildiği belirtildi. Bildiride, finansal istikrara ve ülkelerin borç sürdürülebilirliğine yönelik risklerle başa çıkılması ve gelişmiş ekonomilerde mali konsolidasyonun zamanında uygulanmasını sağlamaya dönük sürecin hızlandırılması için adımlara ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Orta vadeli sürdürülebilirlik için istihdam yaratılmasının önemi vurgulandı.
Daha fazla işbirliği ve ilerleme gerekiyor
ULUSLARARASI Para ve Finans Komitesi’nin sonuç bildirgesinde, aşırı finansal risk alımıyla mücadele ve finansal merkezlerin denetlenmesi ve düzenlemenin güçlendirilmesi için daha fazla ilerleme sağlanmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Finansal düzenlemeyi geliştirmeyi amaçlayan son uluslararası anlaşmaların, daha etkili bir denetlemeyle birlikte hemen uygulamaya sokulması gerektiği kaydedildi. Bildiride, sistematik açıdan önemli küresel finansal kurumların yol açtığı risklerle mücadele için daha fazla işbirliği ve ilerlemeye ihtiyaç olduğu vurgulandı. IMF’nin gözetim mekanizmasını güçlendirmek için somut tekliflerin ortaya konulması çağrısında bulunuldu. Hürriyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)